Hjemmelavet mad: Sådan begrænser du akrylamid
Akrylamid findes ikke kun i færdiglavet mad. Det findes også i hjemmelavet mad. Hvordan mindsker du akrylamid, der kan øge risikoen for kræft?

Imagecredit: Getty Images
Akrylamid: Stegte kartofler og kaffe er syndere
Stegte kartofler og kaffe står ifølge en udregning fra DTU Fødevareinstituttet for henholdsvis 36 procent og 30 procent af danskerens indtag af akrylamid.
Akrylamid er et skadeligt stof, der dannes når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet. Det er for eksempel når kartofler steges eller når brød ristes.
Madlavningen derhjemme har stor indflydelse på, hvor stor en mængde akrylamid du og din familie indtager. Det vurderer Den europæiske sundhedsmyndighed EFSA.
Indholdet af akrylamid i stegte kartofler afhænger i meget høj grad af, hvor hårdt stegt eller bagt kartoflerne er.
Lysebrune, let stegte pommes frites indeholder cirka 130 mikrogram akrylamid pr. kilo, mens hårdt stegte, mørkebrune pommes frites indeholder omkring 1.590 mikrogram akrylamid pr. kilo.

Undgå mørkstegte fødevarer
Indholdet af akrylamid i ristet brød stiger også, jo mørkere brødet ristes. Det samme gælder småkager og kiks, som du selv bager i ovnen.
Akrylamid i den mad, du selv laver, begrænses altså derfor, jo mindre hårdt du steger og bager fødevarer, som er rige på kulhydrater.
Kaffe: Kan du undgå akrylamid?
Akrylamid får du fra kaffe, uanset hvilken slags kaffe du drikker. Mængden af akrylamid i kaffe afhænger af, hvor meget bønnerne er ristet.
Mellemristet kaffe indeholder dog mere akrylamid end lys- og mørkristet kaffe.
Helt at droppe kaffen er måske ikke en løsning, men du kan stadig skære ned på indtaget af akrylamid i kaffen.

Friturestegning: Pas på akrylamid
Frituresteger du kartofler forkert, kan det problematiske stof akrylamid dannes. Men hvordan begrænser du akrylamid i forbindelse med friturestegning?

Akrylamid: Ingen grænseværdi for sundhedsskadeligt stof
Akrylamid kan øge risikoen for at udvikle kræft. Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdi for, hvor meget akrylamid fødevarer må indeholde.