Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Vaniljestænger: Her er den bedste vaniljestang

Vaniljestænger skal få hele køkkenet til at dufte sødt og krydret. 14 vaniljestænger er smagstestet. Se hvilken vanilje, der har den bedste smag.
Af Lars Nøhr Andresen
4. November 2019
vaniljestang her er den bedste i test
Foto: Getty Images

Ægte vanilje har aldrig været et billigt krydderi 

Vaniljestænger har aldrig været et billigt krydderi, men da høsten af vanilje på Madagaskar i midten af 2010’erne slog fejl, steg prisen på vanilje til det tredoblet på få år. Samtidig steg efterspørgslen på vaniljestænger, hvilket pressede prisen yderligere i vejret, og priserne har været høje lige siden.

Forbrugerrådet Tænk har testet og prøvesmagt vaniljen fra 14 vaniljestænger, så du undgår at komme hjem med en vaniljestang, hvor smag og pris ikke matcher. 

Forskellige typer vaniljestænger

Vaniljestænger fås i 2 udgaver: 

  • Bourbon-vaniljestangen, som er den klassiske vaniljestang,  stammer fra en mexicansk orkide, der dyrkes mange steder i verden, dog primært på Madagaskar. Den blev først dyrket på øen Réunion, der dengang hed Bourbon, og det er derfra den har fået sit navn. 
  • Tahiti-vaniljestangen, der, som navnet antyder, stammer fra Tahiti. Tahiti-vaniljestænger er typisk tykkere og lidt fugtigere, og indholdet af vaniljekorn er højere end i bourbon-stænger.  

Vaniljestænger af både bourbon- og tahiti-typen kommer i forskellige kvaliteter, og der kan være stor forskel på den enkelte stang vanilje

Forskellene afhænger af, hvor stor den oprindelige frøkapsel har været, og hvordan frøkapslen er blevet fermenteret, tørret og siden behandlet. 

God smag i både bourbon- og tahiti-vanilje

Konditor Andreas Overgaard fra det københavnske konditori La Glace og lektor og fødevarekandidat Michael René har smagt på vaniljen fra de 14 vaniljestænger. 

Vaniljekorn egner sig ikke til at spise rent, og derfor blev vaniljekornene fra de enkelte vaniljestænger blandet op med sukker, hvilket også forstærker smagen. 

Smagseksperterne siger, at vanilje skal have en duft, vaniljesmag og sødme, som kan gå i modsætning til den bitterhed og frugtighed, som vanilje også indeholder. 

Bliv medlem og se resten

Log ind eller køb adgang

- Få adgang til alle test og anbefalinger

- Gør de bedste køb og find de bedste produkter

- Undgå fejlkøb og at blive snydt

- Få hjælp til før, under og efter køb

- Støt vores arbejde for bedre rettigheder for alle forbrugere