Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan har vi testet printere

Forbrugerrådet Tænk tester inkjet-, laser-, multifunktions, standard- og sort/hvid-printere. Printerne er testet for printerfunktioner, omkostninger til blæk og tonerforbrug.
Af Mikkel William Nielsen
5. Oktober 2020
saadanharvitetsprintere
Foto: ICRT

Hvor godt printer printeren?

Udskrivningens kvalitet er testet ved at printe tekst og grafik på almindeligt papir og digitale fotos på fotopapir. Det er vurderet, om bogstaverne i tekstprint står skarpt, og om billederne har god detaljerigdom og farveægthed.

Arbejdshastigheden er også med i den samlede vurdering for printfunktionen.

Detaljerne ved printfunktionen kan ses udfoldet under portrætterne for de enkelte modeller. Bemærk, at sort/hvid-printere ikke bliver bedømt på udskrift af foto.

Hvor godt fungerer scanner- og kopifunktionen?

Scannerfunktion er vurderet ud fra, hvor godt og hurtigt printeren scanner dokumenter, magasiner og fotos.

Kopimaskinen er vurderet på både kvalitet og hastighed. En samlet vurdering af henholdsvis scanner- og kopifunktionen er gengivet i testskemaet.

Er printeren brugervenlig?

Brugervenligheden er også bedømt. Vi har lagt vægt på, hvor nemt det er at komme i gang med brugen af maskinen ved installation, og hvor god kvaliteten af manualerne er.

Om funktionerne er logiske og tilgængelige er vurderet ved at opstille forskellige brugsscenarier.

Støjniveauet er også med til at påvirke vurderingen af brugervenligheden.

Hvordan fungerer maskinens netværksfunktioner?

Der er stor forskel på, hvor mange funktioner printerne understøtter. Med i vurderingen er både taget omfanget af funktioner, og hvor godt de virker.

Netværksdrift er testet, og det omfatter udskrift uden brug af computer, eksempelvis via tablet og mobil.

Hvor meget strøm bruger printeren?

Strømforbruget er målt lige efter brug (idle), i standby og når printeren er slukket. Der er foretaget en samlet vurdering af strømforbruget ud fra disse målinger.

Et højt strømforbrug, når printeren er helt slukket, trækker meget ned i denne vurdering.

Hvor dyr er printeren i drift?      

Blæk- og tonerforbruget er målt ved at lade printeren udskrive henholdsvis billeder, tekst og grafik, indtil den løber tør.

Desuden testes et brugsscenarie på 4 uger, hvor printeren bliver tændt og slukket imellem udskrifterne, og der går flere dage imellem udskrift.

Blækpatronerne er vejet før og efter testen, og omkostningerne er derefter regnet ud på baggrund af priser på originale blækpatroner. Samme fremgangsmåde er brugt til at teste laserprinterne.

Blæk- og tonerforbruget er medtaget i den samlede vurdering, da det har stor betydning for, hvor dyr eller billig printeren er i drift.

Alsidighed og funktioner

Alsidighed og funktioner er bedømt på, hvilke muligheder printeren har til at printe på begge sider, og om den kan printe på andet end papir.

Derudover er det bedømt, hvilke medier printeren kan printe fra såsom USB-nøgler og SD-kort, men også hvilke muligheder der er for at sende dokumenter til printeren via netværk fra computer eller mobiltelefoner og tablets. 

Den samlede bedømmelse vægtes således:

  • Printerkvalitet og hastighed 45 procent
  • Forbrug af blæk og toner 20 procent
  • Skanne og kopiere 15 procent
  • Brugervenlighed 12 procent
  • Alsidighed og funktioner (inkl. netværk) procent
  • Strømforbrug 0 procent

Testen er udført i samarbejde med International Consumers Research and Testing, ICRT.