Det er blevet nemmere at spise vegetarisk
Plantebaserede alternativer til fødevarer, der normalt er lavet med kød, bliver mere og mere udbredte i supermarkederne. Det gør det nemmere at skære ned på mængden af kød.
Bacon lavet af vand, solsikkeolie, ærteprotein og tang. Bresaola lavet af vand, hvedegluten og hvedestivelse. Ost lavet af vand og kokosolie.
Blandt de traditionelle fødevarer i supermarkedernes kølediske dukker der flere og flere plantebaserede alternativer op. De er alternativer til fødevarer, som normalt er baseret på kød eller andre animalske produkter.
”Som udgangspunkt er det positivt at forsøge at erstatte kød med planter. En af grundene til at vælge plantebaserede fødevarer er, at kød generelt er langt mere klimabelastende at producere end planter, og i takt med klimaforandringerne stiger fokus på at skære ned på forbruget af kød,” siger projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen.
Positivt med plantebaserede alternativer
Forfatter og kandidat i fødevarevidenskab Michael René ser positivt på, at der dukker mange plantebaserede alternativer op i supermarkeder.
”Det er en god ting, at plantebaserede alternativer er lettilgængelige for forbrugerne. Produkterne kan både henvende sig til veganere og vegetarer, men det kan også rykke nogle forbrugere, som ellers ikke ville fravælge kødet, over mod det plantebaserede,” siger Michael René.
Også Dansk Vegetarisk Forening ser positivt på de mange nye plantebaserede alternativer, fortæller Katrine Ejlerskov, der er centerleder i Plantebaseret Videnscenter, som er et samarbejde mellem Dansk Vegetarisk Forening og Økologisk Landsforening.
”Vi ser positivt på, at der kommer flere plantebaserede produkter på markedet – og det er også helt fint, at der kommer lidt flere ’syndige’ produkter som fx plantebaseret bacon, som det ikke er meningen, at man skal spise hver dag,” siger Katrine Ejlerskov.
Hun påpeger, at et større udvalg af plantebaserede varer som imiteret hønsesalat, bacon, filetstykker og lignende gør det nemmere at spise vegetarisk.
”Det har været tidskrævende at spise vegetarisk, men det behøver det ikke at være i samme grad som tidligere. Og det gør det også nemmere at finde et produkt, som man kan lide,” siger Katrine Ejlerskov, som dog efterlyser flere økologiske forarbejdede produkter på hylderne.
Danskere ønsker at skære ned på kødet
Ifølge en rapport fra Landbrug & Fødevarer fra 2021 ønsker cirka 20 procent af danskerne at spise mindre kød, og lidt under hver tredje dansker har en kødfri dag om ugen.
Men selv om mange danskere ønsker at skære ned på kødet, er Danmark i forhold til resten af Europa det land, hvor færrest indbyggere har nedsat deres forbrug af kød, viser en undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2021.
Samme undersøgelse viser også, at danskerne halter bagefter, når det kommer til ambitionerne om at spise mindre kød. Det skyldes bl.a., at halvdelen af danskerne mener, at de ikke kan undvære kød rent ernæringsmæssigt, selv om den danske kost ifølge undersøgelsen primært var plantebaseret for 100 år siden.
”Et plantebaseret alternativ, der minder meget om en klassisk pølse, en skive bacon eller en bøf, kan være nemmere for mange danskere at acceptere end åbenlyst at undvære kød på tallerkenen,” siger Michael René.
Projekter skal skabe mindre klimabelastende mad- og indkøbsvaner
Med fondsstøttede projekter hjælper Forbrugerrådet Tænk børnefamilier, børn og unge med at skabe mindre klimabelastende mad- og indkøbsvaner. Her kan du læse om de forskellige projekter, som vi har fået fondsstøtte til siden 2016.
Med nød og næppe en nøddemix
Favorit Mix Roasted Nuts består af 25 procent majskerner – selvom der kun ses få på fotoet på forsiden. Vildledende, mener Forbrugerrådet Tænk.
Nu skal maden klimamærkes
Når du står foran køledisken i supermarkedet, skal det være nemt at finde ud af, hvilket klimaaftryk fx roastbeef, leverpostej og hummus sætter. Det er tanken bag det kommende klimamærke på fødevarer.