Test tyder på mindre snyd med krydderier
I tidligere test og undersøgelser har både Forbrugerrådet Tænk og EU fundet udbredt snyd med krydderier – ny test tyder på, at der nu snydes mindre end tidligere.
I 2019 lavede EU en koordineret indsats, hvor 1.900 prøver af forskellige krydderier blev analyseret. Der var problemer med 17 procent af krydderierne. Oregano var det krydderi, hvor der blev fundet mest snyd, og i alt var der snydt med 48 procent af oreganoen.
Sort peber var det krydderi, hvor der var næstflest af prøverne, hvor der var tegn på snyd. Her var der snydt med 17 procent af produkterne, og der blev fundet snyd i 14 procent af prøverne med spidskommen.
Der er flere forskellige typer af snyd. Typisk handler det om, at en del af krydderiet erstattes af andre planter, som ikke koster noget. Vægten af krydderiet kan også øges ved, at der tilsættes stivelse, mel, kalk eller lignende til især stødte krydderier. Der ses også eksempler på, at der tilsættes farvestoffer for at manipulere med krydderiernes farver.
Olivenblade i stedet for oregano
“Der kan for eksempel snydes med krydderi ved at tilsætte noget, der er billigere end det ægte krydderi. I 2017 testede Forbrugerrådet Tænk oregano, og her var der problemer med fire ud af ti krydderier, og vi fandt blandt andet olivenblade i stedet for oreganoblade,” siger projektleder Gitte Sørensen.
Testen fra 2017 viste, at i tre af produkterne var omkring halvdelen af indholdet erstattet af andre blade end oregano. Der var tale om blade fra oliventræer og myrte, som kan ligne oreganoblade, men som ikke smager af noget.
Bedre kvalitet af oregano
Sammen med andre europæiske forbrugerorganisationer har vi testet sort peber og oregano. Der blev testet 77 prøver med oregano, og der blev kun fundet problemer i en prøve af oregano købt i Slovenien og i en oregano købt i Italien.
Det er markant lavere end ved EU-undersøgelsen i 2019, hvor der var problemer med næsten halvdelen af prøverne.
“Det lave fund af prøver, hvor der er problemer, tyder på, at der er blevet gjort en indsats i forhold til at sikre ægtheden af krydderierne,” siger Gitte Sørensen.
Sådan undgår du tjærestoffer, når du griller
Griller eller steger du kød, kan der opstå uønskede tjærestoffer, der kan øge risikoen for kræft. Få gode råd til at undgå de uønskede stoffer på din grill eller panden.
Alt du skal vide om basmatiris
Hvordan smager rigtig basmatiris, og hvordan koger du basmatiris korrekt? Vi hjælper dig med at få den bedste smag.
Disse veganske pølser smager bedst
Vi har testet plantepølser. Nogle smager som almindelig pølser, og andre gør slet ikke. Se, hvilke, der klarer sig bedst i smagstesten.