Energimærkningen på vaskemaskiner afspejler ikke altid sandheden
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Energimærkningen på vaskemaskiner afspejler ikke altid sandheden

Energimærket på vaskemaskiner afspejler kun virkeligheden, hvis du vasker på specifikt spare-program. Se, hvad vores test viser om maskinernes energiforbrug.

Julie Damkjær · Foto: Getty Images · 17. maj 2021
Vaskemaskine hvor der er zoomet ind på energimærkningen

Energimærket på vaskemaskiner skal vise dig, hvor energivenlig maskinen er.

Energimærket, som gælder i hele EU, er blevet fornyet. EU har ved fornyelsen af energimærket blandt andet ændret skalaen, så alle hårde hvidevarer nu får et energimærke på skalaen A til G.

Forbrugerrådet Tænk tester løbende vaskemaskiner, og energiforbrug er en del af vores test. Vores test af vaskemaskiner viser, at maskinernes energimærke ikke nødvendigvis hænger sammen med energiforbruget på andre vaskeprogrammer end Eco 40-60-programmet.

Energimærket fastsættes ud fra Eco-program

Vaskemaskiner skal ifølge det nye energimærke have et vand- og energisparende program under navnet Eco 40-60. Når vaskemaskiners energimærke bestemmes, gøres det ud fra energiforbruget ved Eco 40-60-programmet.

Eco 40-60 skal kunne renvaske normalt snavset bomuldstøj, der er egnet til vask ved 40 eller 60 grader i samme vask.

Der er ingen krav om, hvor høj temperaturen skal være på Eco 40-60-programmet. I mange tilfælde er temperaturen en del under 40 grader. Jo mindre tøj du har fyldt i maskinen, jo lavere er temperaturen – typisk helt ned til 25 grader ved en kvartfyldt vaskemaskine. 

Sådan tester vi vaskemaskinernes energiforbrug

Når vi tester vaskemaskiner, forsøger vi at efterligne hverdagsbruget hjemme hos dig, så godt vi kan. Derfor tester vi maskinerne på 2 vaskeprogrammer, som vi vurderer, ofte bliver anvendt.

Programmerne, vi bruger i vores test, er bomuldsvask ved 40 grader og syntetisk vask ved 40 grader. Vi måler både maskinernes vand- og elforbrug på disse programmer.

Vaskemaskiners energiforbrug afviger fra deres energimærke

Energimærket viser dig kun vaskemaskinens energiforbrug i det specifikke program Eco 40-60, som er optimeret til at have et lavt energiforbrug.

Vasker du ved enten en bomuldsvask på 40 grader eller en syntetisk vask på 40 grader, viser vores testresultater, at vaskemaskinens energiforbrug ved mange vaskemaskiner ikke matcher maskinens energimærke. 

Flere vaskemaskiner med energimærke A, som burde være de mest energisparende maskiner, har vi målt til at have et højt energiforbrug i vores test.  Vi tester på 2 programmer, vi vurderer, du sandsynligvis bruger derhjemme – og ikke det energisparende Eco 40-60 program, som vaskemaskinernes energimærke bestemmes ud fra.

Vaskemaskinerne, der har et lavt energiforbrug i vores test, har alt fra energimærke D til A.

Sådan vasker du dit tøj mere miljøvenligt

Vil du være sikker på, at din vaskemaskines energiforbrug matcher maskinens energimærke, skal du bruge programmet Eco 40-60.

Eco 40-60 er et mere miljøvenligt program, der typisk vasker ved lave temperaturer. Brug derfor et vaskemiddel, der er beregnet til koldvaske, hvis du vasker ved Eco 40-60-programmet.

Eco 40-60 programmerne sparer desuden på vandet, hvilket, ligesom energibesparelser, er bedre for miljøet. Et lavt vandforbrug i din vaskemaskine kan dog gøre, at der efterlades sæberester i dit tøj. Er din hud følsom, så brug et allergivenligt vaskemiddel, hvis du vasker ved Eco 40-60-programmet.