Airfryer - Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide, før du køber en airfryer

Airfryers er en populær køkkenmaskine, som tilbereder mad med varm luft. Før du selv anskaffer dig én, så læs med her.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 25. april 2024
Airfryer Det skal du vide

Fotokredit: Getty Images

En airfryer er en køkkenmaskine, der bruger varmluftsteknologi til at stege mad uden at bruge en stor mængde olie. Den er oprindelig tænkt som et sundere alternativ til traditionel friturestegning, da den kan reducere mængden af olie og fedt i maden, men mange bruger den også som alternativ til ovnen.

Test af airfryer

I Forbrugerrådet Tænk har vi testet 24 airfryers. I testen har vi set på hvor gode de er til at tilberede mad, hvor brugervenlige de er, samt hvor meget strøm de bruger.

Sådan virker en airfryer

En airfryer fungerer ved at cirkulere varm luft rundt om maden, hvilket giver en sprød overflade.

Maden bliver tilberedt i en skuffe, med en indsats, som ofte er belagt med non-stick. Et varmelegeme opvarmer luften og cirkulerer den rundt om maden.

De fleste airfryere har forudindstillede programmer til forskellige retter, så du kan vælge den rette indstilling og lade airfryeren sætte temperatur og tilberedningstid

Hvad kan jeg bruge en airfryer til?

Airfryeren kan tilberede en række forskellige fødevarer, herunder pommes frites, kylling, fisk, grøntsager og endda kager. Den er oprindelig tænkt som et fedtfattig alternativ til en frituregryde, men bliver også brugt som ovn.

I testen af airfryer tilbereder vi pommes frites, kyllingelår, tærte, små kuvertbrød og chokoladekage.

PFAS i køkkenmaskinerne

Alle de airfryers, vi har testet, har en non-stick belægning. Lang de fleste indeholder formentlig fluorstoffer også kaldet PFAS. I vores seneste test har vi dog fundet fem airfryers hvor producenten oplyser at de er PFAS-frie. Det er positivt, at der er kommet PFAS-frie modeller på markedet. 

Fluorstofferne er godt bundet i non-stick belægningen og vil ikke afgive stofferne, medmindre belægningen er ridset eller overophedet.

Airfryers kan ikke komme op på de varmegrader som frigiver PFAS – typisk over 250 grader – så risikoen for at blive udsat for PFAS er lille. Problemet ligger primært i produktionen og i afskaffelsen, hvor fluorstofferne kan komme ud i naturen.

Hvis du har en airfryer med PFAS, behøver du altså ikke at skifte den ud med en model uden PFAS. Mangler du derimod en airfryer, kan du vælge, om du vil anskaffe dig en uden PFAS. 

Læs mere herunder:

Skal jeg købe en airfryer?

En airfryer kan være praktisk, hvis du har travlt og ønsker at tilberede måltider hurtigt og nemt. Fordi den er forholdsvis lille er den særlig anvendelig, hvis I er en eller to personer i husstanden. Skal du bruge den til at lave mad til flere, bør du vælger en større maskine, som har plads og kapacitet til at lave større mængder mad.

Vil du læse hele artiklen om airfryer?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?