Glaspest og flyverust: Sådan undgår du det
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan undgår du glaspest og flyverust

Stribede eller tågede glas og flyverust på bestikket er ikke det pæneste. Læs her, hvordan du undgår glaspest og rust, når du vasker i opvaskemaskinen.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 4. april 2023
Nyvasket glas holdes frem

Det er let at vaske glas i opvaskemaskinen, men glaspest og striber kan gøre dem grimme med tiden. Se, hvordan du undgår grimme glas, når du vasker i opvaskemaskinen.

Rustpletter på bestikket er irriterende, men flyverust er en myte. Læs hvorfor du får rust på køkkenknivener herunder.

Sådan undgår du glaspest

Glaspesten viser sig som en hvid stribe øverst på glasset. Det er egentlig kiselsyre, som stammer fra selve glasmassen, som udfældes ved temperaturer over 60-65 grader. Hvis du vil undgå glaspest, skal du derfor vaske dine glas på temperaturer under 55 grader, på kort program og helst uden tørring.

Fugten under tørringen er ikke god for glas, så det er en god idé at åbne lågen straks efter sidste skyl, så dampen kan slippe ud – eller allerhelst: tør glassene i hånden.

Har du fine krystalglas, skal du altid vaske dem op i hånden.

Sådan gør du grimme glas rene igen

Er dine glas mælkede eller tågede, kan skyldes for meget opvaskemiddel eller misligholdelse af saltfiltret. Vores test af maskinopvask viser, at nogen typer af opvaskemiddel, gør glassene mere uklare end andre.

Er der kommet kalkbelægning på glassene, kan du fjerne det ved at lægge glassene i varmt vand tilsat eddike.

Hjælper behandlingen ikke, er der ikke noget at gøre, da glassene så er ætsede og har fået såkaldt glaspest.

Flyverust findes ikke

Når køkkenknive får rustpletter efter at have været i opvaskemaskinen, bliver det betegnet som ‘flyverust’. Udtrykket giver mening, hvis man forestiller sig, at der flyver rustpartikler rundt i opvaskeren og angriber knivene. Men det er faktisk ikke tilfældet ifølge Fødevarestyrelsen.

Flyverust er i virkeligheden små småætsninger i knivene hvor der dannes rust. Det er konklusionen i Fødevarestyrelsens retningslinjer ”Fødevarekontaktmaterialer af stål”.

Opvaskemaskiner slider på stålet

Knivblade er lavet i forskellige former for stål, der er hærdet for at være gode til at skære i madvarerne, men denne hærdning er mindre korrosionsbestandig, især når knivene udsættes for højere temperaturer og salt i opvaskemaskinen.

Fødevarestyrelsen konstaterer om flyverust, at det “er en myte skabt i opvaskemaskineindustrien for at dække over, at husholdningsknive ruster under normale forhold i en opvaskemaskine”.

Sådan undgår du rust

Du undgår rust på køkkenknivene ved at vaske dem i hånden, i stedet for at putte dem i opvaskemaskinen.