Fordele og ulemper ved en vaske-tørremaskine
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Virker vaske-tørremaskiner?

Vaske-tørremaskiner samler to maskiner i èn. Men hvor gode er de til at vaske og tørre, og er de en god ide at købe? Det har vi testet. Læs om fordele og ulemper ved vaskemaskiner med tørretumbler her.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 5. december 2022
Person tager vasketøj ud af vaskemaskinen

Vaske-tørremaskinen kombinerer, som navnet indikerer, to maskiner. Det er praktisk, hvis du ikke har så meget plads, eller ikke vil bruge plads til en tørretumbler også.

Vaskemaskiner med indbygget tørretumblere har flere andre fordele, viser vores vaske-tørremaskine test. Men de har også en del ulemper, så det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du bruger maskinen.

I testen ser vi både på kapacitet, vask, skyl, centrifugering, tørring og forbrug, og vi tester kombimaskinerne på samme måde, som vi tester vaskemaskiner og tørretumblere.

Fordele og ulemper ved vaske-tørremaskiner

En vaskemaskine med tørretumbler er dyr, så den skal også være pengene værd. Vi har samlet fordele og ulemper, så du ved, hvad du skal være opmærksom på, hvis du har eller køber en kombimaskine. Det er fx meget dyrt i energiforbrug at tørre tøj med en vaske-tørremaskine.

Fordel: Sparer på pladsen

Vaske-tørremaskinen kombinerer vaskemaskinen og tørretumbleren. Det er praktisk, hvis du ikke har så meget plads, eller ikke vil bruge plads til en tørretumbler.

Fordel: Vasker fint tøjet rent uden stort energiforbrug

Vaskeevnen for de 23 testede vaske-tørremaskiner er på niveau med vaskemaskinerne i Forbrugerrådet Tænks test. De fleste vaske-tørremaskiner er altså gode til at vaske tøjet rent og centrifugere.

Skylleevnen er middel eller under middel, viser testen. Det er også tilfældet for almindelige vaskemaskiner, fordi producenterne fokuserer på at spare på vandet.

Vaskemaskinedelen bruger generelt ikke mere energi end almindelige vaskemaskiner. Vandforbruget er dog lidt højere end på vaskemaskiner.

Fordel: Praktisk, hvis du sjældent har brug for tørretumbler

Tørrefunktionen koster ekstra i forhold til prisen på en vaskemaskine. Men typisk ikke så meget som prisen på en hel tørretumbler. Tørrer du derfor ikke så ofte tøj i tumbler, kan det derfor være en praktisk løsning. Så gør det heller ikke så meget, at tørrefunktionen er dyr i drift.

Ulempe: Prisen er høj for de fleste vaske-tørremaskiner

Testens dyreste vaske-tørremaskine koster cirka 16.000 kroner. For de penge kan du få både en god vaskemaskine og tørretumbler.

De fleste modeller koster mere end 6.000 kroner, så det er en dyr investering.

Ulempe: Alt tøjet kan ikke tørres i én omgang efter vask

Tørrekapaciteten er lavere end vaskekapaciteten på vaske-tørremaskiner. Det betyder, at hvis du vil køre et vaskeprogram med efterfølgende tørring, så kan du kun fylde vaskemaskinen halvt op, for at tøjet bliver tørt. Fylder du vaskemaskinen, skal du regne med at tage halvdelen af vasketøjet ud af tromlen før tørring, og enten hænge det til tørre eller køre en ekstra omgang tørring til den sidste del af tøjet.

Børnefamilier eller andre, der ofte bruger tørretumbler, har derfor for lidt tørrekapacitet med en vaske-tørremaskine.

Ulempe: Det tager lang tid at tørre tøj

Tidsforbruget er ekstremt højt, når du tørrer tøj, især hvis du vælger kombinationen af vask og tørring: 4-9 timer tager det at få både vasket og tørret pr. vask.

Ulempe: Tørring koster meget i forbrug

Vaske-tørremaskiner koster ekstra pr. gang på elregningen i forhold til tørretumblere, selv om kombimaskinerne har kapacitet til at tørre en mindre mænge tøj end en normal tørretumbler.

Nye tørretumblere med varmepumpe er den mest effektive og energivenlige måde at tørre tøj i en tørretumbler. Men i vasketørremaskiner bruges der koldt vand til at samle dampen.

Vandforbruget til tørring er derfor på en del maskiner helt ekstremt – op til 10 liter vand pr. kg tøj. Nogle enkelte maskiner er dog gode til at tørre tøj uden at bruge for meget vand, men de er også dyre. Skal du bruge tørrefunktionen meget, kan det godt betale sig at betale ekstra for en maskine, som bruger lidt vand. Ellers vil det, du har sparet på køb af maskinen, hurtigt blive brugt på en meget høj vandregning.

En enkelt maskine i vores test har en varmepumpe som almindelige tørretumblere og er derfor den mest vandbesparende tørretumbler i testen

Ulempe: Tøjet bliver krøllet ved tørring

Alle maskinerne i testen efterlader tøjet meget krøllet. Nogle modeller angiver at have en antikrølfunktion, efter programmet er afsluttet, men resultatet er ikke godt.