Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan har vi testet smartwatches og løbeure

Forbrugerrådet Tænk har testet 56 forskellige smartwatches/løbeure. I testen ser vi på, hvor godt de klarer at være et almindeligt smartwatch og et løbeur.
Af Lars Nøhr Andresen
20. December 2021
Foto: Getty Images

Smartwatches og løbeure

Smartwatches har mange funktioner. Smartwaches bliver ofte brugt som løbeur eller træningsur, mens løbeure har mange smartwatch funktioner.

Forbrugerrådet Tænk, har derfor testet smartwatches og løbeure for hvor godt de fungerer som smartwach og  som løbe- og træningsur.

Disse smartwatch/løbeure har vi testet

Forbrugerrådet Tænk forsøger at teste et bredt udsnit af de varer, du finder i handlen, så flest typer, mærker og prisklasser er repræsenteret. Urene er købt i handlen og testet på et uvildigt laboratorium. Følgende mærker er testet:

Amazfit, Apple, Fitbit, Fossil, Garmin, Honor, Huawei, Mobvoi, Oppo, Polar, Realme, Samsung, Skagen og Xiaomi

Smartwatches og løbeure: Sådan klarer de testen

Hvor godt fungerer smartfunktionerne?

Smartwatches og løbeure kan alle modtage sms, informere om opkald og kalenderaftaler, og de fleste kan også informere om emails og opdateringer på sociale medier. Men der er stor forskel på detaljeniveau og hvordan informationen videregives på uret. 

Vi har testet hvor godt urenes smart funktiner fungere og hvor pålidelige disse er.

Vi har også testet hvor godt uret virker når den er uden for rækkevidde af din telefon.

Smartwatches og løbeure: Disse er Bedst i test

Aktivitetsfunktioner er testet

Aktivitetsfunktioner dækker over hvor præcist uret måler din aktivitet under gang, løb, cykling og svømning. Vi har testet hvor præcis den måler dit antal skridt, den distance du har tilbagelagt under eksempelvis løb og svømning, og hvor præcis pulsmåleren fungere under både intensiv træning og gang. 

Tømning af opvaskemaskine kan for eksempel give 'falske' skridt på din skridtmåler, ogvi har undersøgt, om det er tilfældet. 

Reproducerbarheden er undersøgt:  giver eksempelvis en given trappe det samme antal skridt og højdeforskel, når man tager turen op flere gange?

Brugervenlighed

Brugervenligheden er vurderet ud fra hvor let uret er at forbinde til din smartphone.

Tilpasning af uret indstillinger, så det passer til dine behov er også testet. Både muligheden for at tilpasse skærm, notifikationsindstillinger og installation af tredjeparts apps som eksempelvis Endomondo er tjekket.

Hvor let er uret at benytte, både i det daglige men også under eksempelvis din løbetur er undersøgt.

Kan din læge bruge dit smartwatch sundhedsdata

Urets levetid på en opladning er vigtig

Batteriet er testet for, hvor længe det holder ved almindelig brug, og hvor hurtigt det er at oplade. Det er også testet, hvor meget du får ud af 30 minutters opladning.

Funktioner i medfølgende app vurderet

Appen, som følger med uret, er vurderet på, hvor let den er at benytte, og hvor overskuelige dataene fra din træning, søvnrytme og så videre er.

Urets materialer er vurderet

Byggekvaliteten og materialerne, uret er lavet af, er vurderet. Skærmen er udsat for en ridsetest, og det er tjekket, hvorvidt remmen let kan udskiftes.

Smartwatches funktioner er testet

Funktioner dækker over, hvad uret har af både smartfunktioner og aktivitetsmåling.

Tester undersøger og vurdere uret funktioner:

Har uret wifi, bluetooth 5,0, NFC, GPS og mulighed for 4G med eget simkort? Kan du sende sms fra den, besvare opkald lave opdateringer på facebook, bruge den til navigation mm. Kan den forbindes til PC/Mac?

Har uret pulsmåler, kan den benyttes til cykling, svømning løb mm? Kan den måle din søvn, tælle skridt, måle distance og højde mm.

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Smartfunktioner 25 %
  • Aktivitetsfunktioner 25 %
  • Brugervenlighed 20 %
  • Batteri 15 %
  • App 5 %
  • Byggekvalitet 5 %
  • Funktioner 5 %

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT.