Forbrugerne elsker pulverbearnaise
Vi fik 107 almindelige forbrugere og 5 eksperter til at smage på 11 slags bearnaise fra pulver til hjemmelavet. Forbrugerne og eksperterne var langt fra enige om, hvilken bearnaise der var bedst.
Bearnaisesauce er en fransk klassiker, som passer perfekt til bøffer og kartofler. Men bearnaise er også en bred betegnelse, der dækker over alt fra supermarkedets pulversovs til en hjemmerørt, fed sauce på smør og æggeblommer.
Hvad smager bedst? Det undersøgte vi i 2016. Vi fik 107 almindelige forbrugere og 5 eksperter til at smage på 11 forskellige bearnaiser.
Forbrugernes favorit er Knorr Sauce Bearnaise
Pulversovsen fra Knorr er mest populære sauce hos de 107 almindelige forbrugere, der har smagt på bearnaisesovsene.
I følge Wender Bredie, der er sektionsleder for Fødevaredesign og Forbrugeradfærd ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, har den almindelige forbruger vænnet sig til en bearnaisesovs, der oftest ikke er lavet fra bunden, men fra pulver tilsat fedtstof og mælk.
Pulversovsen vækker derfor genkendelighed, og lever op til det, de fleste danskere forventer, når de skal spise bearnaise. Derfor er det pulversovsen, der er den 'rigtige' bearnaise.
Eksperter dumper pulversovse
Smagseksperterne, der er vant til at smage på klassisk bearnaisesovse, var omvendt ikke begejstrede for nogen af pulversovsene.
3 af de 4 pulversovse fik bedømmelsen ‘dårlig’ af eksperterne, og kun Knorr Sauce Bearnaise nåede op på ‘under middel’ i eksperternes smagsbedømmelse. Det betyder dog ikke, at de kunne lide den:
“For lidt estragon”, “tynd og bleg” og “lidt mærkelig, kønsløs smag af bouillon” var nogle af eksperternes beskrivelser af Knorrs bearnaise.
Kun hjemmelavet bearnaise gør eksperter glade
Den hjemmelavet bearnaise lavet på smør, æg, bearnaiseessens og estragon, var den eneste i sovs testen, som for alvor vakte begejstring hos eksperterne.
Forbrugerne er dog ikke imponerede over den hjemmelavede bearnaise - og det er ikke så underligt. En klassisk, hjemmelavet bearnaise smager nemlig specielt og slet ikke som pulvervarianten.
Det vil kræve 5-10 smagninger, før en frisk bearnaise vil vække den samme genkendelse som den sovs, du er vant til. Det forklarer Wender Bredie, sektionsleder for Fødevaredesign og Forbrugeradfærd fra Københavns Universitet.
Bestiller du bearnaisesovs på en restaurant og er vant til bearnaise fra pulver, risikerer du at blive overrasket eller i værste fald skuffet, fordi sovsen smager meget anderledes, end du er vant til.
Færdiglavet sovs på bæger er et godt kompromis
Bähncke Bearnaisesovs er en færdiglavet sovs på køl og var den supermarkedssovs i testen, der faldt bedst i eksperternes smag.
Samtidig var forbrugerne også positive over for sovsen, og den endte derfor på en andenplads i testen.
Skal du vælge en færdiglavet bearnaise, der både kan falde i smag hos dem, der er vant til klassisk bearnaise og hos dem, der normalt foretrækker en pulversovs, kan du gå efter Bähncke Bearnaisesovs.
Sådan undgår du tjærestoffer, når du griller
Griller eller steger du kød, kan der opstå uønskede tjærestoffer, der kan øge risikoen for kræft. Få gode råd til at undgå de uønskede stoffer på din grill eller panden.
Alt du skal vide om basmatiris
Hvordan smager rigtig basmatiris, og hvordan koger du basmatiris korrekt? Vi hjælper dig med at få den bedste smag.
Disse veganske pølser smager bedst
Vi har testet plantepølser. Nogle smager som almindelig pølser, og andre gør slet ikke. Se, hvilke, der klarer sig bedst i smagstesten.