Frituregryde eller airfryer - hvad skal jeg vælge ?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Frituregryde eller airfryer – hvad er bedst?

Airfryers er et alternativ til frituregryden og bruger meget mindre eller slet ingen olie. Men frituregryden har andre fordele. Læs her om fordele og ulemper ved de to køkkenmaskiner

Foto: Getty Images · 27. marts 2023
Airfryer på bord

Vil du lave friturestegt mad som pommes fritter, fiskefilet, forårsruller og dybstegte rejer? Så kan du enten bruge en klassisk frituregryde eller en airfryer.

Klassiske frituregryder – også kaldet fritøser – har en kurv, der sænkes ned i den varme olie.

Airfryer er en særlig type bordovn, der “frituresteger” med varm luft og en lille mængde olie. Den varme luft cirkuleres rundt om maden og tilbereder den. Airfry er altså en krydsning mellem stegning og bagning og i sammenligning med frityregryder en luft-fritøse

Test af airfryer og frituregryde

I forbrugerrådet Tænk, har vi testet både airfryers og frituregryder. I testen har vi set på hvor gode de er til at tilberede pommes frit, forårsruller og kylling

Airfryers er et alternativ til frituregryden

Airfryers er blevet mere og mere populære i de seneste år, så der er mange modeller på markedet. Nogle store producenter har helt udfaset frituregryder med olie på det danske marked.

Vores test viser, at airfryers kan være et alternativ til frituregryderne. Nogle af de testede airfryers leverer pommes frites i næsten samme kvalitet som frituregryderne.

Ingen af de testede olie- eller luftfritøser klarer sig under middel i den nye test, hvilket ellers har været tilfældet i tidligere test.

Airfryers giver mad med mindre fedt

Oliemængden brugt til at stege i airfryers er mindre end i frituregryderne. For eksempel bruger den slet ingen olie, når man skal tilberede pommes frites.

Maden indeholder derfor mindre fedt , fordi du ikke bruger så meget olie i tilberedningen.

Smagsmæssigt er det overordnet set bedre at fritere pommes frites i olie i stedet for varmluft, fordi det giver en mere ensartet stegning – og det går desuden hurtigere.

Frituregryder er typisk billigere end airfryers

Priser på både airfryers og frituregryder svinger meget.

Airfryers er dog generelt dyrere end frituregryder, og de bedste airfryers i Forbrugerrådet Tænks test er mindst dobbelt så dyre som de traditionelle frituregryder.

Men airfryerne kan så også bruges til mere fx til at bage eller varme brød og kager

Airfryers oser og sprøjter mindre

Rengøringen er nemmere med en airfryer end med frituregryde. Airfryeren sprøjter nemlig ikke så meget som oliegryderne.

Det er også lettere at fjerne rester efter stegning i en airfryer, end når man skal fange grums efter stegning i flere liter olie i en frituregryde. Især hvis man skal tømme olie ud af gryden.

Med en airfryer slipper du også for lugten af friture, som kan være svær at slippe af med.

Driften af en airfryer er billigere, fordi du ikke skal købe flere liter olie, som skal udskiftes med jævne mellemrum.