Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Pletfjerning: 7 gode tips

Pletter på yndlingstrøjen kan være svære at få af. Hvad virker bedst: iblødlægning eller opvaskemiddel? Her har du 7 gode tips til kampen mod pletterne.
Af Christian Dehlholm
13. August 2015
7 gode råd til pletfjerning.
Foto: iStockphoto

1. Brug vaskepulver

Der findes både flydende vaskemidler og pulver mod pletter. På grund af sammensætningen er pulverne ofte lidt bedre mod pletter end flydende produkter.

Så hvis du vælger et godt pulvervaskemiddel, er du allerede kommet langt. De vasker i flere tilfælde tøjet lige så rent, som hvis du bruger et middelgodt vaskemiddel og et pletfjernerprodukt.

2. Tilsæt kun ved behov

Tilsæt ikke pletfjerner i sæbeskuffen sammen med vaskemiddel som en fast vane af hensyn til miljøet. Brug kun pletfjerner, når der er behov for det.

3. Vurdér den enkelte plet

Vurdér pletterne fra gang til gang, og behandl kun tøj med pletter.

4. Læg tøjet i blød

Brug vand nok og undgå udtørring af pletten ind i tøjet. Er tøjet meget plettet, er det mest effektivt at lægge det i blød inden vask.

5. Brug sulfo til fedtpletter

Fedtpletter som olie, makeup, mayonnaise og lignende kan med fordel behandles med opvaskemiddel i en times tid, inden vask.

6. Brug blegemiddel til farvede pletter

Farvede pletter, eksempelvis te, kaffe og bær kan mest effektivt fjernes med et vaskemiddel eller pletfjernerprodukt med blegemiddel i.

7. Afprøv blegemiddel på farvet tøj

Både til hvid og farvet vask kan du bruge pletfjerner. Er du nervøs for, at pletfjerneren vil blege dit kulørte tøj, kan du afprøve produktet på et ikke synligt sted på tøjet, inden du går i gang med behandlingen.