Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Olivenolie kan indeholde sundhedsskadelige mineralske olier

Flere olivenolier i vores test indeholder små mængder af uønsket mineralsk olie. 2 indeholder dog så meget, at du bør købe en anden olivenolie.
Af Lars Nøhr Andresen
10. Februar 2020
Foto: Getty Images

Mineralsk olie hører ikke til i madolie

Alle på nær én olie i Forbrugerrådet Tænks test indeholder små mængder af sundhedsskadelige mineralske olier.

Mineralsk olie kan blandt andet bruges som smøreolie til maskiner, men olierne er sundhedsskadelige for mennesker, og visse mineralske olier er mistænkt for at være kræftfremkaldende. 

Olivenolie produceres med maskiner. I produktionen kan olivenolien blive forurenet med de mineralske olier, og det er ikke usædvanlig at finde mineralske olier i olivenolie.

Ingen grænseværdier for mineralske olier

Mineralske olier findes der ikke nogen grænseværdier for i lovgivningen. Men de tyske myndigheder har fastsat en såkaldt benchmarkværdi for den type af mineralsk olier, der forkortes MOSH. Denne type af mineralske olier kan ophobe sig i kroppens organer, blandt andet i lever og milt.

Benchmarkværdien er lavet for at holde øje med, hvilket indhold af mineralsk olie der er og kan forventes i mad.

Værdien er ikke sat ud fra, hvornår indholdet er sundhedsskadeligt. De tyske myndigheder skriver, at der endnu ikke er viden nok til at sætte en grænseværdi for, hvornår olien er sundhedsskadelig.

MOSH og MOAH i olivenolie

MOAH er en type af mineralske olier, som kan være kræftfremkaldende. Olivenolie skal ikke indeholde MOAH, og i de fleste olier fandt vi det slet ikke eller kun i meget små mængder.

2 af olivenolierne i testen indeholder dog en lidt større mængde MOAH og har samtidig et indhold af den mineralske olie MOSH, der ligger tæt på benchmarkværdien.

Bliv klogere på, hvorfor mineralske olier er problematiske på kemi.taenk.dk

Disse 2 ekstra jomfruolivenolier indeholder MOAH

2 af de i alt 10 testede ekstra jomfruolivenolier indeholder både MOAH og MOSH. Begge olivenolier er blandt de dyreste, så pris er ikke en garanti for at få et produkt, der er fri for mineralske olier.

 

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb