Hvordan skaffer du dig af med din gamle elektronik?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Elektronikskrot: Sådan skaffer du dig af med din gamle elektronik

Genbrug eller affald? Få hjælp til, hvordan du skiller dig af med din gamle computer, telefon og tablet, når den går i stykker, eller du køber en ny model.

David Bergeon · 7. februar 2020
Telefon ved et genbrugsmærke

Smid aldrig elektronik i skraldespanden

Computere, mobiltelefoner og tablets, der er gået i stykker, bliver ikke smidt ud.

Kun 6 procent tabletejere har skaffet sig af med deres tidligere tablet, mens 24 procent stadig har den liggende i skuffen. Det viser en undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har lavet i januar 2020.

Elektronik indeholder både farlige og miljøskadelige stoffer, men også værdifulde ressourcer, der kan blive genbrugt. Derfor er det vigtigt, at du skiller dig korrekt af med din brugte elektronik.

Aflevér din brugte elektronik på genbrugspladsen  

Genbrugspladsen har særlige afdelinger for elektronik, hvor du kan aflevere din gamle elektronik og få det bortskaffet på en miljørigtig måde. 

Elektronikaffald bliver sendt videre til miljøbehandling, hvor de farlige stoffer bliver sorteret fra, og de værdifulde bliver sendt korrekt videre til genanvendelse.

Dit gamle tv eller din computerskærm bliver for eksempel omsmeltet og brugt til at fremstille nye produkter af metal, glas og plast.

  • Stort elektronikaffald

    Store elektroniske genstande som fjernsyn, computere, køleskab og vaskemaskiner kan du aflevere på genbrugspladsen i en container til stort elektronik.

    Bor du i hus? Så kan du stille dit fjernsyn eller køleskab frem når, der er storskrald i din kommune.

     
  • Småt elektronik  

    Små elektroniske apparater under 50 cm som for eksempel mobiltelefoner, bærbare computere, tablets, fjernbetjeninger eller køkkenmaskiner kan du aflevere på genbrugspladsen i containeren til småt elektronik.

     

Bor du i lejlighed? Så kan du aflevere småt elektronik i en særlig beholder til elektronik.

Bor du i hus eller villa? Så har nogle kommuner en ordning, hvor du kan aflevere eller få afhentet småt elektronik.  

Tjek hvilke ordninger og regler, der gælder for indsamling af stort og småt elektronik i din kommune.

Elektronikken virker stadig: Sælg den videre

Hvert 4. elektroniske husholdningsapparat fungerer stadig efter, det er endt i skraldespanden – det viser en undersøgelse af kasseret elektronik, som Syddansk Universitet lavede i 2017. 

Gammel elektronik er fuld af værdifulde ressourcer og materialer, der kan blive genanvendt.

Virker din mobiltelefon, computer eller tablet stadig som de skal? Så forlæng levetiden på elektronikken ved at sælge den videre til andre.

Elektronikforretninger og teleselskaber opkøber brugt elektronik. De bruger dele og materialerne fra din gamle elektronik som reservedele til reparation af andre telefoner eller til at lave nye produkter. 

Byt din gamle elektronik til nyt

Mange forretninger har et byt-til-nyt koncept, hvor du kan bruge din gamle mobiltelefon, tablet eller computer til at få nedslag i prisen, når du køber en ny model.

Elektronik, du bytter til nyt, skal leve op til forretningens betingelser. Nogle forretninger tager for eksempel imod defekte skærme, imens andre kræver, at din telefon som minimum skal kunne tænde og slukke.

Tjek derfor din elektroniks stand, før du afleverer den i forretningen.

Donér din gamle elektronik til velgørende forretninger

Er din gamle elektronik ikke god nok til videresalg? Så kan du donere den til genbrug.

Velgørende foreninger vil have stor gavn af din brugte elektronik.

Donerede brugte mobiler bliver solgt til genanvendelse, og pengene kan blive brugt til nødhjælpsarbejde. Din brugte mobil kan også blive sendt til ulande, hvor den kan være meget værd for fattige familier.  

Husk at slette dine data

Skrotter, videresælger eller giver du din gamle computer eller mobiltelefon videre? Så skal du slette dataene på dem.

Dokumenter, kodeord, billeder og videoer på din gamle mobiltelefon eller computer kan nemlig ende i de forkerte hænder og blive misbrugt af digitale tyveknægte.