Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Pesto: Købepesto er ofte billigere end hjemmelavet

Hjemmelavet pesto er nemt og lækkert, men hvad koster det, hvis du laver pestoen selv? Og hvor billigt bliver det, hvis du erstatter pinjekerner med solsikkekerner og solsikkeolie?
Af Lars Nøhr Andresen
7. August 2018
Foto: iStock

Pesto fra supermarkedet er langt fra de oprindelige ingredienser

  • Jomfruolivenolie er dyr.
  • Pinjekerner er dyre.
  • Ostene parmesan og pecorino er dyre.

De originale ingredienser i pesto er generelt dyre.

Producenterne af pesto bruger derfor ofte langt billigere solsikkekerneolie eller rapsolie i stedet for olivenolie, solsikkekerner eller cashewnødder i stedet for de dyre pinjekerner og andre typer ost end parmesan og pecorino. Det viser vores test af pesto.

Men hvad koster pestoen, hvis du skal lave den selv af de rigtige ingredienser?

Test: Her er den bedste pesto fra supermarkedet

Hjemmelavet pesto genovese

  • To håndfulde basilikumblade (cirka 50 gram): 20 kroner
  • 1,5 dl ekstra jomfru olivenolie: 10 kroner
  • 30 gram pinjekerner: 20 kroner
  • 50 gram parmesan eller Grana Padano: 12 kroner
  • 1-2 fed hvidløg: 1 krone
  • Groft salt

(Priserne er taget ud fra typiske supermarkedsprodukter af god kvalitet).

Opskriften giver cirka 275 gram pesto, og prisen bliver cirka 60 kroner - altså 220 kroner pr. kilo. Det er billigere end de dyreste pestoer i testen, men du kan også købe billigere pesto.

Dyreste pesto i testen er Il Fornaio Økologisk pesto alla genovese med basilikum D.O.P. til 308 kroner kiloet samt Spize Basilikum Pesto, upasteuriseret til 250 kroner kiloet. 

Undgå pesto med blødgørere og maskinolie

Billig hjemmelavet pesto

Erstatter du nogle af de dyre ingredienser med billigere alternativer, kan prisen komme væsentligt ned. 

  • 2 håndfulde persille (cirka 50 gram): 15 kroner
  • 1,5 dl solsikkeolie: 1,5 kroner
  • 30 gram solsikkekerner: 1 krone
  • 50 gram Grana gusto: 7 kroner
  • 1-2 fed hvidløg: 1 kroner
  • Groft salt

Prisen for cirka 275 gram pesto med denne opskrift bliver cirka 25 kroner, altså 90 kroner pr. kilo. Det er billigere end de fleste pestoer i testen.

Billigste pesto i testen er Baresa Pesto alla Genovese til 58 kroner kiloet.

Forbrugerrådet Tænk mener: Indholdet i grøn pesto er problematisk

”Det er kritisabelt, at pestoproducenter erstatter oprindelige ingredienser som olivenolie og pinjekerner med billigere solsikkekerner og solsikkeolie. Samtidig tilsætter producenterne en forsvindende lille mængde af de originale ingredienser for at kunne fremhæve de dyre råvarer på etiketten.

Forbrugerne kommer på den måde til at tro, at hovedingredienserne i pestoen er de dyre, klassiske italienske ingredienser – selv om mængderne er så små, at det ikke gør en forskel for smagen af pestoen.  

Desuden er det meget kritisabelt, at 4 ud af 10 pestoer indeholder problematiske stoffer – blandt andet mineralske olier, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende”.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk