Hvert tredje elselskab dumper i ny test
Der kan være flere tusinde kroner at spare mellem den dyreste og den billigste elaftale, viser ny test. Samtidig dumper hele 29 produkter fra 20 forskellige elselskaber. Heldigvis viser testen også, at der er kommet flere gode produkter på markedet.
Strøm er et kompliceret forbrugerprodukt. Der er mange forskellige priser, man som forbruger skal forstå, og desværre gør mange elselskaber det tilmed endnu sværere ved at have adskillige mere eller mindre skjulte gebyrer og tillæg.
Vi har testet 85 elaftaler fordelt på 55 elselskaber, hvor vi har indregnet alle deres forskellige priser. Samtidig har vi taget i betragtning brud på loven, kundetilfredshed, kommunikation og en lang række andre parametre, så du ved, hvilke selskaber, du trygt kan gå efter og lige så vigtigt, hvilke selskaber, du bør undgå.
Vi har kun testet elaftaler, som du kunne indgå i oktober 2024 på elselskabernes hjemmeside. Selskaberne introducerer forholdsvist ofte nye elaftaler, og derfor er det muligt, at du har et produkt, som ikke kan købes i dag, eller at du har valgt et nyt produkt, som ikke var tilgængeligt, da vi udførte testen.
Hvad er en elpris?
Det vi kalder elprisen består af mange forskellige elementer. I testen har vi kun set på den pris, som elselskaberne – også kaldet elleverandører – tager sig betalt for, og som kommer oven i prisen for selve strømmen.
I Danmark koster en kWh nemlig grundlæggende det samme. Når elselskaberne i Danmark køber el, gør de enten selv eller via en mellemhandler, på den nordiske elbørs, der hedder Nord Pool. Her svinger prisen fra time til time i takt med udbud og efterspørgsel.
Den pris, selskaberne indkøber strøm til, kaldes ofte spotprisen eller indkøbsprisen, som er prisen uden afgifter, tariffer eller andre omkostninger. På Nord Pools hjemmeside kan man for eksempel se, at gennemsnitsprisen for en kWh i december 2022 var oppe på 2,3 kroner. I september i år var gennemsnitsprisen 0,67 kroner for Jylland og Fyn og 0,66 kroner for Sjælland og Bornholm. Det er den gennemsnitspris, som alle elselskaberne har betalt for strøm i september 2024 – men det er langt fra den pris, som du har betalt som forbruger.
Det koster nemlig penge at være kunde hos et elselskab, og derudover betaler du også for transport af strømmen samt forskellige afgifter til staten.
I denne test ser vi ikke på tariffer for transport af strøm, da tarifferne for transport er geografisk bestemt, og hverken forbruger eller elselskab har indflydelse på disse. Vi ser heller ikke på afgifter til staten, for selv om det er elselskaberne, der opkræver afgifterne, er disse ens, uanset hvilket elselskab du vælger. Vi ser kun på det, som elselskaberne tager for at have dig som kunde. Derfor er de beløb, du ser i skemaet, ikke hvad du betaler for strøm, men derimod hvad du betaler for at være kunde i elselskabet.
Hvor skal du købe din strøm?
Den gennemsnitlige abonnementspris og tillæg til spotprisen (den merpris elselskaberne lægger oveni spotprisen på strøm) er generelt faldet en smule siden sidste år, hvor Forbrugerrådet Tænk testede markedet sidst. Flere selskaber er dertil blevet bedre til at skilte med deres priser.
I testen får 19 elaftaler da også bedømmelsen ”god”, som er den højeste karakter givet i denne test af elselskaber, og ifølge testansvarlig, Emil Rosager Schaarup, kan man som forbruger trygt vælge ét af de produkter, der får en god eller middel bedømmelse i testen. Hvilket en af dem, der er bedst for dig, afhænger blandt andet af dine forbrugsmønstre.
Men samtidig dumper hele 29 ud af 85 elaftaler i testen. Det er blandt de højeste andele dumpede produkter i en test af Forbrugerrådet Tænk.
”Der er fortsat store problemer med elselskaber, der ikke overholder loven, benytter aggressiv telefonsalg, og selvom flere er blevet bedre til at vise prisen, er der stadig mange tilfælde, hvor det stort set er umuligt at fremskaffe de priser, man skal betale som forbruger. Nogle elaftaler dumper slet og ret fordi de er utrolig dyre. Det bedste råd vi kan give, er at undgå de elaftaler, som vi dumper, ” siger Emil Rosager Schaarup.
I listen herunder kan du se, hvilke produkter, der dumper testen af elselskaber.
Alle testede elaftaler er med variabel pris, som er den klart mest udbredte type elaftale. Variabel pris betyder, at prisen for at bruge strøm varierer fra time til time, modsat fastpris, hvor elselskabet tager én pris for at bruge strøm, uanset hvornår du bruger strømmen.
Vi har testet produkter, som kunne købes i oktober 2024. Selskaberne introducerer forholdsvist ofte nye elaftaler, og derfor er det muligt, at du har et produkt, som ikke kan købes i dag, eller at du har valgt et nyt produkt, som ikke var tilgængeligt, da vi udførte testen.
Her er dumperne, du bør undgå
Fold ud og se listen over elaftaler, der dumper testen.
- b.energy: b.family+
- Dansk Strøm: Flex + Rabat
- Edison: Variabel
- e-go: E-GO Spot
- Energi+: Strøm+
- Energi+: Strøm+39
- Energidrift: Variabel
- Fair Strøm: Fair Spot Kvartal
- Fair Strøm: Fair Spot Måned
- Forskel: FlexEl
- Forskel: SpotEl
- Green Power Energy: Variabel pris
- Grøn elforsyning: Grøn Flex
- Iwatt: Variabel
- Lokal-energi: Lokal Variabel
- Modstrøm: Grundprodukt
- Modstrøm: SpotEl
- Modstrøm: NemEl
- Nettopower: El m/variabel pris
- Nordisk Energi: Grøn spot
- Nordisk Energi: Grøn Variabel+
- Power Fuel: Variabel strømaftale
- Strømlinet: FlexEl
- Strømlinet: SpotEl
- Velkommen: GrønEl
- Velkommen: Råkraft
- Vest Energi: Indkøbspris
- Vest Energi: SpotEl
- Vindstød: SpotVind
Vi gør opmærksom på, at nogle af selskaberne i listen ovenover, også har produkter, der ikke er dumpet i testen.
Enorme prisforskelle på elaftaler
Den pris, som elselskabet tager for at have dig som kunde, udgør blot en mindre del af din samlede elregning. Alligevel viser testen, at der kan være flere tusinde kroner årligt at spare mellem den dyreste elaftale og den billigste elaftale.
Vil du læse hele artiklen om elselskaber?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Test afslører igen useriøst elmarked
En tredjedel af alle elaftaler dumper i ny test, og det understreger endnu engang behovet for, at politikerne sætter højere krav til elselskaber og indfører hårdere straffe ved lovbrud, lyder det fra seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.
Sådan sparer du penge på elregningen
Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.
Elselskaber bag ulovligt telefonsalg
Endnu et elselskab er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden og dømt for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk efterlyser større og mere systematisk kontrol med elselskabernes markedsføring.