Bruger din bolig for meget energi? | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Bruger dit hjem for meget energi?

Fryser du lige lovlig meget inden døre, og blafrede gardinerne under den seneste storm, selvom vinduerne var lukkede? Så er der måske gode besparelser at hente på at energirenovere dit hus eller lejlighed.

Annelene Højvang Larsen · Foto: Getty Images · 4. november 2015
is på vinduet indenfor

Varmeregningen er højere end forventet, du fryser indenfor om vinteren, og ruderne dugger.

Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse punkter, er det måske en idé at se på din boligs energiforbrug.

Find mærkningsrapport

Huse og andels- og ejerlejligheder skal have et gyldigt energimærke, før de annonceres til salg.

Energimærkningsrapporter består ud over en konkret karakter af en række rentable forslag til, hvad du kan gøre for at spare på energien. Det kan for eksempel være:

  • Efterisolering af taget.
  • Udskiftning af oliefyret.
  • Skift fra termoruder til lavenergiruder.
  • Investering i nyt køleskab.

Boliger købt inden for de seneste 5-7 år, kan du med god sandsynlighed finde energimærkningsrapporten for online på boligejer.dk.

Få helhedstjek af rådgiver

Mangler rapporten på dit hus, kan du overveje at få en energirådgiver til at foretage et helhedstjek af dit hus. Du vil herefter modtage en rapport med en prioriteret liste over forslag med estimater på besparelser og investeringer, som du kan tage stilling til.

Energirådgiver ved Energitjenesten Niels Hørby anbefaler, at du fokuserer på helheden:

"Man skal ikke kun fokusere på energi. Se på helheden, og hvad der er godt for huset. Det vil som regel være det, der øger husets værdi, er godt for indeklimaet og samtidig også sparer på energien."

Søger du en energirådgiver, er der hjælp at hente i Energistyrelsens oversigt. Også hvis du leder efter gratis uvildig rådgivning.

Find selv håndværker til enkelte forbedringer

Det er som regel en fordel at have en rådgiver inde over, når du gerne vil spare penge ved at sætte din boligs energiforbrug ned. Men du kan godt hyre en håndværker selv, hvis det udelukkende omhandler enkelte forbedringer som isolering af taget eller udskiftning af ruder.

Sørg i så fald for at finde en håndværker, der har erfaring med den slags energiforbedringer. Undersøg markedet og find ud af, om der er nogen i dit netværk, som kan anbefale en håndværker.

Tjek selv døre og vinduer

Hoveddøren er tit et problem, idet den åbnes og lukkes ofte. Tjek, om den er utæt ved lukningen ved at stikke en indkøbsbon i sprækken. Er der modstand, når du trækker den ud?

Vinduerne kan du typisk tjekke ved at mærke, om det trækker. Et blafrende stearinlys eller gardiner er også indikationer på, at det er muligt at spare mere på energien.

Kilde: Niels Hørby, energirådgiver ved Energitjenesten