Forlæng din bore- og skruemaskines levetid | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå at ødelægge din bore- og skruemaskine

Bore- og skruemaskinen er en god hjælper i hjemmet. Med disse tips får du mere ud af maskinen – og du kan forlænge dens levetid.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 12. marts 2021
person bruger en skruemaskine til at sætte hegn op

Find den rigtige bore- og skruemaskine til dit behov

En god boremaskine eller skruemaskine er alfa og omega for at få et godt resultat. Uanset om du er inkarneret gør-det-selv person, eller bare gerne vil kunne hænge et billede op på væggen, så er en god bore- skruemaskine, som passer til dit behov et godt udgangspunkt.

Pas på din boremaskine – vælg god kvalitet

Forbrugerrådet Tænk har testet bore- og skruemaskiner. I vore boremaskine test udsætter vi maskinerne for hårde prøver i at bore og skrue i forskellige materialer. Holdbarhed og sikkerhed testes også.

De dårligste maskiner bryder sammen, når vi presser dem i vores test, så gå efter en bore skruemaskine af god kvalitet, så har du boremaskine i mange år.

Gear: Brug det rette

Bore-og skruemaskiner har ofte 2 indstillinger, som typisk hedder 1 og 2.

  • Indstilling 1 kører færre omdrejninger, men har et højt drejemoment og dermed mere skruekraft. Dette gear er bedst til at skrue store skuer i træ. Denne indstilling skal altså bruges, når der er stor modstand.
  • Indstilling 2 er primært til at bore. Under boring er det vigtigt med høje omdrejninger, særligt i meget hårde materialer.

Bruger du den forkerte indstilling, vil det over tid slide din maskine unødigt.

Batteriet: Undgå at løbe tør for strøm

Akku-boremaskiner og akku-skruemaskiner har lithium-ion-batterier. Selvom disse batterier holder godt på strømmen, vil de aflade over tid.

Oplad batteriet efter brug, så det er opladt og klar til brug.

Batterierne må gerne sidde i maskinen, når du ikke bruger den. Lad ikke batteriet sidde i opladeren. Når opladeren ikke er sat i stikkontakten, kan den i stedet aflade et batteri, der sidder i opladeren.

Batteriet skal heller ikke sidde konstant i en tændt lader, da det på lang sigt kan skade batteriet.

Opbevar batteriet tørt og mellem 10 og 30 grader.

Bor: Vælg god kvalitet

Bor af en god kvalitet gør en stor forskel, når du skal bore huller. I stedet for at købe et billigt sæt med mange bor, så køb bor enkeltvis.

Dårlige bor slider ikke din maskine, men de gør arbejdet ringere.