Så meget belaster din madras miljøet
Uanset om du køber en springmadras, latexmadras eller en skumgummimadras, skal du passe godt på den, for jo længere den holder, jo bedre er det for miljøet. Der er dog forskel på de enkelte typer, viser tysk undersøgelse.
Det er produktionen af madrasserne, der belaster miljøet mest. Det viser en ny undersøgelse foretaget af vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest, som har set nærmere på, hvor miljøbelastningen er størst for netop madrasser. Derfor er det bedre for miljøet, jo længere du beholder din madras.
“Typisk siger man, at en madras holder i omkring otte til ti år, men hvis du stadig ligger godt på madrassen, kan du selvfølgelig sagtens fortsætte med at bruge den,” siger Stine Müller, testansvarlig på Forbrugerrådet Tænk.
Ikke meget i madrasserne bliver genanvendt
Ifølge ARC, som håndterer affald for bl.a. Københavns Kommune, fylder netop aflagte madrasser godt op i storskrald og på genbrugspladser, men indtil videre er det kun metalfjedre og rent og ubehandlet træ i spring- og boksmadrasser, som genanvendes. Kommunen er dog i øjeblikket i gang med et forsøg, hvor der på to genbrugspladser i hovedstaden indsamles madrasser.
“Formålet er bl.a. at finde ud af, hvor meget af madrasserne der kan genanvendes, og om det dermed giver mening at indsamle dem særskilt,” fortæller Casper Schwartz Glottrup, udviklings- og afsætningskonsulent i ARC.
“Der er ingen tvivl om, at det bedre kan betale sig at genanvende madrasserne frem for at smide dem til storskrald, hvor de ender med at blive brændt af,” siger Stine Müller, som håber, at madrasser vil blive genanvendt i langt højere grad, når EU’s regler for Ecodesign på et tidspunkt også kommer til at stille krav til madrasser.
Læs mere her
- Denne madrastype miljøbelaster mest
- Betrækket på madrassen har betydning
Springmadrasser miljøbelaster mest
I undersøgelsen har de tyske eksperter vurderet, hvor meget produktion, transport, brug og bortskaffelse af henholdsvis springmadrasser, latexmadrasser og skummadrasser belaster miljøet på en lang række parametre som fx global opvarmning, ozonlagsnedbrydning, luft- og vandforurening, forbrug af råstof- og vandressourcer m.m.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Mindre miljøbelastende tøj: Kend disse mærkninger
Tøjproduktion forurener, foregår ofte under uetiske forhold, og der findes ikke tøj, der kan kaldes bæredygtigt. Så hvordan får du et mindre belastende tøjforbrug? Få hjælp her.
Sådan får du et mindre klimabelastende tøjforbrug
Tøjproduktion har store konsekvenser for klima og miljø. Men der er mange gode alternativer til at købe nyt tøj. Få 8 gode råd her.
Der er ikke bambus i bambustøj
Bambustøj markedsføres som et vidunderprodukt, der både skulle være bæredygtigt og antibakterielt. I virkeligheden er det dog ingen af delene – og faktisk indeholder det ikke engang bambus, siger eksperter.