Rensning af filtre - sådan renser du filtre i dit hjem
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

En tur i filterskolen

Hvis du løbende renser filtrene på dine produkter i hjemmet, fungerer de bedre, lever længere og bruger mindre energi.

Nicolai Foldgast · Foto: Getty Images · 2. februar 2024
Rengoerring af filter

Fotokredit: Getty Images

Du er måske indehaver af én eller flere af disse produkter: tørretumbler, støvsuger, opvaskemaskine, vaskemaskine eller emhætte.

Disse produkter har alle filtre, der i ny og næ skal renses eller udskiftes, men i en travl hverdag kan du hurtigt komme til at glemme at få det gjort.

Hvis du løbende gør det, ophober fnug, snavs og madrester sig ikke lige så hurtigt. Dermed vil dine produkter holde længere, fungere bedre og bruge mindre energi.

Rens filtrene på din tørretumbler

Dit fnugfilter i tørretumbleren skal renses ofte, gerne efter hver tørring, ellers kan fnugget blokere for cirkulationen, og dit tøj vil deraf være længere tid om at tørre.

Kondenstørretumbler

Hvis du er indehaver af en kondenstørretumbler, skal du huske at rense mikrofiltreret, der er placeret foran kondensatoren. Vores tests af tørretumblere viser nemlig, at energiforbruget stiger markant, hvis filtret ikke er renset.  Nogle tørretumblere har et display, der viser, hvornår det er på tide at rense mikrofiltret. Vores tests indikerer, at displayet ikke altid fungerer optimalt, så en god tommelfingerregel er som minimum at rense mikrofiltret efter tre til fem tørringer.

Nogle tørretumblere kommer med et selvrensende system, hvormed du slipper for bøvlet med mikrofiltret. Her viser vores tests, at selvrensende mikrofiltre virker fint.

Aftrækstørretumbler

Hvis der står en tørretumbler med aftræk i dit hjem, skal du sørge for at tjekke, at aftrækket ikke stopper til.

Sådan sparer du energi, når du tørretumbler
Filter i toerretumbler

Filtre og støvsugere

Det er ikke nok kun at skifte støvsugerpose. Du skal også huske løbende at udskifte filtrene i din støvsuger for at sikre en effektiv støvsugning.

Støvsuger med pose

Har du en almindelig støvsuger med pose, har din støvsuger også filte der skal skiftes. Det kan fx være et Hebafilter eller lignende, der skal udskiftes, når indikationspilen viser det.

Ofte har støvsugeren også andre typer af filte. Når du køber støvsugerposer, følger de ofte med i pakken, og skal måske klippes til, så de passer din model. Her er en god tommelfingerregel at gøre det, når du åbner en ny pakke med støvsugerposer. 

Poseløse støvsugere

Poseløse støvsugere som fx de ledningsfrie har ofte genanvendelige filtre. Husk at tømme dem og evt. skylle og tørre dem, så de er helt rene.

Filter i stoevsuger

Madrester kan samle sig i opvaskemaskinens filter

Selvom du skraber de værste madrester af servicen, inden du stiller dem i opvaskemaskinen, er det endnu vigtigere at rense filtret i bunden af maskinen.

Madrester og lignende samler sig nemlig i filtret. Husk derfor jævnligt at tage filteret ud, tømme det og vask eller skyl under vandhanen.

I brugsanvisningen kan du se, hvad producenten anbefaler i forhold til rengøring.

Sådan sparer du vand og strøm, når du vasker op
Filter i opvaskemaskine

Nemt at glemme vaskemaskinens filter

Hvornår har du sidst tjekket filtret på din vaskemaskine?

Hvis filteret er stoppet til, risikerer du, at maskinen ikke skyller og centrifugerer tøjet ordentligt, fordi den ikke kan komme af med vandet. Du kan også opleve, at maskinen har problemer med at tage vand ind, fordi der stadig står vand i maskinen fra sidste vask.

I de fleste maskiner kan du komme til filtret ved at åbne lågen, der er placeret i bunden af vaskemaskinens front. Her skruer du dækslet af og fjerner de genstande, der kan have sat sig fast i filteret. I vaskemaskinens brugsvejledning kan du også se, hvordan du gør.

Sådan forlænger du levetiden på din vaskemaskine
Filter i vaskemaskine

Emhætten kan blive fedtet

Alt afhængig af, hvor ofte du bruger din emhætte, og hvilken type af mad du tilbereder, er en god tommelfingerregel at rense fedtfiltrene en gang om måneden.



Her er det nemmest at putte filtrene i opvaskemaskinen. Hvis du ikke har en opvaskemaskine, eller hvis filtrene er for store til maskinen, kan du lægge dem i blød i vand og sæbe.

Gør emhætten ren i 4 trin
Filter i emhaette