Forlæng din bore- og skruemaskines levetid
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå at ødelægge din bore- og skruemaskine

Bore- og skruemaskinen er en god hjælper i hjemmet. Med disse tips får du mere ud af maskinen – og du kan forlænge dens levetid.

Foto: Getty Images · 27. februar 2024
person bruger en skruemaskine til at sætte hegn op

En god boremaskine eller skruemaskine er alfa og omega for at få et godt resultat. Uanset om du er inkarneret gør-det-selv person, eller bare gerne vil kunne hænge et billede op på væggen, så er en god bore- skruemaskine, som passer til dit behov et godt udgangspunkt.

Vi tester løbende bore- og skruemaskiner. I vore boremaskine-test udsætter vi maskinerne for hårde prøver i at bore og skrue i forskellige materialer. Holdbarhed og sikkerhed testes også. 

Med udgangspunkt i vores test  får du her nogle gode råd til hvordan du passer på din maskine

Gear: Brug det rette

Bore-og skruemaskiner har ofte 2 indstillinger, som typisk hedder 1 og 2.

  • Indstilling 1 kører færre omdrejninger, men har et højt drejemoment og dermed mere skruekraft. Dette gear er bedst til at skrue store skuer i træ. Denne indstilling skal altså bruges, når der er stor modstand.
  • Indstilling 2 er primært til at bore. Under boring er det vigtigt med høje omdrejninger, særligt i meget hårde materialer.

Bruger du den forkerte indstilling, vil det over tid slide din maskine unødigt.

Vælg en boremaskine i god kvalitet

De dårligste maskiner bryder sammen, når vi presser dem i vores test, så gå efter en bore skruemaskine af god kvalitet, så har du boremaskine i mange år. Vores test viser, at du ikke kan regne med at pris og kvalitet hænger sammen. Heldigvis er det de færreste, som stresser deres boremaskine på samme måde, som vi gør i vores test.

Batteriet: Undgå at løbe tør for strøm

Akku-boremaskiner og akku-skruemaskiner har lithium-ion-batterier. Selvom disse batterier holder godt på strømmen, vil de aflade over tid.

Oplad batteriet efter brug, så det er opladt og klar til brug.

Batterierne må gerne sidde i maskinen, når du ikke bruger den. Lad ikke batteriet sidde i opladeren. Når opladeren ikke er sat i stikkontakten, kan den i stedet aflade et batteri, der sidder i opladeren.

Batteriet skal heller ikke sidde konstant i en tændt lader, da det på lang sigt kan skade batteriet.

Opbevar batteriet tørt og mellem 10 og 30 grader.

Bor: Vælg god kvalitet

Det gør en forskel hvilken kvalitet af bor du vælger, når du skal bore huller. I stedet for at købe et billigt sæt med mange bor, så køb bor enkeltvis af en god kvalitet..

Dårlige bor slider ikke din maskine, men de gør arbejdet ringere.