Airfryer, ovn, slowcooker m.m - så meget strøm bruger de
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Så meget strøm bruger du på at tilberede en kylling

Der er mange forskellige måder at tilberede din mad på, og strømforbruget er langtfra ens. Se her, hvor meget el du bruger på at lave en kylling i h.h. ovn, airfryer, slowcooker, mikrobølgeovn med mere.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 14. november 2022
Kylling tilberedt i ovn, airfryer eller slowcooker - hvad koster det

Imagecredit: Getty Images

Der er kommet fokus på, hvor meget strøm du bruger, når du er i køkkenet. Typisk er strømmen særlig dyr i tiden omkring klokken 17-20, fordi det er der, at mange danskere laver mad – og komfurer og ovne er noget af det, der bruger mest energi på kortest tid i hjemmet.

Fra 2023 hæver flere netselskaber desuden deres nettarif i netop det tidsrum, hvor man typisk laver aftensmad. Hos Radius Elnet vil nettariffen i vinterhalvåret være 21,27 øre om natten, men fra 17-21, hvor der er mest belastning, stiger nettariffen til 1,91 kroner. Dertil skal lægges afgifter og prisen for strømmen. Strømmen bliver altså væsentligt dyrere ved aftensmadstid.

Ovn, airfryer eller mikrobølgeovn - hvad er billigst?

For at undersøge, hvor meget energi det koster at tilberede mad på forskellige apparater, har vi tilberedt en hel kylling på forskellige måder og målt, hvor mange kWh der er brugt på tilberedningen. Strømforbruget er målt på et enkelt konkret produkt og kan derfor ikke bare overføres til alle andre ovne eller andre køkkenapparater, men det giver en klar indikation på, hvor meget strøm man bruger på forskellige typer af tilberedning.

Så meget kostede det at tilberede en kylling 

koekkenudstyr-elforbrug

Disse maskiner målte vi på

'Info-type-kwh'

Der kan også være forskellige måder at tilberede madvarerne på, som har indflydelse på strømforbruget.

Ovnen er den største energisluger

Vores tilberedning af en kylling på 1.300 gram i ovnen gav et forbrug på 0,79 kWh. Ovnen er dermed  den mest energislugende metode af de undersøgte, men energiforbruget det er dog kun en smule mere end forbruget i airfryeren.

Mikrobølgeovnen bruger mindst strøm

Mikrobølgeovnen brugte med 0,29 kWh mindst energi af de afprøvede tilberedningsmetoder på at tilberede en kylling. Det er værd at bemærke, at kyllingen blev tilberedt i en simpel mikrobølgeovn uden grillfunktion eller lignende, som ville kunne have øget energiforbruget.

Køber du en airfryer, vil du skulle tilberede noget nær 1.200 kyllinger, før besparelsen har tjent de cirka 1.000 kroner hjem, som en airfryer ca. koster Forbrugerrådet Tænk

Airfryer er lang tid om at tjene sig hjem

Tilberedningen af kyllingen i en såkaldt airfryer, som i bund og grund er en lille varmluftsovn, og selvom den brugte mindre strøm end tilberedning i ovnen, er det den næststørste energisluger af de afprøvede metoder.

I kroner og øre er besparelsen på at tilberede kyllingen i en airfryer, i vores eksempel en Tefal Actifry Family, frem for i en AEG-ovn 0,83 kroner udregnet ved en kWh-pris på 5,5 kroner. Har du allerede en airfryer, kan du spare energi ved at bruge den frem for varmluftsovnen, hvis du kun skal tilberede en mængde mad, der kan være i den mindre airfryer. Men skal du ud at købe en airfryer, vil du skulle tilberede noget nær 1.200 kyllinger, før besparelsen har tjent de cirka 1.000 kroner hjem, som en Tefal Actifry kan fås fra. De billigste airfryere kan fås fra cirka 600 kroner.

Du skal derfor nøje overveje om det kan betale sig at købe nye køkkenmaskiner for at spare på strømmen.

En vigtig detalje er, at du har mulighed for at tilberede andre ting i en ovn samtidig med kyllingen – fx flere kyllinger ad gangen eller have en bradepande med kartofler og grøntsager, hvor disse skal tilberedes på anden vis med en airfryer, hvor der ikke er plads til andet end kyllingen.

Sådan har vi tilberedt kyllingen

Der er mindre forskelle i hvordan vi har tilberedt kyllingen, Fx opnås der ikke sprødt kyllingeskin ved andre tilberedninger end i varmluftsovnen og airfryer. Fokus har alene været på energiforbruget. Alligevel er der små forskelle, som

Konventionel ovn: Tilberedt i kold ovn, sat på 200 grader. I alt var ovnen tændt i en time.
Totalt energiforbrug: 0,79 kWh
Pris: 4,35 kroner

Air fryer:Tilberedt i ovnen i 40 minutter. For at kunne være i ovnen blev kyllingen parteret i to halve kyllinger. 
Totalt energiforbrug: 0,639 kWh
Pris: 3,51 kroner

Stegt i gryde: Tilberedt ved først at blive brunet i gryde cirka 6 minutter ved middelhøj varme, og simrer derefter i gryden i 45 minutter med 0,4 liter vand. Bruning af kylling brugte 0,161 kWh og den resterende simren brugte 0,336 kWh. 
Totalt energiforbrug: 0,497 kWh
Pris: 2,73 kroner

Trykkoger: Tilberedt i trykkoger indstillet til fjerkræ i 15 minutter med 1 liter vand. I alt var trykkogeren tændt i 33 minutter. De første 18 minutter, hvor trykkogeren varmede op brugte den 0,331 kWh. De resterende 15 minutter i brugte 0,062 kWh. 
Totalt energiforbrug: 0,383 kWh
Pris: 2,10 kroner

Slow cooker: Tilberedt i slow cooker i fire timer med 2 dl vand. Slow cookeren var i alt tændt i fire timer, hvor den brugte 0,372 kWh. 
Totalt energiforbrug: 0,372 kWh
Pris: 2,05 kroner

Mikrobølgeovn: Tilberedt i mikrobølgeovn i stegepose ved maksimal effekt i 19 minutter, hvor ovnen brugte 0,276 kWh. 
Totalt energiforbrug: 0,291 kWh
Pris: 1,60 kroner