Smørbar produkter - disse er bedst i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse smørbare produkter smager bedst

Det minder om smør, og noget af det smager også som. Vi har testet smørbare produkter, hvoraf de fleste er blandingsprodukter, et enkelt er lavet af ren smør, og så er der to veganske smørbare imellem. Se, hvilke der klarer sig bedst i testen.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 18. december 2023
Disse smørbar produkter anbefaler Forbrugerrådet Tænk

Vi har testet smørbare produkter, som alle har det tilfælles, at de er designet til at kunne spises på morgenbollen eller på rugbrødet til frokosten. Forventningen er altså, at det let skal kunne smøres på brød og desuden komme så tæt på smagen af smør som muligt.

Det har vi testet for

Vi har haft fire smagseksperter til at smage på smørbare produkter og blandingsprodukterne i en blindsmagning. Eksperterne har også vurderet produkternes smørbarhed og duft.

Desuden har vi testet produkternes bageegenskaber i småkager. Tre testpersoner med erfaring inden for sensorik har vurderet småkagernes duft, sprødhed og smag.

Og endelig har vi kigget på deklarationslisterne for at tjekke blandt andet fedtindhold, mælkefedtindhold samt indhold af olier og salt i de smørbare produkter.

Disse smørbare produkter og blandingsprodukter har vi testet

Vi har testet blandingsprodukter fra Rema 1000, Arla LactoFree, Lurpak, Kærgården, Thise, Bakkedal og Milbona, smørbart smør fra Président og to veganske smørbare produkter fra Salling Veggie og Naturli. Tre af de testede produkter er økologiske.

Hvad er et smørbart blandingsprodukt?

Smørbare blandingsprodukter består af en blanding af smør og vegetabilsk olie, typisk rapsolie. Den vegetabilske olie er tilsat for at sænke smørrets smeltepunkt, så det er lettere at smøre på brødet – i modsætning til køleskabskoldt smør, som jo kan være ganske svært at smøre med.

Hvad er vegansk smørbar?

I de to veganske smørbare produkter, vi har testet, er der udover rapsolie andre typer af olier, fx sheaolie, sheasmør, kokosolie og mandelsmør. Vegansk smørbar er uden animalske produkter, dvs. mælkefedt.

Udbredelsen af smørbare produkter

Da det første smørbare produkt – Kærgården fra Arla, som dengang hed MD Foods – kom i butikkerne i 1990, skabte det furore, blandt andet fordi produktet var i strid med en såkaldt smørbekendtgørelse, der forbød at blande smør og vegetabilske olier.

Danskerne tog hurtigt blandingsproduktet til sig, og i dag spiser vi meget mere smørbar end smør, dog ikke så meget som tidligere. Det viser tal fra Coop Analyse. I 2010 var seks ud af ti solgte fedtstoffer et smørbart produkt, og hver femte var smør. Resten var – stort set – margarine. Men i 2021 var andelen af solgte smørbare produkter faldet til halvdelen af de solgte fedtstoffer, og hver tredje solgte fedtstof var nu smør.

Andre tal fra Coop Analyse viser desuden, at det rene smørprodukt er mest populært i kommunerne op langs Strandvejen nord for København, i Greve Kommune, på Samsø og Fanø. I resten af landets kommuner er det smørblandinger, som oftest havner på danskernes brød.

Disse smørbare produkter klarer sig bedst i testen og dette dumper

Smagspanelet var ikke i tvivl om hvilket produkt der smagte bedst. Men også to andre smørbare produkter klarede sig godt. Specielt det ene er et godt og billigt alternativ til smør.

Vil du se hvilke smørbare produkter vi anbefaler og hvilken vi dumper?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?