Frituregryde eller airfryer? hvad skal jeg vælge Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Frituregryde eller airfryer – hvad er bedst?

Airfryers er et alternativ til frituregryden og bruger meget mindre olie. Læs her, hvad du skal vælge, når du vil stege i friture.

Foto: Getty Images · 9. juli 2020
Airfryer på bord

Varm luft: Kan det erstatte frituregryden?

Vil du lave friturestegt mad som pommes fritter, fiskefillet, forårsruller og dybstegte rejer? Så kan du enten bruge en klassisk frituregryde eller en airfryer.

Klassiske frituregryder – også kaldet fritøser – har en kurv, der sænkes ned i den varme olie.

Airfryer er en særlig type bordovn, der frituresteger med varm luft og en lille mængde olie. Den varme luft cirkuleres rundt om maden og tilbereder den.

Airfry er altså en krydsning mellem stegning og bagning.

Airfryers er et alternativ til frituregryden

Airfryers er blevet mere og mere populære i de seneste år, så der er mange modeller på markedet. Nogle store producenter har helt udfaset frituregryder med olie på det danske marked.

Forbrugerrådet Tænks test viser, at airfryers kan være et alternativ til frituregryderne. Nogle af de testede airfryers leverer pommes frites i næsten samme kvalitet som frituregryderne.

Ingen af de testede olie- eller luftfritøser klarer sig under middel i den nye test, hvilket ellers har været tilfældet i tidligere test.

Airfryers giver sundere mad end fritøsen

Oliemængden brugt til at stege i airfryers er mindre end i frituregryderne. Den kan være 80 procent mindre olie end ved traditionel dybstegning.

Maden bliver sundere, fordi du ikke bruger så meget olie i tilberedningen.

Smagsmæssigt er det overordnet set bedre at fritere pommes frites i olie i stedet for varmluft, fordi det giver en mere ensartet stegning – og det det går desuden hurtigere.

Frituregryder er typisk billigere end airfryers

Priser på både airfryers og frituregryder svinger meget.

Airfryers er dog generelt dyrere end frituregryder, og de bedste airfryers i Forbrugerrådet Tænks test er mindst dobbelt så dyre som de traditionelle frituregryder.

Airfryers oser og sprøjter mindre

Rengøringen er nemmere med en airfryer end med frituregryde. Airfryeren sprøjter nemlig ikke så meget som oliegryderne.

Det er også lettere at fjerne rester efter stegning i en airfryer, end når man skal fange grums efter stegning i flere liter olie i en frituregryde. Især hvis man skal tømme olie ud af gryden.

Med en airfryer slipper du også for lugten af friture, som kan være svær at slippe af med.

Driften af en airfryer er billigere, fordi du ikke skal købe flere liter olie, som skal udskiftes med jævne mellemrum.

Du brænder dig ikke trods høj varme i olien

Når olien og maden skal varmes op til høj temperatur, kan maskinen også blive varm, hvis den ikke er godt isoleret.

Temperaturen på overfladen af frituregryder og varmluftsfritøser har der i tidligere test være problemer med, så man kunne brænde sig ved at røre uden på dem.

De nye modeller i testen bliver kun på enkelte modeller lidt over 50 grader, og kun én model kan blive 65 grader varm.