Hvad skal du vælge? Smartwatch, løbeur eller en aktivitetsmåler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Smartwatch, aktivitetsur eller løbeur: Hvad skal du vælge?

Aktivitetsmåler, smartwatch og løbeur kan meget af det samme. Men der er forskelle, du skal være opmærksom på. Hvilket valg er det bedste for dig?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 15. maj 2024
Tre personer har et smartwatch, aktivitetsmåler og løbeur på

Smartwatches, aktivitetsure og løbeure kan meget af det samme.  Forskellen på smartwatches og løbeure er forsvundet, så hvad skal du vælge? Skal det mest motivere dig til mere motion? Eller har du brug for en forlængelse af din smartphone eller et godt træningsur?

 • Aktivitetsure
  Registrerer dine bevægelser, kalorieforbrænding og søvnrytme. God til at motivere til mere motion i det daglige.
   
 • Smartwatch
  Har flere funktioner end en aktivitetsmåler. Flere funktioner kender du allerede fra din smartphone. Smartwatches er også et løbe- og træningsur og mange har indbygget GPS.
   
 • Løbeuret
  Løbeuret er i dag også et smartwatch. Derfor skelner vi ikke længere mellem smartwatches og løbeure.

Forbrugerrådet Tænk har testet både aktivitetsmålere og smartwatches. På baggrund at vores uvildige og videnskabelige test, får du her hjælp til at træffe det rigtige valg.

Aktivitetsur: Overvåg nemt din motion

Aktivitetsuret findes i 2 udgaver:

 • Til håndleddet
 • Til fingeren

Modellen til håndleddet er mest udbredt. Målere til fingeren er nye på markedet og vi har ikke testet dem

Aktivitetsmålere giver et overblik over, hvor meget du har bevæget dig i løbet af dagen – altså hvor aktiv du har været. De måler skridt, distance, kalorieforbrænding og i nogle tilfælde søvn.

Pulsmåler og mulighed for at få notifikationer fra mobiltelefonen findes i enkelte aktivitetsmålere. Aktivitetsmålere fås også i udgaver med trykfølsom skærm.

Udgaver med skærm fungerer oftest også som almindeligt ur.

Aktivitetsmåler
Aktivitetsmålere er typisk et mindre armbånd, med en lille skærm. Foto: iStock

Er aktivitetsuret noget for dig?

Aktivitetsmåleren kan gøre motion sjovere, men funktionerne er begrænsede. Ønsker du flere muligheder, skal du måske overveje et smartwatch.

 • Aktivitetsmålere er til dig, som ikke er træningsfanatiker.
 • Du vil holde øje med din daglige aktivitet for eventuelt at understøtte en livsstilsændring eller sørge for at få nok motion.
 • Du skal acceptere, at der ikke er store muligheder for at tilpasse aktivitetsmåleren, og at den for det meste blot passer sig selv og indsamler data.
 • Aktivitetsmåleren er typisk et forholdsvist brugervenligt produkt, der ikke kræver den store tekniske indsigt at bruge.

Smartwatch: smartphone og løbeur i ét

Smartwatches, eller smart-ure som det hedder på dansk, kan naturligvis vise, hvad klokken er. Det har typisk en trådløs forbindelse til din smartphone, og de kan på den måde vise notifikationer om sms, mail og opdateringer via sociale medier.

Smartwatches og løbeure er i dag én og samme ting. Tidligere var der forskel på de 2 typer ure, men udviklingen er gået stærkt indenfor begge type ure, så de nu har de samme funktioner.

Vores test viser, at opdelingen mellem smartwatches og løbeur ikke længere giver mening. Du bør vælge smartwatch ud fra din træning og dit behov

Person med smartwatch
Apples bud på et smartwatch. Foto: iStoc

Er et smartwatch / løbeur noget for dig?

 • Du får hurtigt et overblik over notifikationer fra din smartphone.
 • Du vil hellere bruge uret end at fiske telefonen op af lommen.
 • Du vil have et avanceret træningsur, som kan håndtere flere forskellige træningsdicipliner som, løb, cykling og svømning
 • Du vil have sundhedsdata, som puls, kalorieforbrænding, iltoptagelse og meget mere
 • Mange smartwaches har GPS, så du kan træne uden din smartphone

Læs nøje, hvordan uret er vandtæt

Smartwatches kan blive udsat for vand og sved. Er du ude i vådt vejr eller skal bruge uret til svømning, skal det selvfølgelig været vandtæt. Der kan være undtagelser, hvor uret er angivet til at være vandtæt, men det ikke gælder i klor- eller saltvand.

Husk derfor at læse det med småt, inden du køber en aktivitetsmåler eller smartwatch, som skal holde til en våd omgang.

OBS! Smartwatches og fitnessure kan påvirke pacemakere m.m

Vær opmærksom på, at smartwatches og fitnessure, som måler fedtprocent m.m. ved hjælp af bioimpedans-sensorer, kan påvirke pacemakere og implanterbare hjertestartere (ICD). Det viser et studie, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Heart Rhytm. Vi har ikke testet for denne del. Tal med din læge, hvis du er i tvivl om du kan bruge dit træningsur.