Mad- og stegetermometer - sådan bruger du det bedst
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det kan du bruge et madtermometer til

Det kan være praktisk med et madtermometer, men husk også at bruge dine sanser, når du laver mad, forklarer en ekspert.

Morten Steinicke · Foto: Getty Images · 28. november 2024
madtermometer i and - sådan bruger du det

Laver du fx bearnaisesovs med æg eller fromage med husblas, kan det være praktisk at have et madtermometer ved hånden, så sovsen ikke skiller, eller fromagen falder sammen.

”Ja, for den almindelige, køkkenvante forbruger kan et madtermometer være et ganske glimrende redskab,” siger Thomas Rønsch Toftdahl, kokkefaglærer på Hotel- og Restaurantskolen i København.

Masser af madretter kræver nemlig at blive stegt, kogt eller tilberedt ved lige præcis den rette temperatur, og det kan et madtermometer hjælpe til med.

Nogle madtermometre er digitale, og andre er analoge. Begge dele kan være udmærkede, men Thomas Rønsch Toftdahl påpeger, at der kan være lidt flere fordele med de analoge.

”Det er min erfaring, at de ikkedigitale termometre kan være meget pålidelige og mere stabile end de digitale, og så skal de ikke have skiftet batteri,” siger han.

Under alle omstændigheder skal du ikke gå på kompromis og vælge et dårligt termometer, så køb hellere et godt og pålideligt. Hvis madtermometeret ikke måler korrekt, nytter det alligevel ikke at bruge det.

Men selv med et godt termometer skal du være på vagt, siger kokken, for det er nemlig ikke altid, at du kan stole på den viste temperatur.

”På fjerkræ kan det fx være svært at måle den korrekte temperatur, som er lidt koldere ved knoglerne,” siger han.

Holder du madtermometeret tættere på varmekilden – fx kogepladen – vil temperaturen typisk også være højere end andre steder i gryden.

Brug også dine sanser, når du laver mad

Thomas Rønsch Toftdahl fortæller, at det er sjældent, at han selv bruger et termometer. Han bruger hellere sine sanser, fx fingrene til at mærke efter med, når det er muligt, og øjnene til at se, hvad der sker.

”Fx behøver du ikke at bruge et termometer for at vide, om noget koger. Det kan du jo se med dine egne øjne,” siger han.

Steger du en roastbeef eller noget andet kød i ovnen, anbefaler Thomas Rønsch Toftdahl i øvrigt, at du dropper stegetermometeret og i stedet bruger et madtermometer.

”Det er bedre at tage kødet ud af ovnen og så tage temperaturen med et madtermometer,” siger han.

Sådan bruger du et madtermometer

  • Sørg altid for, at termometeret er rent, så du ikke spreder bakterier med det.
  • Tjek, om termometeret er pålideligt. Find fx ud af, hvad temperaturen er i rummet, og tjek, om madtermometeret viser den korrekte temperatur.
  • Vær opmærksom på, at temperaturen ikke er den samme overalt. Hvis du fx holder termometeret tættere på bunden af gryden, hvor varmekilden er, kan temperaturen være højere.
  • Stol også på dine fingre og synssansen, når du laver mad. Du kan fx se, om noget koger. Det behøver du ikke at bruge et termometer til.
  • Brug også madtermometeret til kød i ovnen, men husk at tage kødet ud først, før du måler temperaturen, da de fleste madtermometre ikke er designet til at kunne klare de høje temperaturer i ovnen.