Madras: Så stor er miljøpåvirkningen af din seng
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Så meget belaster din madras miljøet

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 1. marts 2024

Uanset om du køber en springmadras, latexmadras eller en skumgummimadras, skal du passe godt på den, for jo længere den holder, jo bedre er det for miljøet. Der er dog forskel på de enkelte typer, viser tysk undersøgelse.

Det er produktionen af madrasserne, der belaster miljøet mest. Det viser en ny undersøgelse foretaget af vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest, som har set nærmere på, hvor miljøbelastningen er størst for netop madrasser. Derfor er det bedre for miljøet, jo længere du beholder din madras.

“Typisk siger man, at en madras holder i omkring otte til ti år, men hvis du stadig ligger godt på madrassen, kan du selvfølgelig sagtens fortsætte med at bruge den,” siger Stine Müller, testansvarlig på Forbrugerrådet Tænk.

Ikke meget i madrasserne bliver genanvendt

Ifølge ARC, som håndterer affald for bl.a. Københavns Kommune, fylder netop aflagte madrasser godt op i storskrald og på genbrugspladser, men indtil videre er det kun metalfjedre og rent og ubehandlet træ i spring- og boksmadrasser, som genanvendes. Kommunen er dog i øjeblikket i gang med et forsøg, hvor der på to genbrugspladser i hovedstaden indsamles madrasser.

“Formålet er bl.a. at finde ud af, hvor meget af madrasserne der kan genanvendes, og om det dermed giver mening at indsamle dem særskilt,” fortæller Casper Schwartz Glottrup, udviklings- og afsætningskonsulent i ARC.

“Der er ingen tvivl om, at det bedre kan betale sig at genanvende madrasserne frem for at smide dem til storskrald, hvor de ender med at blive brændt af,” siger Stine Müller, som håber, at madrasser vil blive genanvendt i langt højere grad, når EU’s regler for Ecodesign på et tidspunkt også kommer til at stille krav til madrasser.

Læs mere her

  • Denne madrastype miljøbelaster mest
  • Betrækket på madrassen har betydning

Springmadrasser miljøbelaster mest

I undersøgelsen har de tyske eksperter vurderet, hvor meget produktion, transport, brug og bortskaffelse af henholdsvis springmadrasser, latexmadrasser og skummadrasser belaster miljøet på en lang række parametre som fx global opvarmning, ozonlagsnedbrydning, luft- og vandforurening, forbrug af råstof- og vandressourcer m.m.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?