Alarmsystemer: Øger det sikkerheden?
Alarmsystemer kan gøre dig mere tryg. Men der er ingen uafhængige undersøgelser, der viser, at alarmerne forebygger indbrud.
Privatalarmer kan være dyre
Alarmsystemer kan måske forhindre et indbrud. Men hvad er sandsynligheden for, at du overhovedet får et indbrud?
Alarmsystemer med vagtværn kan nemt koste dig over 20.000 kroner på en 5-årig periode - og endnu mere, hvis vagten rent faktisk skal rykke ud til en alarm.
Alarmsystemers gavn er ikke dokumenteret
Vagtselskaberne fortæller dig måske, at alarmsystemet kan forebygge, at du får indbrud. Men der er ingen uafhængige undersøgelser, der viser, at alarmsystemerne mindsker risikoen for at få indbrud.
Risikoen for, at din husstand bliver udsat for indbrud, er ret lille. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2019 anmeldt 24.553 indbrud i beboelse. Det er det laveste i mange år.
Et alarmsystem er ikke en garanti for at tyven går forbi dit hus. Det skal du have med i overvejelserne, inden du investerer i et alarmsystem.
Sådan sikrer du dit hjem mod indbrud
Det kriminalpræventive råd har 5 indbrudsråd, som er baseret på viden om, hvad der virker bedst til at forebygge indbrud. De 5 råd er:
- Bliv nabohjælper
Hold øje med hvad der sker i nabolaget, og hils på dem, du møder.
Download appen Nabohjælp - Tænd lys udenfor og klip hækken
Så kan naboerne se tyven. - Gør døre og vinduer svære at bryde op
- Undgå at købe tyvekoster, når du køber brugt
Hvis ingen køber tyvekoster, giver det ikke mening at lave indbrud. Kig for eksempel efter MitID og betal med MobilePay, hvis du køber noget brugt. Begge dele kan spores tilbage til sælgeren, og det har de kriminelle ikke lyst til. - Ring 1-1-4 ved mistanke om indbrud
Indboforsikring: Forbered dig på det værste
Indboforsikringen dækker, hvis du har indbrud i hjemmet. Men der er forskel på, hvordan de dækker.
Selvrisikoen, forsikringssummen og reglerne for, hvad der bliver dækket, er forskellige. Det kan betyde meget for hvor godt du er dækket, hvis du er så uheldig at få indbrud.
Alarmselskaberne tager tvivlsomme metoder i brug
Du bør forholde dig kritisk, når alarmselskaberne fortæller dig, at deres tyverialarmer nedbringer risikoen for indbrud markant, mener Forbrugerrådet Tænk. Også opkrævninger fra selskaber som Verisure og G4S er der god grund til at holde øje med.
Tyven er mere bange for nysgerrige naboer end for indbrudsalarmen
En indbrudsalarm kan måske gøre dig tryggere ved at forlade hjemmet – men den holder ikke nødvendigvis tyven væk.
Hold overvågningen på egen matrikel
Vil du overholde loven, når du sætter udendørs overvågningskameraer op, skal du sikre dig, at du ikke kommer til at overvåge hverken naboer eller steder, hvor andre kan færdes.