Prisudvikling: Spar penge på elektronik og hvidevarer
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Følg prisudviklingen og spar penge på elektronik og hvidevarer

Priser på elektronik og hvidevarer svinger op og ned, men du kan nemt finde ud af, hvor og hvornår det er billigst for dig at købe tv eller køleskab.

· 12. september 2023
Søjlediagram med nedadgående pil

Fotokredit: Forbrugerrådet Tænk

Priser på elektronik og hvidevarer svinger op og ned, men du kan nemt finde ud af, hvor og hvornår det er billigst for dig at købe tv eller køleskab. 

Prisen på elektronik og hvidevarer er ofte svingende, det kan være svært at overskue, hvornår det giver mening at slå til. For at finde det rigtige tidspunkt at købe på, kan du med fordel følge prisernes udvikling.  

Når prisen på et produkt varierer, kan det skyldes flere faktorer: Særlige tilbud, hvor lang tid produktet har været på markedet, eller om der er nye modeller på vej. 

Se, hvordan du finder den bedste pris: 

1. Vent med at købe nye produkter

Prisen på en vare er ofte højest, når produktet er helt nyt, fordi producenter og forbrugere har skruet forventningerne til produktet op. 

Nye modeller kan falde i pris, kort efter de er blevet lanceret på markedet, da de ikke længere har samme "nyhedseffekt". 

Konkurrence kan også presse prisen ned. Det kan fx være, hvis der er mange forhandlere, der sælger det nye produkt. 

Typisk vil prisen på elektronik som tv, smartphones og tablets falde betydeligt i løbet af nogle måneder. Prisen på hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner vil ofte falde efter længere tid. Produkttypen er altså afgørende for, hvor lang tid der går, før prisen falder.  

I 2022 så vi, at prisen på hvidevarer steg mere end inflationen, så der er god grund til at holde øje med prisudviklingen, hvis du skal købe nye hvidevarer. 

Prisudvikling samsung Galaxy z Flip4 fra Pricerunner
Skærmdump fra pricerunner.dk:
Samsung Galaxy Z Flip4 kostede 8.699 kroner på lanceringsdagen i midten af august 2022. Bare 21 dage senere sparede du lige over 1.700 kroner på samme telefon.

I 2022 så vi, at prisen på hvidevarer steg mere end inflationen, så der er god grund til at holde øje med prisudviklingen, hvis du skal købe nye hvidevarer. 

2. Køb ”gamle” modeller

Når nye modeller kommer på markedet, falder prisen på ældre modeller ofte, fordi efterspørgslen falder.  

Det betyder, at du ofte kan købe fladskærms-tv’et, der var sidste års store hit, billigt, før næste års produkter bliver lanceret. 

Sådan er det også med smartphones. Sidste års topmodeller fra Apple og Samsung falder også altid i pris, når nye modeller lanceres. 

Prisen kan omvendt stige, hvis et produkt er på vej ud af markedet, fordi det ikke længere sælges så mange steder, eller der kun er få på lager. Med andre ord, så er produktet blevet sværere at opstøve, hvilket kan presse prisen op.  

Følg prisudviklingen på det produkt, du vil købe, og sammenlign det eventuelt med andre produkter i samme kategori, når du skal købe nyt. Så kan du vurdere, om produktet måske vil falde yderligere i pris. 

Prisudvikling på Samsung QE65QN92A
Skærmbillede fra Pricerunner: Fladskærms-tv'et  Samsung QE65QN92A kom i handlen i marts 2021 til ca. 20.000 kr. Den holder prisen, men i juli 2022 falder prisen til 12.000 kr. Et par måneder efter de nye modeller kom i handlen. 

3. Udnyt rigtige tilbud

Ser du på prisudviklingsgrafer, vil du i nogle tilfælde kunne se store udsving i prisen, hvor produktet i løbet af kort tid falder og stiger betydeligt i pris. Det skyldes tilbud og kampagner. Produkter, der tit er på tilbud, skal du derfor ikke betale fuld pris for. Næste tilbudsrunde kan være lige om hjørnet, og derfor kan du måske spare mange penge på at vente lidt. 

Hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe stiger og falder typisk en del i pris hen over en periode. Hold derfor godt øje med prisen. 

På flere prisportaler kan du oprette en ”prisalarm” på det produkt, du ønsker at købe, hvis du opretter dig som bruger. Du får dermed en besked, når prisen falder. Du kan også fastsætte en specifik pris, og hvis varen kan findes til den ønskede pris, vil du få en besked. 

Prissammenligningssider kan også bruges i forbindelse med udsalgsperioder - fx når butikker holder fødselsdage eller i forbindelse med Black Friday. Du kan bruge en prissammenligningsside til at tjekke, om besparelserne nu også er så store sammenlignet med hvad produktet koster resten af året eller i andre butikker. 

Prisudvikling Bosch WAU28TE9SN  vaskemaskine
Skærmbillede fra priceRunner.dk: En pris, der tit falder og stiger, kan tyde på, at produktet kommer på tilbud ofte. Undgå at købe produktet, når det ikke er på tilbud. Eksemplet her er fra Bosch WAU28TE9SN vaskemaskine

4. Hold øje med identiske modeller

Både inden for fladskærme og hårde hvidevarer kan du finde produkter, som er stort set identiske, selvom de har forskellige modelnavne. Typisk ligger forskellen i mindre detaljer – fx farven på produktet eller knapperne på fronten. 

Den mindre detaljeforskel kan dog have stor betydning for prisen. Det er svært at gennemskue, hvilke modeller der er identiske, men hvis varen kun bliver solgt i én forretning eller forretningskæde, findes der ofte en identisk model i en anden forretningskæde med et lidt andet modelnavn. 

Godt at vide vedrørende tilbudsjagten

Er varen på tilbud? 

  • Produktet skal have været på markedet til normalpris i et stykke tid (ofte mindst 30 dage), før butikkerne må sætte prisen ned til en såkaldt tilbudspris.    

  • Tilbudsprisen må oftest kun vare 10 dage - medmindre butikken informerer om forlængelsen.  

  • Butikken har ansvaret for at holde priser på tilbudsvarer opdaterede.  

  • Hvis du oplever en forkert indscannet pris eller får at vide, at tilbuddet ikke længere gælder, selvom annonceringen viser noget andet, har du krav på at få varen til tilbudsprisen.  

Hvad er op og ned på butikkernes begreber? 

  • Prisgaranti: du kan få udbetalt prisforskellen, hvis du finder produktet til en billigere pris andetsteds. Prisgaranti vil normalt være omfattet af betingelser og begrænsninger: 

  • Prismatch: butikken justerer selv priserne for at garantere de laveste af slagsen.  

Tilbud: Hvornår er prisen i butikken og på nettet lovlig