Madlavning: Det kan du bruge en vakuummaskine til | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hvorfor vakuumpakke mad?

Vakuummaskinen fjerner luften fra maden, fx når du skal tilberede mad sous vide. Men hvorfor er det godt, og kan det bruges til andet?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Thomas Dahl · 18. december 2018
vakuummaskine har vakuumpakket 2 bøffer til sous vide.

Dette kan du bruge en vakuummaskine til

Vakuummaskinen kan suge luften ud af en plastikpose, som maskinen derefter forsegler.

Du kan grundlæggende bruge vakuummaskinen til 3 ting:

  • Mere effektiv opbevaring af madvarer
  • Forhindre frostskader på madvarer
  • Tilberedning af fødevarer med sous vide-metoden

Tilberedning med sous vide – som betyder ‘under vakuum’ – kræver i de fleste tilfælde en eller anden form for sous vide-apparat, som styrer temperaturen og holder den konstant i mange timer, men du kan dog tilberede grøntsager uden et sous vide-apparat.

Vi har testet vakuummaskiner og peger på 6 gode maskiner til vakuumering af kød, fisk, ost og hvad du ellers vil vakuumpakke.

Holdbarhed forlænges af mangel på ilt

Nogle bakterier skal have ilt for at formere sig.

Henrik Siegumfeldt fra Københavns Universitet forklarer, at du ved at vakuumpakke et produkt, kan give det en længere holdbarhed.

Mikroorganismerne, der fordærver din mad, er i vid udstrækning aerobe, hvilket vil sige, at de bruger ilt til at vokse, og ved at vakuumpakke maden, forhindrer du organismerne i at vokse.

Skimmelsvampe kan heller ikke ikke vokse i en vakuumpakket madvare, så du kan forlænge holdbarheden af for eksempel parmesanost.

Men ikke alle bakteriers vækst bliver bremset af et iltfattigt miljø.

Mikroorganismer: Disse trives i iltfattigt miljø

Iltfattigt miljø har ikke nogen effekt på de såkaldte anaerobe mikroorganismer, som vokser fint uden ilt.

Typisk er der tale om mælkesyrebakterier, som gør dine madvarer sure, og som du typisk kender fra pølser, der har ligget for længe og fået en lidt slimet overflade.

Risikoen ved vakuumpakkede madvarer er, at der også kan vokse sygdomsfremkaldende bakterier i vakuumpakkede madvarer som for eksempel listeria monocytogenes, og det er lidt sværere at styre for den almindelige forbruger.

Vakuumpakkede fødevarer klarer sig godt i fryseren

Smider du en lækker, fedtmarmoreret ribeye ned i en plastikpose og i fryseren, vil fedtet i kødet over tid begynde at harskne ‒ selv ved 18 graders frost. Harskningsprocessen af fedt kræver ilt, og der er ilt i en almindelig plastikpose.

Harskning er ikke bakterievækst, og det gør ikke kødet sundhedsskadeligt, men det går ud over smagen.

Frysebrænding af maden er rimfrostskader på kødet, som opstår i forbindelse med udtørring under frost, og som ødelægger kvaliteten af dine madvarer. Det undgår du også ved at vakuumpakke madvarerne. 

Vi har testet vakuummaskiner og peger på 6 gode maskiner til vakuumering af kød, fisk, ost og hvad du ellers vil vakuumpakke.

Vakuumposen maser bløde fødevarer

Skrøbelige fødevarer som for eksempel luftige kager, bløde frugter som hindbær eller lignende, har det ikke godt med at blive vakuumpakket i en plastpose.

Posen presser luften ud af kagen, som bliver helt flad. Hindbærrene bliver mast til mos af posen, som det kan ses på billedet.

Kage og bær kan risikere at blive til mos i vakuum. 

Nemt trick til vakuumpakning af bløde fødevarer

Vakuumpakning af for eksempel hindbær eller kage kan lade sig gøre, hvis du fryser maden, før du vakuumpakker.

Tricket virker dog kun, hvis du vil fortsætte med at opbevare fødevarerne på frost – hvis du bare gerne vil forlænge holdbarheden på din kage i nogle dage, giver vakuummaskinen ikke meget mening.

Nogle vakuummaskiner har forskellige indstillinger af sugestyrken, som er beregnet til at vakuumpakke mere skrøbelige fødevarer.