Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, der ophober sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.
Nonstick-belægning på gryder og pander skal hjælpe til, at maden ikke brænder fast.
Men belægningen kan indeholde PFAS, eller også kendt som fluorstoffer, der er et problem for din sundhed og miljøet.
Her får du hjælp til:
Nonstick-belægning indeholder ofte PFAS
Belægningen indeholder ofte PFAS, da disse stoffer har vand- og fedtafvisende egenskaber.
PFAS er også kendt som perfluorerede stoffer, PFC'er eller fluorstoffer. I stegepander er det oftest i form af af en PFAS-polymer PTFE, der også kendes under varemærket Teflon.
Forskere fraråder brug af PFAS, fordi stofferne er lang tid om at blive nedbrudt og kan derfor ophobe sig i kroppen og miljøet, hvor de kan have skadelige effekter.
Mistanke om hormonforstyrrende og kræftfremkaldende effekter knytter sig til nogle af de mest problematiske fluorstoffer som fx PFOA og PFOS. Derfor er disse stoffer også forbudt i hverdagsprodukter.
For andre PFAS-stoffer mangler der stadig viden. Men der er bekymring for, at de har negative effekter på sundhed og miljø, og myndighederne arbejder for at forbyde dem.
Har du en stegepande med PFAS, er der ikke grund til at smide den ud. Men vælg gerne en stegepande uden stofferne, når du køber en ny.
Kig efter dette for at undgå PFAS
Hvis en stegepande markedsføres med, at den er belagt med PTFE eller teflon, så betyder det, at den indeholder PFAS. Men der er ingen garanti for, at virksomheden oplyser om brug af PFAS på mærkningen.
Du undgår PFAS ved at gå efter anprisninger som:
- PFC-fri
- PFAS-fri
- Uden fluorstoffer
- Fluorcarbonfri
Producenten lover her, at der ikke er brugt PFAS i produktet.
Du kan støde på misvisende anprisninger som ”PFOA-fri” og "PFOS-fri" i markedsføringen af gryder og pander med nonstick-belægning.
Men disse anprisninger er ikke en garanti for, at du undgår hele gruppen af de miljøbelastende fluorstoffer.
De kan godt indeholde andre fluorstoffer som fx PTFE, eller bedre kendt som teflon.
PFOA og PFOS er kun to ud af mange forskellige fluorstoffer, som kan være problematiske. Både PFOS og PFOA er forbudte at bruge, men alligevel er der producenter, der anpriser sine produkter med, at de er fri for disse.
Stegepander uden PFAS
Forbrugerrådet Tænk har tidligere spurgt en række producenter om, hvilke pander de har, der er produceret uden PFAS. Disse pander er eksempelvis uden PFAS:
- Fiskars All Steel
- Fiskars Norden Steel
- Kitchenaid Stainless steel Ceramic Coating
- GreenPan Premiere
- Eva Trio Stainless steel keramisk
- Tefal Ceramic Control White
- Holms Deli Svendborg
- Rösle Elegance (Keramisk)
- Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce
- GreenChef Diamond
- WMF CeraDur Profi
- Blue Diamond Stegepande (C002254-001)
Der er siden vores spørgerunde kommet flere PFAS-fri pander på markedet, så derfor er det en god ide at spørge dig frem.
Mærkerne på listen kan også lave stegepander, som er belagt med PFAS. Tefal er et eksempel på et mærke, som ofte markedsføres med, at deres stegepander er belagt med PTFE eller teflon, som er et fluorstof. Men de laver også stegepander uden fluorstoffer.
Coop har siden september 2024 valgt kun at sælge PFAS-fri pander i deres butikker.
PFAS frigives ved overophedning
Ifølge Fødevarestyrelsen er PFAS godt bundet i nonstick-belægning af PTFE, eller teflon. Det betyder, at fluorstofferne ikke bliver overført til maden, når du bruger pander eller gryder med nonstick.
Forbrugerrådet Tænks test af stegepander viser også, at fluorstofferne er godt bundet til belægningen på panderne og ikke frigives, når panden opvarmes til 200 grader, der svarer til normal brug.
Bruger du en stegepande med PFAS i belægningen på normal vis, bliver du ikke udsat for fluorstofferne. Men du kan blive udsat for dem, hvis panden bliver for varm.
Temperaturer på 250 grader eller derover kan frigive de uønskede fluorstoffer til maden og luften. Derfor skal du passe på ikke at overophede panden.
Ret dig efter de brugsanvisninger, der følger med gryden eller stegepanden.
PFAS forurener miljøet og havner i maden
Undgå pander med PFAS af hensyn til miljøet.
Selvom du ikke bliver direkte udsat for fluorstofferne fra panden, kan produktionen af stofferne stadig påvirke dig og naturen.
Produktionen af PFAS i industrien forurener miljøet, og fluorstofferne er meget lang tid om at blive nedbrudt i naturen. Det betyder, at fluorstofferne ophober sig i miljøet og derfra kan havne i din mad.
Hvis du vælger stegepander uden PFAS, så er du med til at begrænse miljøforureningen med disse stoffer.
Ris: Sådan får du mindre uønsket arsen
Ris har et naturligt indhold af arsen, som kan være kræftfremkaldende i større mængder. Se, hvordan du skal tilberede ris.
Bisphenoler er udbredte i dåser
Det er svært helt at undgå hormonforstyrrende bisphenoler i sodavandsdåser og konservesdåser. Det viser vores nye test af 18 dåser til mad og drikke.
Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.