Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Indbrud: Undgå det i din ferie

Indbrudstyve er aktive under ferie- og højtider. Her er 9 ting, du kan gøre, så dit hjem bliver mindre eftertragtet for en tyv, når du er væk.
Af Thomas Lemke
14. Juni 2018
Indbrud i hjemmet kan du undgå ved at sætte dig i tyvens sted
Foto: iStock

Indbrud: Tænk som tyven

Indbrud kan ødelægge den gode feriestemning, når du kommer hjem. I 2017 blev der anmeldt lidt over 29.000 indbrud i Danmark.

Ferier og højtider er særligt populære blandt tyvene, viser statistikken. Her står flere huse tomme, fordi mange er ude at rejse.

Tænker du som en tyv, kan det hjælpe dig til at undgå indbrud. Hvad ville du selv se efter, hvis du var en tyv, der skulle bryde ind i dit hus? Her er 9 råd til, hvad du helt konkret kan gøre.

1. Nabohjælp: Få hjælp fra dine naboer

Naboerne er dine vigtigste allierede, når du er på ferie. Aktiv nabohjælp kan forhindre op mod hvert 4. indbrud.

Parkerede biler i indkørslen, skrald i skraldespanden og en tømt postkasse får huset til at se beboet ud. Lav aftaler med dine naboer, mens du er væk. Det gør det sværere for tyven at vurdere, om nogen er hjemme, og hvor stor risikoen er for at blive opdaget.

Gåture i nabolaget i løbet af dagen og om aftenen kan også afskrække indbrudstyvene.

Sådan bliver naboerne dit vagtværn

2. Lås værktøj og haveredskaber inde

Værktøj og haveredskaber, der ligger fremme, kan være en hjælpende hånd for en indbrudstyv. Sørg for at redskaberne er gemt væk eller låst inde, mens du er væk.

Stiger bør du også fjerne fra udendørsarealerne eller låse fast, så de ikke kan bruges til for eksempel at nå vinduer på første sal.

3. Lys: Sørg for lys ude og inde

Tyven vil gerne gemme sig. En udendørs lampe, der tænder automatisk, når folk går forbi, kan have en afskrækkende effekt på indbrudstyven.

Lys i huset kan du også sørge for. Installér en timer, der automatisk tænder og slukker lyset et sted i huset.

4. Værdigenstande: Lad ikke dyre ting stå fremme

Computere skal du ikke lade stå på køkkenbordet eller andre steder, hvor en tyv nemt kan se dem gennem vinduet. Dyre smykker skal ikke hænge frit fremme på for eksempel et smykketræ.

Værdigenstandene skal du lægge ned i en skuffe, når du ikke er hjemme. Så kan du stille dem på plads, når du kommer hjem igen.

5. Persienner eller gardiner: Rul dem lidt ned 

Dyre ting som fladskærme og designermøbler kan du ikke umiddelbart lægge ned i en skuffe. Du kan dog undgå, at tyven kan se de værdifulde ting fra vejen.

Gardinet kan du trække lidt for, eller du kan sænke persiennerne og dreje dem lidt, så tyven skal helt hen til vinduet for at kunne se ind. Det tør tyven typisk ikke, hvis der samtidig er frit udsyn til huset.

6. Hæk eller hegn: Overvej at gøre dem mindre

Sikring af huset kan ske på flere forskellige måder. Blandt andet ved at klippe hækken ned, så dit hus let kan ses fra vejen.

Høje, tætte hække eller hegn giver tyven gode betingelser for ikke at blive set af naboerne eller forbipasserende. Sænker du dem derimod, er det nemmere at se, om der er ubudne gæster.

7. Døre og vinduer: Forstærk dem

Dørene i dit hjem skal være ordentligt sikrede. Det gælder også eventuelle terrassedøre og kælderdøre. Låsene skal helst være af nyere dato, da nyere døre normalt er mere sikre.

Vinduessikring bør du sørge for, hvis du vil gøre det svært for tyven at bryde ind i dit hjem.

Indbrudssikrede vinduer med solide vinduesrammer, karme og stærke hængsler kan du købe. Du kan også forstærke dine vinduer ved for eksempel at montere låse på vinduerne. Især udsatte vinduer i kælderen og stueetagen bør sikres.

På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside får du god information om indbrudssikring 

8. Alarm: Overvej et alarmsystem

Alarmsystemer kommer i flere prisklasser og fås både med og uden en vagt tilknyttet. Der er dog ingen uafhængige undersøgelser, der viser, at alarmsystemerne hjælper mod indbrud.

Sikring af døre og vinduer er ifølge Det Kriminalpræventive Råd nok. Overvej derfor grundigt, om du skal investere i et alarmsystem.

Har du behov for et alarmsystem?

9. Indboforsikring: Forbered dig på det værste

Indboforsikringen dækker, hvis du har indbrud i hjemmet. Dog er der flere forbehold, du skal tage højde for.

Underforsikring kan betyde, at du ikke får fuld erstatning, hvis uheldet er ude. Åbne vinduer og ulåste døre vil også have indflydelse på, hvor meget dit forsikringsselskab vil udbetale.

Læs dine forsikringsbetingelser grundigt, inden du rejser, og vær sikker på, at du er dækket efter dine behov.

Det bør du vide om din indboforsikring, inden du rejser
 

 

Organisér nabohjælp

Lær hinanden at kende og tal om, hvad I hver især bør gøre for at hjælpe hinanden imod indbrud.

Gå en tur med dine naboer, hvor I udpeger utrygge steder i nabolaget, som I selv eller kommunen kan forbedre.