Sådan doserer du korrekt maskinopvask, salt og afspænding
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan doserer du rigtigt i din opvaskemaskine

Opvasken bliver pænest ved at dosere salt, afspændingsmiddel og opvaskemiddel korrekt. Men hvor meget skal du bruge? Og hvorfor er salt og afspændingsmiddel vigtigt?

Gitte Sørensen · Foto: Getty Images · 13. april 2023
Sådan doserer du maskinopvask, afspændingsmidler og salt

Opvaskemaskinen har brug for 3 ting, foruden vand, til at vaske ordentlig op:

  • Maskinopvask
  • Afspændingsmiddel
  • Salt

Det er vigtigt, at du doserer maskinopvasken korrekt, for overdosering belaster miljøet og er spild af penge

Afspændingsmidlet hjælper med til at forhindrer kalkpletter ved at nedsætte overfladespændingen og få vandet til at løbe af opvasken.

Salt modvirker de negative effekter ved hårdt vand, det bruges i opvaskemaskinens indbyggede blødgøringsanlæg til at fjerne kalk fra vandet  

Vi har testet maskinopvask og tester løbende opvaskemaskiner og med udgangspunkt i vores test, får du her en række gode råd til hvordan du doserer maskinopvask, afspændingsmiddel og salt rigtig.

Maskinopvask til opvaskemaskiner

Løs maskinopvask til opvaskemaskinen fås i flydende form eller som pulver, og du hælder det i opvaskemiddel-beholderen, som typisk sidder i lågen

For meget maskinopvask giver ikke en renere opvask. Sørg derfor for at læse doseringsvejledningen til din opvaskemaskine grundigt og gå efter miljømærket opvaskemiddel.

Husk desuden, at alle opvaskemidler er stærkt basiske og dermed ætsende, og de skal derfor holdes langt væk fra børn.

Dosering:

Følg altid doseringsvejledningen.

Undgå at fylde for meget opvaskemiddel på maskinen.

Opvasketabs

Opvasketabs er nemme at bruge. Du kan få 2 typer opvasketabletter:

  • Classic:  som er almindelige opvasketabs, der kun indeholder opvaskemiddel, så du skal selv fylde både salt og afspændingsmiddel på maskinen.
  • All-in-one tabs: som foruden opvaskemiddel også indeholder afspændingsmiddel og salt.

Begge typer opvasketabs vasker godt af. Glas kan dog blive mere uklare med all-in-one tabs. Bor du i et område med meget hårdt vand, skal der stadig salt og afspænding i maskinen, selv om du anvender alt-i-en tabs. Tjek brugsvejledningen.

Dosering:

Opvasketabs: 1 tablet til en fyldt maskine. I nogle tilfælde skal der bruges 2 tabs ved meget hårdt vand.

5 hurtige om maskinopvask

Vi får ofte spørgsmål og kommentarer til vores test af maskinopvask. Her er svar på de mest udbredte.

Skal opvasketabs i sæbeskuffen eller direkte ind i maskinen?

Generelt skal du bruge sæbeskuffen. Den åbner undervejs i programmet, når det passer ind i vaskecyklussen, og dermed undgår du at skylle dele af sæben ud i et forskyl.

Der er dog producenter som råder til at man kan lægge tabs i bunden af maskinen, hvis man oplever at de ikke kommer ordentlig ud af sæbeholderen. Hvis du oplever, at de sidder fast, så skyldes det ofte, at der er vand i sæbeskuffen. Det opløser folien og kan få tabsen til at hænge fast. Så læg tabs i en tør sæbeskuffe.

Kan jeg nøjes med at bruge en halv tab i min maskine?

Hvis opvasken bliver rent, er det fint. Det kan dog være lidt besværligt med en halv tab – så vil du gerne dosere mindre er det en bedre ide at bruge pulver eller gel.

Er hjemmelavet maskinopvask ligeså godt som det jeg køber i forretningerne?

Vi har ikke testet hjemmelavet maskinopvask. Men vi kan se i vores test, at enzymer hjælper meget på rengøringsevnen. Det får du ikke med i den hjemmelavede maskinopvask. Du må derfor ikke sætte næsen op efter et helt så effektivt opvaskemiddel. Vil du gerne undgå problematiske kemikalier, så anbefaler vi, at du vælger en svanemærket udgave i stedet.

Kan jeg bruge maskinopvask til andre typer af rengøring?

Enzymerne fra maskinopvaskemidlet kan være en hjælp til at opløse den fastbrændte lasagne eller andre genstridige madrester. Vær opmærksom på faremærkningen - du skal ikke have hudkontakt med ætsende opvaskemiddel. Nogle bruger også opvasketabs til andre rengøringsformål. Hvis man gør det – så skal man både overveje sikkerheden for en selv og for de materialer man bruger det på - det kan være krads kemi. Det kan ikke nødvendigvis anbefales.

Bliver opvaskemidlet siddende på service efter vask?

Vi har ikke testet det - men vi går ud fra, at det meste bliver skyllet af. Vi har dog eksempler på, at forbrugere kan smage parfumen, hvis de bruger nogle af de meget parfumerede produkter. Så der kan godt sidde lidt tilbage.

Afspændingsmiddel

Afspændingsmidler reducerer vandets overfladespænding, så små dråber af vand ikke sætter sig på glas, hvor de kan efterlade pletter af kalk.

Dosering:

Doseringen af afspændingsmiddel varierer fra maskine til maskine og efter midlets koncentration. Hvis servicet føles fedtet, er det tegn på for meget afspændingsmiddel.  Pletter på glassene tyder på for lidt afspændingsmiddel.

Filtersalt mod hårdt vand

Salt i opvaskemaskinen er med til at blødgøre vandet, så kalken ikke sætter sig på servicet. For lidt salt giver kalkaflejringer på servicet.

Dosering:

Opvaskemaskinens saltanlæg skal indstilles efter vandets hårdhedsgrad. Det lokale vandværk kan oplyse om vandets hårdhedsgrad. De fleste opvaskemaskiner har en indikator, der viser, når der skal fyldes salt på.

Bruger du all-in-one tabletter til opvasken, er det også vigtigt at kende vandets hårdhed. Tabletternes indhold af salt slår nemlig ikke til i områder med hårdt til meget hårdt vand.

Det findes nogle steder på Sjælland, Lolland-Falster og Fyn samt mange steder i hovedstadsområdet, hvor vandet er hårdt eller meget hårdt.

I områder med hårdt og meget hårdt vand skal du alligevel fylde ekstra salt og afspændingsmiddel på maskinen, og så går fidusen lidt af ved at købe de oftest dyrere all-in-one tabletter.

Vær opmærksom på at nogle vandværker er begyndt at blødgøre vandet, så der er mindre kalk i, Hvis dit vand bliver blødere, skal du justere indstillingerne for vandhårdhed på din opvaskemaskine.

Husk at rense og afkalke din opvaskemaskine

Du skal rense filtre og afkalke din maskine løbende. Så holder din opvaskemaskine længere og giver et bedre vaskeresultat. 

Fordi du ikke behøver at skylle dit service før du vaske op, så samler der sig madrester i filtreret. Så husk at tage det ud ofte, tøm det, og vask eller skyl det under hanen.

De fleste nye opvaskemaskiner har et renseprogram, som du bruger til at rengøre og afkalke opvaskemaskinen med. Du kører renseprogrammet på en tom maskine og kan bruge et særligt rengøringsmiddel.

I brugsanvisningen til opvaskemaskinen, kan du se hvad producenten anbefaler som rengøring og afkalkning.