Mobil aircondition er en klimagris Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Mobil aircondition er en klimagris

Mobile airconditionanlæg er strømslugere. Vi har regnet på hvor meget de bruger i el og CO2. Se hvor dyrt det bliver at starte køleanlægget op.

Lars Nøhr Andresen · Foto: IRCT · 20. juni 2022
En aircondition

Elnettet bliver ofte ekstremt belastet i meget varme lande, når temperaturen stiger. Belastningen skyldes, at mange boliger og bygninger er udstyret med airconditionanlæg, og i takt med at temperaturen stiger, tændes anlæggene. 

Køling af boliger kan blive en klimabombe

Det Internationale Energiagentur vurderer i en rapport fra 2018, at aircondition i private hjem kan blive en af de helt store klimasyndere, i takt med at andelen af huse med aircondition stiger. Energiagenturet forudser en tredobling i antallet af airconditionanlæg frem til år 2050. 

I danske hjem ses aircondition oftest som enten mobile airconditionanlæg eller i form af varmepumper, der både kan varme og køle. Andelen af varmepumper, der kan køle om sommeren, er ifølge tal fra Danmarks Statistik stigende.

Højt energiforbrug for køling

Forbrugerrådet Tænk har testet 20 mobile aircondition-anlæg og har blandt andet testet, hvor meget strøm de bruger. De mobile aircondition-anlæg bruger ikke lige meget strøm, men de køler heller ikke lige meget. 

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Allerede medlem?