Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Hold bakterierne væk i køkkenet

Bakterier kan nemt sprede sig i køkkenet, hvis du ikke sørger for at hygiejnen er i orden, når du laver mad. Læs her, hvordan du holder bakterier som MRSA og salmonella væk fra din mad, så du undgår at blive syg.
Af Christina Vejsgaard
22. Oktober 2015
Hold bakterierne væk i køkkenet
Foto: iStock

Tjek temperaturen i køleskabet

Køleskabets temperatur skal være højst 5 grader. Ved så lave temperaturer har bakterier nemlig meget svært ved at formere sig.

Køl maden hurtigt ned

Varm mad du vil gemme, skal kun lige dampe af, før det sættes i køleskabet. Bakterierne vokser hurtigt, hvis den varme mad står ude ved stuetemperatur. Fordel større portioner i mindre beholdere, så bliver maden hurtigere kølet ned.

Tø frostvarer op korrekt

Frosne madvarer skal du tø op i køleskabet. Læg maden i en skål, så den ikke drypper på de andre madvarer i køleskabet.

Væske fra frossen mad kan nemlig også indeholde bakterier, som du ikke vil have overført til andre madvarer. 

Skyl grøntsager grundigt

Grøntsager kan have jordbakterier, som du kan blive syg af. Skyl derfor alle dine grøntsager grundigt, inden du spiser dem. 

Beskidte eller beskadigede salatblade skal smides direkte ud, de gode blade skal skylles i rindende vand. Du kan lade salaten dryppe af på et rent viskestykke eller bruge en salatslynge.

Hold råvarerne adskilt

Jordbakterier fra grøntager må ikke overføres til kød. På samme måde indeholder kødet bakterier, der ikke må vandre over på grøntsagerne.

Kødbakterier, der er vandret fra bøffen til salaten, når nemlig ikke at blive slået ihjel, når du ikke tilbereder salaten. Hold derfor altid kød og grønt adskilt – både i køleskabet, og når du går i gang med at lave maden.

Du kan for eksempel gøre det nemmere for dig selv ved at at have forskellige spækbræt til råt kød og grøntsager.

Adskil rå og tilberedt mad

Rå madvarer indeholder bakterier, som bliver dræbt, når du tilbereder maden. Men hvis du lader din tilberedte mad komme i kontakt med for eksempel råt kød, så kan der komme nye bakterier til fra det rå kød.

Bakterierne fra det rå kød når du ikke at få slået ihjel, inden du spiser maden, fordi din bøf allerede var stegt. Sørg derfor for, at råt og tilberedt kød ikke mødes i køkkenet. 

Gennemsteg hakket kød

Bakterierne, du skal dræbe ved tilberedning, er især på kødets overflade.

Hakket kød har et meget større overfladeareal, så der kan være mange flere bakterier. Derfor er det vigtigt, at du gennemsteger hakket kød, for eksempel når du laver farsbrød, frikadeller eller hakkebøffer til burgeren. Temperaturen skal op på 75 grader i midten af kødet.

Skift redskaber

Kniv og skærebræt skal direkte til vask, når de er brugt til råt kød. Hvis du bruger samme kniv til kylling og salat, kan bakterier som MRSA og salmonella sprede sig til salaten, og det kan være nok til at gøre dig syg. Sørg for at bruge forskellige redskaber til forskellige råvarer.

Skift kluden dagligt

Viskestykker og klude kan også være med til at sprede bakterierne i dit køkken. Rester af kødsaft på skærebrættet kan blive overført til salatskålen, når du tørrer dem af efter opvasken. Skift derfor viskestykker og klude ud mindst en gang om dagen.

Kødsaft skal du tørre op med køkkenrulle – ikke karklud. Køkkenrullen med kødsaft skal direkte i skraldespanden, så du ikke spreder bakterierne. Bruger du karkluden kommer bakterierne nemt med videre til det næste, du skal tørre af. 

Vask hænder

Hænderne er endnu en måde, bakterierne kan sprede sig rundt i køkkenet og madvarerne. Vask hænderne grundigt både før, du begynder at lave mad, og når du har rørt ved æg, råt kød, fisk eller grønsager med jord på. Og lad være med at pille næse eller lignende undervejs.

Hænderne skal du vaske med flydende sæbe og tørres i et håndklæde – ikke viskestykket.

Genopvarm grundigt

Rester, du vil varme i for eksempel mikroovnen, skal være rigtigt varme hele vejen igennem, før du kan stole på, at bakterierne er væk. Det er ikke nok kun at lune maden en smule. 

Kilder: Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer