11 tips til økonomisk og miljørigtig tøjvask
Bruger du din vaskemaskine og vaskemiddel rigtigt sparer du både penge og skåner miljøet. Her er 11 råd til, hvordan du vasker smart og mere miljøvenligt
Hvis du gerne vil vaske miljørigtig og økonomisk, så kræver det, at du både passer på din vaskemaskine og passer på dit tøj, så det holder længe. Det er også vigtigt, at du bruger mindst muligt el og vand, når du vasker og bruger vaskemidler, som vasker tøjet rent uden at belaste miljøet unødigt.
Med andre ord - en miljørigtig og økonomisk tøjvask kræver omtanke.
1. Luft dit tøj og vask sjældnere
Den mest miljørigtige tøjvask, er den du springer over. Meget tøj kan sagtens bruges flere gange uden at blive vasket. Luft dit tøj, hvis du synes det lugter lidt hengemt. Du kan også hænge det på badeværelset, når du bader, så det bliver dampet.
2. Fyld vaskemaskinen rigtigt
Du kan spare vand, el og vasketid, hvis du sikrer dig, at din vaskemaskine er helt fyldt op ved hver vask. Dit tøj bliver rent, selvom vaskemaskinen er fyldt
Små klatvaske bruger unødig meget el og vand
3. Vælg den rigtige temperatur
Vaskeanvisningen i tøjet er en god rettesnor, men ofte kan du vaske koldere og spare energi, hvis ikke tøjet er for beskidt.
Du kan også vaske tøjet på vaskemaskinens ecoprogram.
Bakterier og støvmider dør først ved 60°C og tøj med ekstra hårdføre bakterier fra for eksempel opkast, blod eller diarré bør vaskes ved minimum 80°C.
4. Dosér sæben rigtigt
Dosér vaskemidlet omhyggeligt. Overdosering gør ikke tøjet renere, det giver bare større risiko for vaskemiddelrester i tøjet. De fleste kommer til at overdosere, så en præcis dosering hjælper både pengepungen og miljøet.
Afstem din dosering med vandets hårdhedsgrad og mængden af tøj. Det er et svært regnestykke, så følg anvisningerne på vaskemiddelpakken.
Autodosering er en specialfunktion i nogle nye vaskemaskiner. Maskinerne vejer selv mængden af tøj i tromlen, og doserer den rette mængde sæbe alt efter vandets hårdhed.
5. Vælg miljørigtigt og allergivenligt vaskemiddel
Vælg et vaskemiddel til koldvask. Det indeholder særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lave temperaturer, og på den måde skåner miljøet.
Vaskemidler, som er Svanemærkede eller miljømærkede med Blomsten, garanterer, at produkterne er blandt de mest miljøvenlige.
Allergimærket Den blå krans fra Astma-allergi Danmark sikrer, at du undgår parfume og andre mulige allergifremkaldende stoffer. Parfume har ingen betydning for hvor rent dit tøj bliver.
6. Vælg den rigtige type vaskemiddel
Er du til flydende vaskemiddel eller vaskepulver? Det er vigtigt, at du vælger et vaskemiddel, der virker, så du ikke skal vaske tøjet flere gange, for at få det rent.
- Flydende vaskemiddel slider mindre på tøjet end pulvervaskemiddel. Det betyder, at tøjet holder længere og at der bliver frigivet mindre mikroplast end ved brug af vaskepulver.
- Vaskepulver til hvidvask er til gengæld bedst til de hvide t-shirts og duge, da det indeholder blegemiddel, som forhindre tøjet i at blive gråt. På den måde ser dit hvide tøj pænt ud længere.
7. Vælg flydende vaskemiddel i genbrugsplast-emballage
Plastemballage kan være miljøbelastende. Når du køber flydende vaskemiddel, så se på om emballagen er lavet af genbrugsplast.
Mange producenter bruger genbrugsplast i deres emballage. Hvis du vælger disse og afleverer plastemballagen til genanvendelse, så er miljøbelastningen begrænset.
8. Tør tøjet udendørs
Vådt vasketøj skal så vidt muligt hænges til tørre udendørs. Luftfugtigheden kan let stige til 80 procent, når du tørrer tøj indenfor.
Når du tørrer tøjet uden for, sparer du energi, og tøjet bliver mindre slidt.
Bruger du kondenstørretumbler, skal du være opmærksom på, at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.
Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – til skade for både huset og helbredet.
9. Beskyt filteret i vaskemaskinen
Beskyt din vaskemaskine ved at bruge vaskeposer til BH’er og andre småting, da disse sætter sig i filtret og kan give dyre reparationer.
10. Afkalk vaskemaskinen, så den vasker bedre
Kalkophobninger i maskinen kan undgås ved jævnlig afkalkning. Bruger du maskinen ofte, er det en god idé at gøre en gang om måneden.
Når din vaskemaskine kalker til, bruger den mere energi og du risikerer, at den går hurtigere i stykker.
11. Undgå dårlig lugt og bakterier i vaskemaskinen
Hvis din vaskemaskiner lugter dårligt, risikerer du, at dit nyvaskede tøj også lugter dårligt. Lad lågen være åben, når du ikke bruger maskinen. Så kan tromlen dampe af og blive helt tør.
Fugt og stivelsesrester fra vasken kan ellers holde på bakterierne og give dårlig lugt i maskinen.
Bakterier og støvmider dør først ved 60°C, og hvis bakterierne er meget hårdføre, dør de først ved 80°C. Hvis din maskine lugter surt eller dårligt, kan du prøve at køre en vask ved 90°C.
Hjælper det ikke, kan du rense din vaskemaskine: kom en teskefuld brun sæbe i maskinen, kør et program på 90°C uden tøj og efterfølgende et skylleprogram. Derudover skal du sørge for jævnligt at gøre filteret rent, rengøre gummiringen i lågen grundigt og vaske sæbebakken.
Opvaskemaskine: Hvilket program skal du vælge?
Opvaskemaskiner har en række forskellige programmer. Auto, eco, hurtigvask m.m. Men hvilket skal du bruge? Få hjælp til at vaske mest effektivt.
Hårde hvidevarer: Må du selv tilslutte?
Hvornår må du selv tilslutte din nye vaskemaskine, tørretumbler eller ovn, og hvornår skal du ringe til en VVS’er eller elektriker? Få svaret her.
Spar penge, når du køber hvidevarer
Prisen på vaskemaskiner og køleskabe svinger i takt med butikkernes tilbud. Vi guider dig til at få den bedste pris på dine hvidevarer.