Plantebøffer er hverken som at spise grøntsager eller kød
Plantebøffer gør meget ud af, at de er 100 procent plantebaserede, men at spise en plantebøf svarer ikke til at spise planter.

Plantebøffer der er lavet på plantefars, og som skal minde om kød, er et meget forarbejdet produkt. Vi har i forbrugerrådet Tænk testet plantebøffer og har i den forbindelse set på næringsindhold, uønsket kemi og meget mere.
Bøffer af soja- og ærteprotein
Planteburgerne i testen er alle baserede på forarbejdede proteinformer fra fx sojabønner eller ærter.
Men der er lang vej til at få forarbejdet protein til at ligne og smage som en bøf, så der tilsættes en række andre ingredienser såsom olier, stivelse, gærekstrakt og lignende.
”Flere produkter markedsføres som 100 procent plantebaserede, men det betyder ikke, at det at spise en plantebøf svarer til at spise grøntsager. Det skyldes, at der er tale om højtforarbejdede produkter, hvor man ikke bruger de hele grøntsager, men fx kun bruger proteinet i ærterne. Derved går man glip af fibre og vitaminer, der også findes i ærter,” siger Peter Skjødt, der som projektleder har stået for testen sammen med Gitte Sørensen.
Flere produkter markedsføres som 100 procent plantebaserede, men det betyder ikke, at det at spise en plantebøf svarer til at spise grøntsager.
Peter Skjødt Forbrugerrådet Tænk
Læs med herunder, når vi ser på:
- Hvor forarbejdet er plantebøffer?
- Hvad er indholdet af protein, jern og B12?
- Er plantebøffer bedre for klimaet?
- Hvorfor er plantebøffer ikke økologiske?
Hvor forarbejdet er plantebøffen?
Log ind eller bliv medlem
Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Test viser ingen snyd med sort peber
Tidligere test har påvist udbredt snyd med krydderier, og vi har derfor testet 11 stødt sort peber. I en enkelt stødt peber var der tilsat noget andet end sort peber.

Så meget strøm bruger du på at tilberede en kylling
Der er mange forskellige måder at tilberede din mad på, og strømforbruget er langtfra ens. Se her, hvor meget el du bruger på at lave en kylling i h.h. ovn, airfryer, slowcooker, mikrobølgeovn med mere.

Sådan bruger du bælgfrugter
Bælgfrugter som bønner og linser er fyldt med proteiner, fibre og vitaminer. Klimabelastningen er lav, og de er forholdsvis billige. Men undersøgelser viser, at mange stadig ikke ved, hvordan de skal bruge de grønne proteiner. Få fif til at bruge dem.