Basmatiris: Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Alt du skal vide om basmatiris

Hvordan smager rigtig basmatiris, og hvordan koger du basmatiris korrekt? Vi hjælper dig med at få den bedste smag.

Line Lindgren Rathsach · Foto: Getty Images · 4. juni 2024
skål med nykogte ris, der damper.

Basmatiris er en aromatisk rissort med lange og tynde riskorn. Ægte basmatiris stammer fra særlige områder i Indien og Pakistan og skal komme derfra, hvis risen skal sælges som basmatiris.

Test af basmatiris

Vi har tidligere testet ti forskellige basmatiris købt i supermarkeder og helsekostbutikker.

Risene blev testet for rester af sprøjtemidler og for, om der var tale om ægte basmatiris. Derudover har to smagseksperter vurderet dem.

Testen er ikke tilgængelig, fordi flere af de testede produkter ikke længere er på markedet. Men med udgangspunkt i vores test, kan du her blive klogere på basmatiris.

Hvad er basmatiris?

Basmatiris dyrkes i Indien og Pakistan, og risen har en særlig eftertragtet aroma. Derfor er prisen på basmatiris også højere, og det kan friste til at blande basmatiris med andre og billigere ristyper.

15 ristyper er godkendt som basmatiris. Hvis risen ikke hører til disse typer, må den ikke markedsføres som basmatiris.

Ægte basmatiris er fritaget for told, fordi EU ønsker at støtte produktionen af ristypen. Toldfritagelsen kræver dog, at pakker med basmatiris indeholder minimum 95 procent ægte basmatiris.

England, Indien og Pakistan har desuden indgået en aftale med risindustrien om, at der højest må være 7 procent ikke-godkendte rissorter i basmatirisene.

Bliver du snydt?

I 2019 og 2015 har vi ved hjælp af DNA-analyse undersøgt, hvor stor en del af risen, der er andre typer end ægte basmatiris.

Ingen af risene i vores test fra 2019 indeholdt 100 procent basmatiris. Men indholdet af andre rissorter var i alle risene lavt, og ingen af de testede basmatiris indeholdt for meget af en anden rissort.

Det er en forbedring fra 2015, hvor en af basmatirisene indeholdt hele 21 procent af en anden ristype. Det er langt over både EU-grænsen og aftalen med risindustrien. Grænserne blev overskredet en smule i to andre produkter.

Billig ris med smag af basmati

God basmatiris har en særlig og diskret smag og aroma, som man ikke finder i almindelige hvide ris.

Den basmatiris som smagseksperterne syntes bedst om, havde den rigtige smag og duft af basmatiris. Produktet var samtidig testens billigste med en kilopris på 15 kroner.

Nogle af de testede ris smagte dog slet ikke af basmati. Testens dårligste manglede både konsistensen og duften.

Det var en kogeposeris, hvilket ikke overraskede smagseksperterne. De mener ikke, at basmatiris - eller andre ristyper - egner sig til kogeposer.

Sådan koger du ris

Ris har et naturligt indhold af det kræftfremkaldende tungmetal arsen. Derfor anbefaler DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, at du sætter dine ris i blød, gerne i et par timer, før du koger dem.

Du kan også overhælde risene med kogende vand og lade dem stå i blød i 15-30 minutter, inden du koger dem i rent vand.

Hvis du vil gøre det let for dig selv, kan du minimere mængden af arsen ved at koge risene i rigelig vand og hælde det overskydende vand fra, når risene er færdige.

Forholdet mellem ris og vand kan være forskelligt alt efter ristypen, men det klassiske forhold er 1:2, dvs. en del ris til to dele vand. Bruger du det forhold, vil alt vandet fordampe, og det er derfor vigtigt, at du lægger risene i blød inden.

Skal du koge dine ris med salt?

Det er et spørgsmål om smag og hvad, du serverer risene til. Hvis du kan lide salte ris, så kog dem med salt.

I det asiatiske køkken er det almindeligt at koge ris uden salt, fordi risene serveres til stærk mad og bruges til at lindre ganen.

Sådan koger du forskellige rissorter

Kend de forskellige rissorter, så du får lige præcis den luftighed, fasthed eller klistrede konsistens, som passer til ristypen. Her kan du se de traditionelle metoder at tilberede risene på.

Basmatiris skal stå i blød i 30 minutter, inden de koges. På den måde undgår du, at riskornene knækker under kogningen.

Jasminris bliver mere klistrede end basmatiris, efter de er kogt. Kornene er kortere og tykkere, og det er vigtigt at skylle dem grundigt for at få noget af stivelsen ud, inden de koges.

Parboiled ris er dampbehandlede under tryk, så næringen absorberes af kernen. Parboiled ris skal derfor koges i kortere tid og indeholder flere næringsstoffer end hvide ris.

Brune ris eller fuldkornsris er det samme som hvide ris - de er blot uforarbejdede og har stadig skallen på. Kog dem i minimum 30 minutter.

Røde ris skal steges i olie, inden du koger dem. Det giver mere smag og kortere kogetid. Kog dem i omkring 45 minutter.

Vilde ris er faktisk søgræs og slet ikke ris. De er fulde af B-vitamin, jern og kalcium. Skal koges i omkring 45 minutter.

Undgå pakker med mange knækkede riskorn

Ris med mange knækkede riskorn gør det umuligt at koge risen, så den bliver ensartet. Knækkede riskorn skal koge i meget kortere tid, og derfor vil de knækkede riskorn være helt udkogte, når de hele riskorn er kogt færdige.

Indholdet af knækkede riskorn må ifølge en aftale mellem de britiske myndigheder og risindustrien ikke være over ti procent, medmindre produktet markedsføres som et produkt med knækkede riskorn.

I vores test indeholdt et produkt hele 19 procent knækkede riskorn, hvilket betyder, at næsten hvert femte riskorn i pakken var knækket. Flere af de andre basmatiris indeholdt helt ned til en procent knækkede riskorn, mens andre lå på syv-ti procent.

Op til ni forskellige pesticider i basmatiris

Testen viste, at der er store forskelle på indholdet af sprøjtemiddelrester i basmatiris. Tre af de testede ris indeholdt rester af mellem seks og ni forskellige pesticider.

Indholdet af de enkelte pesticidrester var under de gældende grænseværdier, men med tanke på cocktaileffekten, er det bedst at undgå rester af mange forskellige pesticider.

I tre af testens fire økologiske basmatiris blev der slet ikke fundet rester af pesticider. Et økologisk produkt indeholdt meget små mængder af et enkelt sprøjtemiddel, der kan skyldes forurening fra en tilstødende rismark.

Hvis du vil undgå sprøjtemidler, kan du derfor gå efter økologiske basmatiris.