Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Akrylamid: Flere produkter har højt indhold af skadeligt stof

Akrylamid sættes i forbindelse med kræftsygdom. Flere madvarer indeholder mere akrylamid end den fastsatte målsætning. Det viser Forbrugerrådet Tænks test.
Af Lars Nøhr Andresen
19. Marts 2019

Ingen bindende grænseværdi for akrylamid

Akrylamid er et skadeligt stof, der dannes når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet. Det er for eksempel når kartoffelchips friteres eller når kiks bages. 

Forbrugerrådet Tænk har testet 29 forskellige madvarer for indhold af akrylamid. Vi har testet om indholdet af akrylamid er over eller under det såkaldte benchmark-niveau.

Benchmark-niveauet for akrylamid fungerer ikke som en egentlig grænseværdi, men er en målsætning for indhold af akrylamid, som producenterne skal forsøge at holde produkterne under. 

Hvor farligt er akrylamid?

Dyreforsøg med mus og rotter har vist, at akrylamid forårsager kræft, og det er ifølge Fødevarestyrelsen den største bekymring. Derudover kan akrylamid skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.

Befolkningsundersøgelser med formålet at finde en sammenhæng mellem indtag af akrylamid og udvikling af kræft er blevet gennemført, men resultaterne er ikke entydige. Det er generelt svært at måle mindre stigninger i kræfthyppighed i befolkningsundersøgelser. 

De gældende risikovurderinger…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb