Det betyder transportpriser på strøm for din samlede elpris
En vigtig del af den samlede pris, du betaler for strøm, er prisen for transporten af el til din bolig – de såkaldte nettariffer og systemtariffer.
Når du bruger strøm i din bolig, betaler du både for selve strømmen, diverse afgifter og gebyrer, og for at få strømmen fragtet til din bolig. Strømmen transporteres til dig via ”motorveje” – det er fx de store højspændingsledninger, du kan se i landskabet – og via mindre ”villaveje”, som er de elkabler, der fører ind til din bolig.
Ligesom strømmen transporteres ad to forskellige veje, betaler du også for transporten i to dele:
Én del af udgiften til transporten betales til det statslige selskab Energinet, som står for elnettets ”motorveje”. Hertil betaler du systemtarif og systemabonnement.
En anden del af udgiften til transporten er nettarif og netabonnement, som du betaler til det lokale netselskab, der ejer elkablerne, der fører ind til din bolig.
Du betaler for begge dele via din elregning.
Her får du svar på:
- Hvad betyder transportprisen på strøm for den samlede elpris?
- Kan du selv vælge netselskab?
- Hvorfor svinger den samlede elpris, selvom du har en fastprisaftale med dit elselskab?
- Hvorfor er nettariffen ikke den samme døgnet rundt?
- Hvordan kan du se, hvor meget du betaler i nettarif?
- Hvad betaler du i systemtariffer og abonnement?
Læs med her.
Det betyder nettariffer for din samlede elpris
Prisen for transport af strøm svinger i løbet af døgnet hos de fleste netselskaber. Langt de fleste netselskaber har tre forskellige prisperioder for nettariffen – det kaldes for tarifmodel 3:
- Lavlast: Mellem kl. 24-06 (billigst)
- Højlast: Mellem kl. 06-17 og mellem kl. 21-24 (mellem)
- Spidslast: Mellem kl. 17-21 (dyrest)
Prisen for transport af strøm er derudover i de fleste elnetselskaber dyrest i vinterhalvåret, som løber fra 1. oktober til udgangen af marts. Prisforskellen mellem sommer- og vinterhalvår skyldes, vi bruger mest strøm i vinterhalvåret og dermed belaster elnettet mere.
Enkelte selskaber afregner stadig efter det, der kaldes tarifmodel 1, som betyder, at prisen for transport af strøm er den samme hele døgnet.
Andre selskaber kører efter en såkaldt tarifmodel 2, som betyder, at det er dyrest at få fragtet strømmen til din bolig mellem 17 og 21 – og ellers er det den samme pris resten af døgnet.
Du kan ikke selv vælge netselskab
Prisen for transport af strøm er forskellig fra netselskab til netselskab, men du kan ikke selv vælge, hvilket selskab, du vil være kunde hos.
Der findes cirka 40 netselskaber i Danmark, som hver især ejer de elkabler, der går ud til boliger i deres områder. Netselskaberne er derfor monopolselskaber, som du ikke kan vælge til eller fra.
Det betyder også, at alle i det samme område betaler den samme pris for transport af strøm, uanset hvilket elselskab, de køber deres strøm igennem.
Den samlede elpris vil afhænge af, hvornår du bruger strøm
Uanset, om du betaler en fast eller variabel, timeafregnet pris på din strøm, skal du betale for at få fragtet strømmen til din bolig.
Derfor vil den samlede elpris, du skal betale, afhænge af, hvornår på døgnet du har brugt strømmen med både en fastprisaftale og en timeafregnet elpris. I hvert fald hvis dit netselskab afregner efter tarifmodel 2 eller 3:
- Betaler du en variabel pris for strøm? På grund af de svingende priser på transporten af strøm, er det ikke nok at tjekke den variable pris på el. Selv om det blæser, og råprisen pr. kWh er lav, kan den samlede elpris være høj, da nettarifferne varierer afhængigt af, hvornår på døgnet du bruger strøm.
- Har du en fastprisaftale med dit elselskab? Selv om du har en fastprisaftale, vil du opleve, at den samlede pris på strøm er variabel alt efter, hvornår du har brugt strømmen, fordi der er forskelle på nettariffen alt efter tidspunkt for forbruget.
Nettariffer skal flytte vores elforbrug
Når de fleste elnetselskaber i dag har indført nettariffer, der varierer hen over døgnet, er det for at få os til at fordele vores elforbrug mere jævnt ud over døgnet. Derved undgår vi, at elnettet overbelastes nu og her.
Men det har også betydning for, hvor meget der skal investeres i at udbygge elnettet i fremtiden – en investering vi forbrugere kommer til at være med til at betale for – og den udbygning planlægges med udgangspunkt i, hvor meget strøm, der er behov for i spidsbelastningen, dvs. mellem klokken 17 og 21.
Brug apps til at se, hvor meget du betaler for transport af strøm
Dit netselskab skal oplyse, hvor meget du betaler for at få transporteret strøm til dit hjem. Du kan se, hvilket netselskab du har via denne oversigt hos Green Power Denmark, som er en interesseorganisation for den danske energisektor.
Du kan også bruge en app, til at se hvor meget du betaler for din strøm – inklusiv transportprisen.
Hvad er systemtariffer?
Du betaler systemtarif per kWh til Energinet, som er ansvarlig for transporten af strøm på nationalt niveau. Systemtariffen er fast året rundt, og varierer altså ikke afhængigt af, hvornår du bruger strøm. Du betaler også et årligt systemabonnement til Energinet.
Endelig betaler du en afgift til staten per kWh.
Forbrugerrådet Tænk mener
”I Forbrugerrådet Tænk anerkender vi behovet for at flytte strømforbruget væk fra perioden med spidsbelastning for at undgå en overbelastning af elnettet. Men vi er også meget opmærksomme på, at netselskaberne er monopolselskaber; som forbrugere er vi kunder hos det lokale netselskab, som ejer kablerne til vores hjem – uanset om vi vil det eller ej. Derfor skal vi kunne stole på, at netselskaberne bliver drevet så effektivt som muligt, og der er grundig kontrol af deres drift, så vi ikke betaler overpris for transporten af strøm. Uanset hvilken elaftale man har, er det vigtigste i dagligdagen at have øje for ens samlede elpris time for time, inklusive nettariffen, hvis man vil spare på elregningen.”
Skal du vælge fast eller variabel elpris?
De fleste kan spare penge ved at vælge en elaftale med variabel, timeafregnet elpris i stedet for en fastprisaftale. Bliv klogere her.
Sådan sparer du penge på elregningen
Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.
Elselskaber bag ulovligt telefonsalg
Endnu et elselskab er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden og dømt for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk efterlyser større og mere systematisk kontrol med elselskabernes markedsføring.