Er drikkeyoghurt sundt? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Drikkeyoghurt: Er det sundt?

Drikkeyoghurt er en mælkebaseret snack, som du kan købe i flere smagsvarianter i supermarkeder og kiosker. Det er et nemt mellemmåltid, men hvor sundt er det?

Caroline Boutrup Nielsen · Foto: Getty Images · 12. februar 2019
kvinde sidder ved computer og drikker drikkeyoghurt.

Drikkeyoghurt er yoghurt med sukker

Sukker er der meget af i de fleste drikkeyoghurter. Udover det naturlige mælkesukker er der tilsat sukker og frugt. Frugt indeholder frugtsukker.

Drikkeyoghurter varierer lidt i sødme. Nogle drikkeyoghurter er ligeså søde som sodavand. De fleste 0,5 liters drikkeyoghurter, som ikke er kunstigt sødede, indeholder cirka halvdelen af det sukker, som du ifølge anbefalingerne må spise om dagen.

Kalk, protein og mælkesyrebakterier indeholder drikkeyoghurter også. Det er næringsstoffer og bakterier, som er gavnlige for din krop. Almindelig neutral yoghurt og A38 indeholder det samme. Spiser du dem i stedet for drikkeyoghurt, undgår du al den ekstra sukker.

Proteinindholdet i nogle drikkeyoghurter er ekstra højt på grund af tilsat protein. Men med mindre du dyrker rigtig meget sport, får du højst sandsynligt dit proteinbehov rigeligt dækket gennem den mad, du spiser. Der er altså ingen sundhedsmæssig gevinst ved at drikke drikkeyoghurt med ekstra protein.

Drikkeyoghurt mætter ikke særligt længe

Fuldkorn og kostfibre, som fylder godt i maven og giver en langvarig mæthedsfølelse, er der næsten intet af i drikkeyoghurt.

Drikkeyoghurt er kalorier i flydende form. Flydende kalorier mætter ikke ligeså meget, som kalorier i fast form. Når du spiser mad, som skal tygges, arbejder fordøjelsessystemet længere tid på at nedbryde maden i mavesækken. Flydende kalorier passerer hurtigere igennem maven og mætter derfor i kortere tid.

Energiindholdet i 0,5 L drikkeyoghurt ligger typisk på omkring 300 kilokalorier. Det svarer til cirka 12-15 procent af dit samlede energiindtag ifølge anbefalingerne. 

Sådan kan du gøre drikkeyoghurt til en sundere snack

Drikkeyoghurt alene er hverken et særligt sundt eller mættende mellemmåltid. Der er dog forskellige ting, du kan gøre, for at gøre det sundere:

  • Vælg varianter med mindre tilsat sukker
  • Spis snackgrønt som for eksempel små gulerødder, stave af rå rødbede, blomkålsbuketter eller slikærter ved siden af.
  • Drik kun halvdelen af flasken og gem resten til senere. Så får du mindre sukker og energi ad gangen.
  • Hæld havregryn i en skål og drikkeyoghurten ud over og spis det sammen.
  • Lav selv drikkeyoghurt ved at blande eller blende frugt (fx jordbær eller blåbær), yoghurt naturel og vand eller kærnemælk.  Så får du en drikkeyoghurt med mindre tilsat sukker, og du kan selv justere smag og fedtindhold.