Køkkenmaskine - det skal du vide før du vælger
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide, før du vælger køkkenmaskine

Køkkenmaskinen fylder godt i køkkenet og kan ælte, piske og røre ting sammen. Hvis du gerne vil finde en køkkenmaskine, der passer til dig, får du her en række gode råd.

Foto: Getty Images · 6. februar 2024
Person der gør brug af sin køkkenmaskine og skal bruge ekstraudstyr

Køkkenmaskiner kan både fungere som røremaskine, foodprocessor, kødhakker og meget mere afhængig af tilbehør og ekstraudstyr. De er store og koster ofte flere tusinde kroner, så inden du investerer i maskinen du måske har set i kokke- og bageprogrammer på tv og på nettet, så får du her forslag til gode spørgsmål du kan stille dig selv inden købet.

Test af køkkenmaskine

Vi har testet 30 køkkenmaskiner for hvor gode de er til at ælte dej, røre pandekagedej, piske æggehvider og lave mayonnaise. Vi har også stresstestet maskinerne og for at se om de kan klare at ælte og piske i lang tid uden fx at brænde sammen.

Vi har testet maskiner af følgende mærker:

Ankarsrum, Bosch, Electrolux, Eta, Kenwood, KitchenAid, Philips, Russell Hobbs, Sage, Smeg, TRISTAR og Wilfa

Med udgangspunkt i vores test guider vi dig

Har du brug for ekstraudstyr?

Alle køkkenmaskiner kan ælte og røre dej eller fars sammen, samt piske flødeskum eller æggehvider.

Hvis du vil hakke kød, lave hjemmelavede pastaplader skal du ofte købe ekstra udstyr til det. Til nogle køkkenmaskiner følger der også blender og rive-snittejern, kødhakker m.m, hvilket kan være smart, hvis du så slipper for at købe flere forskellige maskiner til køkkenet.

Det kan lyde tillokkende med ekstra udstyr, men hvis du ikke har brug for udstyret, eller allerede har det i forvejen, så kommer det bare til at fylde i køkkenskabet.

Under de enkelte maskiner i testen skriver vi hvilke ekstraudstyr, der følger med. Vi tester også det mest gængse ekstraudstyr som fx blende og rivefunktionen, hvis de følger med maskinen.

Det kan du bruge en køkkenmaskine til

Køkkenmaskinen kan bruges til mange ting. Vi har samlet et overblik over noget af det, du kan bruge den til.

Brød

Med en stærk køkkenmaskine – en brøddej trækker mange motorkræfter – kan du ælte din dej, så længe du ønsker det, med den hastighed du vælger. Det giver dig mulighed for at få en helt elastisk dej og et luftigt brød.

Vær dog altid i nærheden af maskinen, da brøddej giver nogle rystelser i de fleste maskiner, som kan få den til at smutte ud over bordkanten.

Rugbrød

Rugbrødsdej skal ikke æltes på samme måde som en brøddej, til gengæld er det en tung dej, som kan være anstrengende at røre. Så der kan maskinen også hjælpe.

Skum

Æggehvider, flødeskum og andre ting, der kræver en hurtig piskning, er hurtigt overståede i din køkkenmaskine. Ofte giver det dog et større rengøringsarbejde end håndmixeren, så det kan nogle gange være nemmere at gribe den.

Kager

Kagedej er som med al anden dej nemt at arbejde med i en køkkenmaskine, du skal bare skifte dejkrogen ud med dejspaden eller K-spaden. De fleste maskiner har metalskåle, som tåler både varme og kulde.

Mousse

Mousse, soufflé og andre ting, der skal vendes eller foldes sammen, er ikke noget, man lige rører i køkkenmaskinen. Nogle maskiner har en ”foldekrog”, som kan folde massen forsigtigt, men uden den, vil din maskine banke luften ud af den slags retter.

Hvad betyder køkkenmaskinens motorstørrelse for dig?

Motorens størrelse i køkkenmaskinerne i vores test varierer fra under 300 watt til 1.750 watt. Men antallet af watt siger ikke nødvendigvis noget om kraftoverskuddet i maskinen - og heller ikke noget om støjen.

Kraftige motorer på mange watt bliver brugt som salgsargument på mange maskiner, men antallet af watt siger ikke meget om maskinens kraft.

En køkkenmaskine med 300 watt kan sagtens klare piskning af æggehvide og æltning af kagedej bedre end en køkkenmaskine med 1.750 watt.

Hvor stor skal skålen være?

Hvor stor en maskine du har brug for afhænger selvfølge af hvor store portioner du har brug for at lave.

Store skåle har både fordele og ulemper. Skal du bruge maskinen til brød, er det rart at have en skål på omkring 5 liter. En mindre kan også gøre det, så skal du bare lave mindre portioner.

Små portioner af ingredienser, der skal røres sammen og ikke er flydende, fx smør og sukker, kan på store maskiner ende med at sætte sig i bunden, hvor mellemrummet mellem piskeris og skålen pludselig kan have betydning for om du komme helt ned i bunden af skålen.