Prisudvikling: Køb dine varer i rette tid og fra rette sted | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Prisudvikling: Følg prisen og spar penge på elektronik og hvidevarer

Priser på elektronik og hvidevarer svinger op og ned, men du kan nemt finde ud af, hvor og hvornår det er billigst for dig at købe tv eller køleskab.

Jesper Frydland-Raun · Foto: Getty Images · 12. november 2020
udvikling af priser på varer

Prisen på elektronik og hvidevarer svinger op og ned, og det kan være svært at overskue, hvornår det giver mening at slå til.

For at finde det rigtige tidpunkt at købe på, kan du følge prisernes udvikling. 

Når prisen på et produkt varierer, kan det skyldes flere faktorer: Særlige tilbud, hvor lang tid produktet har været på markedet, eller om der er nye modeller på vej.

Prisudviklingen kan vise dig, hvor meget det produkt, du kigger på, har kostet over tid.

Det kan du udnytte til at finde det rigtige tidspunkt og sted at købe på - og på den måde spare penge.  

Se, hvordan du finder den bedste pris:

1. Vent med at købe nye produkter

Prisen på en vare er højest, når produktet er helt nyt, fordi producenterne og forbrugerne har skruet forventningerne til produktet op.

Nye modeller kan falde i pris kort efter, de er blevet lanceret på markedet, fordi de ikke længere har samme "nyhedseffekt".

Konkurrence kan dog også presse prisen ned, hvis der er mange forhandlere, der sælger det nye produkt.

Typisk vil prisen på elektronik som tv, smartphones og tablets falde betydeligt i løbet af nogle måneder. Prisen på hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner vil ofte falde efter cirka 1 år. Produkttypen er altså afgørende for, hvor lang tid der går, før prisen falder.

prisudvikling af samsung galaxy note
Skærmdump fra pricerunner.dk:
7603 kroner var prisen for en Samsung Galaxy Note 9 på lanceringsdagen sidst i august 2018. Bare 17 dage senere sparede du lige over 800 kroner på samme telefon.

2. Køb ”gamle” modeller

Nye modeller på markedet kan sænke prisen på de ældre modeller, fordi forhandlerne vil af med dem eller fordi, folk ikke længere står i kø efter produkterne.

Fladskærms-tv’et, der var sidste års store hit, kan du ofte købe billigt, før næste års nyheder bliver lanceret.

Sådan er det også med smartphones. Sidste års topmodeller fra Apple og Samsung falder også altid i pris, når de nye modeller lanceres.

Prisen kan omvendt også stige, hvis et produkt er på vej ud af markedet, fordi det ikke sælges så mange steder længere eller kun få er på lager.

Følg prisudviklingen på det produkt, du vil købe og sammenlign det eventuelt med andre produkter i samme kategori, når du skal købe nyt. Så kan du vurdere, om produktet måske vil falde yderligere i pris.

prisudvikling af tørretumbler

Skærmdump fra priceRunner.dk: Når nye modeller bliver lanceret, kan ældre modeller falde i pris. Derfor kan du gøre et kup, hvis du kan nøjes med en ældre model. Her er det prisen på en kondenstørretumbler fra Bosch Serie 6. Den nyeste model er fra serie

prisudvikling af LG tv
Skærmdump fra priceRunner.dk: Gamle modeller kan stige i pris, hvis produktionen er stoppet, eller de er på vej ud af markedet. Her et LG tv der er steget fra 7999 til 9990 kroner.

3. Udnyt rigtige tilbud

Prisudviklingsgrafer kan have store udsving i prisen, hvor produktet i løbet af kort tid falder og stiger betydeligt i pris. Det skyldes tilbud og kampagner. Produkter, der tit er på tilbud, skal du derfor ikke betale fuld pris for. Næste tilbudsrunde kan være lige om hjørnet, og derfor kan du måske spare mange penge på at vente lidt.

Hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe stiger og falder typisk en del i pris hen over en periode. Hold derfor godt øje med prisen.

På flere prisportaler kan du oprette en ”prisalarm” på det produkt, du ønsker at købe, hvis du opretter dig som bruger. Så vil du få en besked, når prisen falder. Eller du kan fastsætte en pris, og hvis varen bliver at finde til den ønskede pris, vil du også få besked.

Prissammenligningssider kan også bruges i forbindelse med udsalgsperioder som for eksempel når butikker holder fødselsdage eller i forbindelse med Black Friday. Du kan bruge en prissammenligningsside til at tjekke, om besparelserne nu også er så store i forhold til, hvad produktet koster resten af året eller i andre butikker.

prisudvikling af priser
Skærmdump fra priceRunner.dk: En pris, der tit falder og stiger, kan tyde på, at produktet kommer på tilbud ofte. Undgå at købe produktet, når det ikke er på tilbud.