Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet robotplæneklippere

Forbrugerrådet Tænk har testet 23 robotplæneklippere. Læs her, hvordan vi tester, og hvordan vi bedømmer robotplæneklipperne.
Af Thorben Bayer
7. Maj 2020

Holder robotplæneklipperen hvad den lover?

En robotplæneklipper er en dyr investering, derfor skal den også leve op til det producenten lover. Den skal klippe græsset flot, være nem a installlere og kunne klare den størrelse plæne en siger den er beregnet. 

Robotplæneklipperen skal også være sikker at bruge og kunne håndtere bed, bump og græs i forskellige højder

Disse robotplæneklippere har vi testet

Når Forbrugerrådet Tænk udvælger produkter til test, vælger vi produkter, der bedst muligt repræsenterer markedet.

Pris, tilgængelighed, forhandlere og så videre er blot nogle af de parametre, vi kigger på. Det er umuligt for os at teste alle produkter, så vi forsøger at vælge bredt.

Vi køber alle de produkter vi tester i almindelige forretninger, på samme måde som du som forbruger gør. Det betyder, at hvis en vare er udsolgt eller midlertidigt udgået, så kan vi ikke teste det.

Vi har testet følgende mærker:

Alko, Ambrogio, Bosch, Cub Cadet, Gardena, Honda, Husqvarna, Landxcape, McCulloch, Park, Robomow, Stiga, Stihl, Texas, Wolfgarten og Worx

Sådan har vi testet plæneklipning

Plæneklipning er testet på 200 kvadratmeter græsplæne med forhindringer som blomsterbed, træer og stakit. Plænerne blev bedømt af gartnere efter 1,2 og 3 klippeomgange med 5 dages mellemrum.

Andre test blev udført på plæner af 50 kvadratmeter, hvor maskinerne prøvede kræfter med fugtigt græs og græs på cirka 10 centimeters højde.

Robotplæneklipperne er blevet bedømt på deres evne til at klare ujævne plæner med mange bump, skrånende plæner på cirka 20 graders hældning og endelig deres evne til at klippe til kanten af hegn og bed.

Energi- og tidsforbruget for plæneklipningen og opladningen er også undersøgt.

Gartnere bedømmer brugervenlighed

Brugervenlighed er bedømt af gartnere og dækker over, hvor nemt det er at installere, oplade, flytte, programmere og vedligeholde robotterne samt værdien af den medfølgende brugervejledning. For de robotter der kan fås en mobil-app for, er app’en også blevet afprøvet og bedømt.

Støjen er målt med decibelmåler og subjektivt vurderet

Støj er målt i cirka 1,60 meters højde tæt på maskinen med en decibelmåler og vurderet subjektivt på ti meters afstand.

Vurdering af manual

Manual bliver vurderet efter hvor gode instruktioner den giver i forhold til blandt andet opsætning, vedligehold og ikke mindst sikkerhed.

Hvor robust er robotplæneklipperen?

Konstruktionskvalitet bliver bedømt ved at to eksperter vurderer robottens og opladestationens robusthed og kvaliteten af knivene samt det medfølgende udstyr.

Sikkerheden er blevet test

Vi har testet sikkerheden af robotplæneklipperne ved at undersøge hvordan robotten reagerer i forskellige situationer, som når man rører robotten mens den kører, når den bliver taget op og når den kører imod en sko.

Sikkerhed bliver kun vægtet i den samlede bedømmelse hvis en robot dumper i en af sikkerhedstestene. Så bliver det samlede resultat begrænset.

Den samlede bedømmelse vægtes således:

  • Plæneklipning 60 %
  • Brugervenlighed 20 %,
  • Støj 10 %
  • Manual 5 %
  • Konstruktionskvalitet 5 %
  • Sikkerhed 0 %

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT.