Sesamfrø - disse indeholder sprøjtemidler
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sesamfrø indeholder ulovligt sprøjtemiddel

Vi har fundet sesamfrø, der indeholder et i EU ulovligt sprøjtemiddel over grænseværdien. Vi har desuden fundet rester af sprøjtemidler i økologiske sesamfrø.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 2. september 2022
Testede sesamfrø ineholdt pesticider og bakterier

Sesamfrø bliver ofte produceret udenfor EU og det betyder, at producenterne skal være opmærksom på sprøjterester, og bakterier der findes i sesamfrøene.

Vi har testet sesamfrø, og i vores sesamfrø test fandt vi et forbudt sprøjtemiddel i ét sesamfrø-produkt, og dette fund er anmeldt til myndighederne. Derudover fandt vi et problematisk sprøjtemiddel i økologiske sesamfrø, som vi også har anmeldt til myndighederne. I sesamfrø købt i Coop fandt vi et sprøjtemiddel, som de selv har på en liste over sprøjtemidler, de ikke tillader i deres frugt og grønt. 

Forbudt sprøjtemiddel i sesamfrø

I produktionen af sesamfrø bruges der sprøjtemidler, og fødevaremyndighederne har særligt fokus på midlet ethylenoxid. Det er forbudt at bruge i EU, men det bruges stadig i andre steder i verden. EU-Kommissionen har understreget, at fødevarer med restindhold af ethylenoxid over grænseværdien bør vurderes som farlige ud fra et forsigtighedsprincip. Stoffet kan skade arveanlæggene og være kræftfremkaldende.

I Kilic Natural Sesamfrø fandt vi rester af pesticidet ethylenoxid. Indholdet var klart over de gældende grænseværdier. Vi har derfor indgivet en anmeldelse til Fødevarestyrelsen baseret på fundet af det forbudte stof i sesamfrøene, og har også informeret Megafoods, der står bag Kilic Sesamfrø.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Forbrugerrådet Tænk mener

”Vores certificerede analyselaboratorie finder tydelige overtrædelse af pesticidrester i helt tilfældige prøver købt i supermarkedet. Vi står ved vores testresultater og mener, at det giver anledning til bekymring. Også selvom leverandørernes analysecertifikater viser, at andre stikprøver fra samme batch ikke overskrider grænseværdierne.
Det er godt, at Fødevarestyrelsen følger op på vores anmeldelse med et kontrolbesøg, for sådan skal det selvfølgelig være. Ligeledes er det rart at vide, at virksomhedernes egenkontrol, risikoanalyse og dokumentation fra leverandørerne er i orden. Men vi synes ikke, det er nok. Forbrugerne kan ikke være sikre på, at de køber sesamfrø, der overholder de gældende regler for sprøjtemidler, og sådan burde det være. Vi så derfor gerne, at Fødevarestyrelsens pesticidkontrol i fremtiden tog flere stikprøver og optimalt set prøver fra samme leverandører, som er blevet anmeldt for overtrædelser af grænseværdier – som i tilfældet med disse sesamfrø.”

Stine Vuholm, Fødevarepolitisk medarbejder, Forbrugerrådet Tænk