Hvor meget akrylamid er der i maden?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Akrylamid: Flere produkter har højt indhold af skadeligt stof

Akrylamid sættes i forbindelse med kræftsygdom. Vores test viser, at flere produkter indeholder mere akrylamid end den fastsatte målsætning.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 19. januar 2023
Skål med rodfrugt chips på et træbord.

Akrylamid er et skadeligt stof, der dannes når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet. Det er for eksempel når kartoffelchips friteres eller når kiks bages.

Forbrugerrådet Tænk har testet 29 forskellige madvarer for indhold af akrylamid. Vi har testet, om indholdet af akrylamid er over eller under det såkaldte benchmarkniveau.

Benchmarkniveauet for akrylamid fungerer ikke som en egentlig grænseværdi, men det er en målsætning, som producenterne skal forsøge at holde produkterne under. 

Hvor farligt er akrylamid?

Dyreforsøg med mus og rotter har vist, at akrylamid forårsager kræft, og det er ifølge Fødevarestyrelsen den største bekymring. Derudover kan akrylamid skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.

Der er lavet befolkningsundersøgelser med fokus på sammenhængen mellem indtag af akrylamid og udvikling af kræft, men resultaterne er ikke entydige. Det er generelt svært at måle mindre stigninger i kræfthyppighed i befolkningsundersøgelser. 

De gældende risikovurderinger af akrylamid baserer sig derfor på dyreforsøg, hvis resultater giver grund til sundhedsmæssig bekymring for akrylamid i kosten.

Test af akrylamid i kiks
Mørke kiks og kiks med rodfrugter havde et relativt højt indhold af akrylamid, viste testen. Foto: Thomas Dahl

5 af de 29 produkter har et højere indhold end det fastsatte benchmarkniveau. Det drejer sig om følgende produkter: 

Vil du læse hele artiklen nu?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?