Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS

Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, eller fluorstoffer, der kan ophobe sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 15. september 2022
Stegepande

Nonstick-belægning på gryder og pander skal hjælpe til, at maden ikke brænder fast.

Men belægningen kan indeholde PFAS, eller også kendt som fluorstoffer, der er et problem for din sundhed og miljøet.

Her får du hjælp til, hvad du skal kigge efter for at undgå PFAS i din nonstick-stegepande eller gryde.

Nonstick-belægning indeholder ofte PFAS

Belægningen indeholder ofte PFAS, da disse stoffer har vand- og fedtafvisende egenskaber.

PFAS er også kendt som perfluorerede stoffer, PFC'er eller fluorstoffer.

Forskere fraråder at brug af fluorstoffer. Det skyldes, at stofferne er lang tid om at blive nedbrudt og kan derfor ophobe sig i kroppen og miljøet, hvor de kan have skadelige effekter.

Mistanke om hormonforstyrrende og kræftfremkaldende effekter knytter sig til nogle af de mest problematiske fluorstoffer som fx PFOA og PFOS. Derfor er disse stoffer også forbudt i hverdagsprodukter.

For andre fluorstoffer mangler der stadig viden. Men der er bekymring for, at de har negative effekter på sundhed og miljø, og myndighederne arbejder for at forbyde dem.

Har du en stegepande med PFAS, er der ikke grund til at smide den ud. Men vælg gerne en stegepande uden stofferne, når du køber en ny.

Kig efter dette for at undgå PFAS

Hvis en stegepande markedsføres med, at den er belagt med PTFE, teflon eller tefal, så betyder det, at den indeholder PFAS. Men der er ingen garanti for, at virksomheden oplyser om brug af fluorstoffer på mærkningen.

Du undgår helt fluorstoffer ved at gå efter anprisninger som:

  • PFC-fri
  • PFAS-fri
  • Uden fluorstoffer
  • Fluorcarbonfri

Producenten lover her, at der ikke findes nogen fluorstoffer i belægningen.

Du kan støde på misvisende anprisninger som ”PFOA-fri” og "PFOS-fri" i markedsføringen af gryder og pander med nonstick-belægning.

Men disse anprisninger er ikke en garanti for, at du undgår hele gruppen af de miljøbelastende fluorstoffer.

De kan godt indeholde andre fluorstoffer som fx PTFE, eller bedre kendt som teflon.

PFOA og PFOS er kun to ud af mange forskellige fluorstoffer, som kan være problematiske. Både PFOS og PFOA er forbudte at bruge, men alligevel er der producenter, der anpriser sine produkter med, at de er fri for disse.

12 stegepander uden PFAS

Forbrugerrådet Tænk har spurgt en række producenter om, hvilke pander de har, der er produceret uden PFAS. Disse pander er uden PFAS:

  • Fiskars All Steel
  • Fiskars Norden Steel
  • Kitchenaid Stainless steel Ceramic Coating
  • GreenPan Premiere
  • Eva Trio Stainless steel keramisk
  • Tefal Ceramic Control White
  • Holms Deli Svendborg
  • Rösle Elegance (Keramisk)
  • Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce
  • GreenChef Diamond
  • WMF CeraDur Profi
  • Blue Diamond Stegepande (C002254-001)

Mærkerne på listen kan også lave stegepander, som er belagt med PFAS. Tefal er et eksempel på et mærke, som ofte markedsføres med, at deres stegepander er belagt med PTFE eller teflon, som er et fluorstof. Men de laver også stegepander uden fluorstoffer.

PFAS frigives ved overophedning

Ifølge Fødevarestyrelsen er PFAS godt bundet i nonstick-belægning af PTFE, eller teflon. Det betyder, at fluorstofferne ikke bliver overført til maden, når du bruger pander eller gryder med nonstick.

Forbrugerrådet Tænk Kemis test af stegepander viser også, at fluorstofferne er godt bundet til belægningen på panderne og ikke frigives, når panden opvarmes til 200 grader, der svarer til normal brug.

Bruger du en stegepande med PFAS i belægningen på normal vis, bliver du ikke udsat for fluorstofferne. Men du kan blive udsat for dem, hvis panden bliver for varm.

Temperaturer på 250 grader eller derover kan frigive de uønskede fluorstoffer til maden og luften. Derfor skal du passe på ikke at overophede panden.  

Ret dig efter de brugsanvisninger, der følger med gryden eller stegepanden.

PFAS forurener miljøet og havner i maden

Du kan undgå pander med PFAS af hensyn til miljøet.

Selvom du ikke bliver direkte udsat for fluorstofferne fra panden, kan produktionen af stofferne stadig påvirke dig og naturen.

Produktionen af PFAS i industrien forurener miljøet, og fluorstofferne er meget lang tid om at blive nedbrudt i naturen. Det betyder, at fluorstofferne ophober sig i miljøet og derfra kan havne i din mad. 

Hvis du vælger stegepander uden PFAS, så er du med til at begrænse miljøforureningen med disse stoffer.