Må du selv tilslutte dine hårde hvidevarer? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hårde hvidevarer: Må du selv tilslutte?

Hvornår må du selv tilslutte din nye vaskemaskine eller ovn, og hvornår skal du ringe til en VVS’er eller elektriker? Få svaret her.

Maria Harboe Frederiksen · Foto: Getty Images · 13. februar 2020
Mand tilslutter selv hårde hvidevarer

De fleste hårde hvidevarer må du som regel gerne selv installere. Men nogen installationer kræver en autoriseret elektriker eller VVS’er. Loven bestemmer, hvilke former for VVS- og el-arbejde, du selv må udføre.

Disse hvidevarer må du selv installere

  • Komfurerovne og emhætter må du godt selv tilslutte, så længe de har en stikprop og du kan tilslutte dem uden at bruge værktøj. Stikproppen er det stik på din hvidevare, som du sætter i stikkontakten.

    Vær dog opmærksom på, at mange komfurer, ovne, emhætter og kogeplader ofte kommer uden en stikprop. De er tilsluttet i en fast installation som for eksempel en dåse. Skal du tilslutte dem i en dåse, kræver det en autoriseret elektriker.

  • Køleskabe med stikprop må du gerne selv tilslutte en stikkontakt.

  • Vaskemaskiner med stikprop må du selv installere. Der skal være en stophane på vandinstallationen, der kan lukke for vandet, når du tilslutter din maskine.

  • Tørretumblere med stikprop må du selv installere.

  • Opvaskemaskiner med stikprop må du selv installere. Der skal være en stophane (drejehåndtag der lukker for vandet) på din vandinstallation.

Ny vandinstallation kræver VVS

Installationer, der involverer vand eller afløb, er ofte mere omfattende end andre typer hvidevareinstallationer. Vandinstallationer, hvor dine rør og slanger skal lægges anderledes, for at du kan installere vaskemaskinen, kræver en autoriseret VVS’er.  

Opvaskemaskinen vil højst sandsynligt også kræve en VVS’er, hvis det er første gang, du skal installere maskinen.

Sikkerhed: Brug det rigtige stik og bevar jordforbindelsen

Undgå at få stød ved bruge et stik med jordforbindelse (stik med 3 ben). Hvis der er jordforbindelse i din stikkontakt, så skal du som hovedregel overføre denne til din hvidevare.

Store hvidevarer som frysere, køleskabe og vaskemaskiner skal altid have overført jord, hvis der er jord i stikkontakten.  

Må jeg tilslutte tobenede stik i en kontakt med 3 huller?

Er køleskabet, ovnen eller fryseren leveret med en 2 benet stikprop? Så må du godt sætte det i din stikkontakt på væggen med 2 huller. Tobenede stik er ikke ulovlige at bruge, men du sikrer dig bedre mod livsfarlige stød, hvis du bruger et jordstik med 3 ben. 

Du kan skabe jordforbindelse til din hvidevare på 3 måder:

  1. Brug en adapter
    Køb en adapter i din nærmeste elektronikforretning, byggemarked, supermarked eller på nettet. Adapteren sætter du på dit tobenede stik, og herefter kan du tilslutte din hvidevare i stikkontakten. På den måde får du skabt jordforbindelse og undgår at få elektriske stød.

  2. Få en elektriker til at lave en ny stikkontakt 
    Få en autoriseret elektriker til at sætte en ny stikkontakt med jordforbindelse op på din væg. Så behøver du hverken at bruge en adapter eller udskifte stikket på din nye hvidevare.

  3. Udskift stikproppen på ledningen
    Du kan skabe jordforbindelsen ved selv at udskifte stikket med et dansk stik med jord. Udskifter du stikproppen på din hvidevare, kan det påvirke din reklamationsret.

Se, hvordan du udskifter stikket på dine hvidevarer på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside sik.dk

Må jeg selv tilslutte et trebenet stik i en kontakt med to huller? 

Er vaskemaskinen, køleskabet eller ovnen leveret med et trebenet stik? Så må du gerne selv udskifte det med et tobenet stik. Men kun hvis du skal tilslutte det i en ældre stikkontakt uden jordforbindelse.

Klip eller skær aldrig det tredje ben af dit stik, og brug det som et tobenet. Det er både farligt og ulovligt.

Se hvordan du selv udskifter stikket fra trebenet til tobenet på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Vær dog opmærksom på, at det kan påvirke din reklamationsret og din garanti, hvis du selv udskifter stikproppen på din hvidevare.

Test din fejlstrømafbryder

Er der ikke jordforbindelse i dine stikkontakter, så skal du sikre dig, at dine stikkontakter bliver beskyttet af en fejlstrømafbryder. Den sidder ved eltavlen i de fleste boliger.

Fejlstrømsafbryderen er nødbremsen i dit hjem. Den vil slå strømmen fra og beskytte dig mod stød, hvis der sker en elektrisk fejl i dine hvidevarer, eller du tilslutter dem forkert.

Tjek om den virker ved at trykke på testknappen, før du går i gang med at installere dine hvidevarer eller udskifte stikket på dem.

Slår afbryderen ikke fra første gang, du trykker på knappen eller er den ældre end 10 år, så kontakt en autoriseret elektriker.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du tester din fejlstrømsafbryder 2 gange om året.

Husk du kan miste reklamationsretten og garantien, hvis du selv udskifter stikproppen

Loven siger, at du gerne selv må udskifte stikproppen på din hvidevare. Gør du det, skal du dog være opmærksom på, at du kan miste din reklamationsret og garanti på din hvidevare.

Opfylder din hvidevare ikke kravene til stik eller ledninger, efter du har udskiftet stikproppen, kan du samtidig risikere at gøre din hvidevare ulovlig.