Vaskemaskine - 7 ting du skal vide før du køber ny
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

7 ting du skal vide inden du køber vaskemaskine

Skal du have ny vaskemaskine er det en god ide at overveje dine behov og ønsker, så du får en maskine, som hverken er for stor elle lille og kan det, du har brug for

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 14. marts 2024
To personer kigger ind i vaskemaskine og tænker på hvilke ting de skal vide før de køber

Vaskemaskinen er en forholdsvis stor investering for de fleste. Derfor skal den også passe til netop dit behov.

Forbrugerrådet Tænk tester løbende vaskemaskiner, og du kan i vores test finde konkrete anbefalinger af de bedste vaskemaskiner netop nu.

Artiklen her samler alt det, du skal overveje, når du køber en ny vaskemaskine og tager udgangspunkt i det, vores eksperter oplever, når de tester.

Frontbetjent eller topbetjent: Hvad er bedst?

Vaskemaskiner kan overordnet inddeles i to typer:

  • Frontbetjente vaskemaskine
  • Topbetjente vaskemaskine

Frontbetjente vaskemaskiner fordele og ulemper

Frontbetjente vaskemaskiner er de mest solgte i Danmark. Som navnet antyder, så sidder lågen på fronten af maskinen.

Frontbetjente vaskemaskiner klarer sig bedst i vores test. Typen sætter du ind under en standard bordplade i køkkenet, badeværelset eller i dit bryggers. Den er også det logiske valg, hvis du overvejer at købe en tørretumbler, som skal sættes ovenpå vaskemaskinen.

En almindelig model vil typisk måle: b: 60 cm h:85 d: 60 cm. Men det kan variere en smule, så mål op inden du køber.

  • Plus: Frontbetjente vaskemaskiner klarer sig bedst i testen, og der er et stort udvalg af modeller.
  • Minus: Frontbetjente vaskemaskiner fylder mere end topbetjente, og du skal bukke dig ned for at lægge tøjet ind i dem.

Topbetjente vaskemaskiner fordele og ulemper

Topbetjente vaskemaskiner åbnes og fyldes fra toppen, og de er smallere og højere end frontbetjente maskiner. Til gengæld betyder maskinens åbning, at den ikke kan placeres under en bordplade. Har du meget lidt plads, kan denne type vaskemaskine være den bedste løsning for dig.

En almindelig model vil typisk måle: b: 40 cm h:90 cm d: 60 cm.

  • Plus: Topbetjente vaskemaskiner passer nemmere ind i små hjem
  • Minus: Topbetjente vaskemaskiner viser ringere vaskeevne i test, og udvalget er begrænset. 

Hvor stor skal tromlen være?

Tromlens størrelse skal passe til dit behov. Du udnytter nemlig både vand og el bedst, når du kan fylde maskinen helt op.

Tromlestørrelsen på vaskemaskiner varierer fra 5 til over 10 kilo.

Dit behov afhænger af, hvor mange I er i husstanden, og hvor ofte I vasker.

  • 1 eller 2 i husstanden: Tromle på mellem 5 og7 kilo.
  • 3 til 5 i husstanden: Tromle på mellem 7 og 9 kilo.
  • 5 eller flere i husstanden: Tromle mellem 8 og 11 kilo.

Hvornår bliver støjen irriterende?

Vi har målt på støjen, og du kan se målingerne under hver enkelt maskine i vores test. Vi bedømmer målingerne ud fra en subjektiv vurdering, for selvom en maskine på papiret kan være lydsvag, så kan lyden fx have en høj hyletone eller en dyb brummen, som kan være meget forstyrrende. 

Hvor hurtig skal centrifugeringen være?

En centrifugeringshastighed på 1.200 omdrejninger er generelt nok. Men højere centrifugeringshastigheder nedsætter restfugtigheden i tøjet yderligere. På den måde kan du spare tid og strøm i en eventuel tørretumbler.

De hurtigste omdrejninger slider dog på tøjet og egner sig bedst til håndklæder og sengetøj.

Har du mulighed for at tørre vasketøj udendørs eller i et tørrerum, er der ingen grund til at købe en vaskemaskine med mere end 1.400-1.600 omdrejninger.

Variabel centrifugeringshastighed sikrer, at du kan sætte hastigheden ned og dermed beskytte uld og andre følsomme tekstiler fra at blive centrifugeret ud af form.

Skal jeg vælge automatisk sæbedosering?

Flere producenter af vaskemaskiner er begyndt at lave systemer, hvor vaskemaskinerne selv doserer sæben alt efter hvor meget tøj, der er i tromlen, og hvor beskidt det er.

Automatisk sæbedosering fungerer ved, at du i stedet for at fylde sæbeskålen til en enkelt vask, fylder en beholder i vaskemaskinen helt op med flydende sæbe. Når du skal vaske, indstiller du maskinen efter hvor beskidt tøjet er.

Vi har testet om autodosering fungerer på en lang række vaskemaskiner og her kunne vi se, at maskinerne doserede efter tøjmængden, til gengæld er der andre udfordringer ved systemet.

Er der almindelig manuel sæbedosering på maskinen, så tjek sæbeskålens størrelse. Store sæbeskåle med en tydelig indikation af, hvor man skal fylde vaske- og skyllemiddel på, er en fordel.

Hvor vigtig er energimærkningen?

Energimærkningen fortæller dig hvor meget vand og el vaskemaskinen bruger, når den vasker.

Det nye energimærke, som trådte i kraft i marts 2021, bliver givet ud fra el- og vandforbrug, når maskinen kører sit Eco 40-60 program.

Eco 40-60 er et vaskeprogram, som alle nye vaskemaskiner skal have. Programmet skal være i stand til at renvaske normalt snavset bomuldstøj, der er egnet til vask ved 40 eller 60 grader i samme vask, men det er ikke sikkert at temperaturen rent faktisk når op på 40 eller 60 grader under vasken.

Du kan altså ikke regne med, at maskinen er lige så energivenlig når du vasker på et andet program fx en almindelig 40 graders bomuldsvask.

I vores test af vaskemaskiner undersøger vi maskinernes energiforbrug, når de vasker ved 40 grader. Vi kan se i vores test, at ikke alle maskiner med den bedste energimærkning er de mest energivenlige, når vi tester på et andet program end Eco 40-60.

Du kan bruge energimærkningen som en rettesnor, men kun hvis du benytter maskinens eco-program.

Er skylleprogrammet vigtigt?

Vaskemaskiner har generelt den udfordring, at de ikke skyller tøjet godt nok.Det skyldes, at de er gode til at spare på vandet for blandt andet at opnå en god energimærkning. Desværre går det lave vandforbrug ud over maskinernes skylleevne.

Ringe skylleevne kan give sæberester i tøjet, hvilket kan give allergiske reaktioner. I vores test måler vi på hvor meget sæbe, der er i tøjet efter vask og vi finder sæberester i tøjet efter vask.

Har du sensitiv hud, kan du med fordel se efter hvor godt skylleprogrammet er på den enkelte maskine i vores test, eller se efter om maskinen har et ekstra skylleprogram.

Du kan også vælge et vaskemiddel uden uønsket kemi.