Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Haveredskaber: Skal du eje eller leje?

Hækkeklippere, kædesave og kompostkværne kan du leje i stedet for at købe - men kan det betale sig? Få svaret på, hvilke haveredskaber det bedst kan betale sig at leje, og hvilke skal du have stående fast i dit haveskur.
Af Lars Nøhr Andresen
26. April 2016
Skal du eje eller leje haveredskaberne?
Foto: iStock

Kan det betale sig at eje eller leje?

Plæneklippere, kantklippere, kompostkværne og brændekløvere - motoriserede haveredskabere gør arbejdet lettere, men de koster også. Mangler du bestemte haveredskaber til din have, og overvejer du at købe dem, kan det måske svare sig at leje dem i stedet.

Leje er især en god ide, det er redskaber, du ikke bruger så tit. Du slipper også for besværet med vedligeholdelse og opbevaring, men til gengæld skal du hente redskaberne og fragte dem tilbage til udlejer.

Herunder har vi samlet en liste over, hvad der bør stå i et veludstyret haveskur, om det kan betale sig at eje eller leje.

Disse redskaber bør stå i haveskuret:

Plæneklipper

Græsplænen bør i sommerhalvåret slås mindst en gang hver 14. dag, og det gør plæneklipperen til det haveredskab, du bruger mest. Det giver derfor kun mening at have sin egen plæneklipper uanset om det er en billig eller dyr plæneklipper.

Find den bedste græsslåmaskine med vores test af benzindrevne og eldrevne plæneklippere

Hækkeklipper

Hækken skal som regel klippes en gang om året, men hækkeklipperen kan også bruges til studsning af buske og lignende. Testvinderen i Forbrugerrådet Tænks test af hækkeklippere koster cirka 800 kroner, og du kan leje en hækkeklipper for cirka 150 kroner om dagen.

Find den bedste hækkeklipper i vores test

Kantklipper

Kantklipperen er et haveredskab, der bruges, når man lige har brug for at klippe en kant, og derfor giver det ikke meget mening at skulle leje en kantklipper hos et byggecenter eller lignende.

Hvad skal du måske have i skuret?

Kædesav

Elektriske og benzindrevne kædesave fås helt ned til cirka 500 kroner, men Forbrugerrådet Tænk har ikke for nylig testet kædesave, så derfor kan vi ikke sige noget om kvaliteten af de billige kædesave. For de fleste parcelhusejere med mindre opgaver vil en elektrisk kædesav kunne opfylde behovene.

Leje af en kædesav koster cirka 200 kroner i døgnet.

Kompostkværn

Haveaffald må ikke mere brændes af, og derfor kan en kompostkværn være nyttig.

Leje eller eje af en kompostkværn afhænger i høj grad af, om du foretrækker at kompostere haveaffaldet løbende hen over året, eller om du samler alt affaldet og kan nøjes med at kompostere en gang om året.

Elektriske kompostkværne fås fra omkring 700 kroner for de billigste modeller.

Leje af en kompostkværn koster cirka 200 kroner i døgnet.

Hvad bør du overveje at leje?

Havefræser

En kraftig havefræser med benzinmotor kan findes fra 1.800 kroner for de mindste modeller og opefter. El-havefræsere er billigere og kan findes fra 800 kroner og opefter, men de er ikke lige så kraftige som benzinmodellerne.

Havefræseren er ikke en maskine, som du har brug for ofte, og den fylder meget i haveskuret. Leje af havefræser er derfor oplagt.

Leje af havefræser koster cirka 450 kroner i døgnet, og du har brug for en trailer til at fragte den på.

Brændekløver

Brændekløvere kan spare dig for meget tid og mange kræfter, hvis du har meget brænde, der skal kløves.

Maskinerne er oftest store og koster fra cirka 1.500 kroner og opefter, men du bør også overveje, hvor meget plads maskinen tager i garagen eller skuret, når du ikke bruger den.

Leje af brændekløver koster cirka 450 kroner i døgnet, og du har brug for en trailer at fragte den på.

Motoriset pælebor

Pælebor med el- eller benzinmotor kan fås for lidt over 1.000 kroner, og skal du sætte mange pæle, kan det motoriserede pælebor spare dig for en del tid og kræfter.

Leje af kraftigt motoriseret pælebor koster cirka 400 kroner i døgnet, men du kan selvfølgelig også overveje at købe et manuelt pælebor, der kan fås for at par hundrede kroner.