Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Intelligente produkter: Sådan beskytter du dit privatliv

Internet of Things er en betegnelse for produkter, du kan koble til internettet. Det er smart, men oplysninger om dit privatliv kan være i fare.
Af Sia Eliasen
28. Marts 2017
Intelligente produkter: Sådan beskytter du dit privatliv
Foto: Getty Images

Produkter du kobler på internettet i dit hjem

Intelligente produkter i dit hjem kan du koble til internettet og styre via din smartphone. Køber du for eksempel en ny intelligent kaffemaskine, kan du via en internetforbindelse indstille den til at have kaffen klar, når du kommer hjem fra arbejde.

Internetopkoblede produkter er praktiske og kan gøre din hverdag nemmere. Men informationer om dit privatliv kan være i fare, når produkter har forbindelse til internettet.

Virksomheder indsamler data om dig

Produkterne, der kan kobles til internettet, virker i udgangspunktet smarte. De intelligente produkters skjulte formål er dog også at indsamle informationer om dig. Hver gang du starter kaffemaskinen, bliver informationen gemt af firmaet bag maskinen.

Informationer om dit kaffeforbrug kan virke harmløst, men når flere af dine produkter er online, bliver der gemt mange forskellige data om dig.

Alle de informationer kan tilsammen danne en profil af dig som person, som kan blive tilgængelige for interesserede firmaer.

Virksomheder kan nemlig tjene penge på at sælge dine informationer videre til andre firmaer, som kan målrette produkter specifikt til dig efter din profil.

Intelligente produkter findes i mange varianter

Smart-tv’et, som kan gå på internettet, står allerede i mange danske hjem. Men markedet for øvrige intelligente produkter er i dag i hastig vækst.

Herunder kan du læse om flere produkter til dit hjem, du kan koble til internettet:

  • Smart-tv – Scanner programmer og film du ser. Dermed kan tv'et efterfølgende målrette indhold til dig.
  • Badevægt – Måler din vægt og fedtprocent og sender informationerne til en app på din smartphone.
  • Køleskab – Du slipper for at skrive indkøbssedler, fordi du i en app via et webkamera i køleskabet kan se, hvad du mangler.
  • Ovn – Du kan kontrollere ovnens temperatur fra mobilen, mens du sidder i sofaen.
  • Vaskemaskine – Du kan starte vaskemaskinen via en app, så tøjet er færdigt og klar til at blive hængt til tørre, når du kommer hjem fra arbejde.
  • Robotstøvsuger – Du kan sætte støvsugeren i gang med et enkelt tryk på din smartphone – også når du ikke er hjemme.
  • El-pære – Du kan tænde og slukke lyset med et tryk på din telefon, imens du ligger i sengen.
  • Dørlås – Du kan åbne og låse din hoveddør ved hjælp af din smartphone.
  • Kaffemaskine – Du kan indstille maskinen, så du vågner til friskbrygget kaffe.
  • Overvågningskamera - Du kan holde øje med dit hjem via din smartphone, når du ikke er hjemme.

Sikkerheden er dårlig

Private informationer om dig er tilgængelig for virksomheden bag det intelligente produkt. Mange producenter er desværre dårlige til at fortælle, hvilke oplysninger de indsamler, og hvad de helt konkret bruger dem til.

Sikkerheden for dig som forbruger er derfor ofte dårlig, når du bruger produkter, der bliver koblet til internettet.

Data truer dit privatliv

Privatlivsbetingelser er ofte lange og kringlede, og mange læser dem sikkert ikke. Det kan betyde, at du mister kontrol over, hvad dine oplysninger bliver brugt til.

Hackere har desuden bedre muligheder for at få adgang til dine oplysninger og dine produkter, hvis sikkerheden bag produktet eller dit trådløse netværk er svag.

En dørlås med bluetooth-teknologi kan du for eksempel åbne uden en fysisk nøgle. Men der er stor risiko for, at hackere også kan åbne låsen, hvis sikkerheden ikke er god nok. Hackere kan på samme måde nemt få adgang til dine overvågningskameraer, hvis du ikke har sikret dem godt nok.                                               

Sådan får du kontrollen tilbage, hvis du er blevet hacket

Sådan sikrer du dit internet og dine oplysninger

Læs altid vilkår og privatlivsbetingelser før du bruger produktet. Her kan du læse, hvilke oplysninger produktet indsamler om dig, og hvordan de bliver brugt. Hvis der ikke står noget om behandlingen af dine private informationer, skal du vurdere, om du har lyst til at bruge produktet.

Husk at ændre kodeordet til dine intelligente produkter, når du tager dem i brug første gang – og skift det gerne regelmæssigt. Det øger din sikkerhed for, at andre personer ikke har adgang til dine produkter og oplysninger om dig.

Trådløst internet i dit hjem skal du også sikre. Du skal have kode på, så andre personer ikke frit kan bruge det, og dermed koble sig til dine intelligente produkter. Kodeordet til internettet i dit hjem skal du skifte med jævne mellemrum.

Kryptering beskytter informationer, du modtager og sender over netværket. Derfor skal du altid sørge for, at dit trådløse internet er krypteret også, når du bruger mange intelligente produkter i dit hjem.

Sådan laver du et godt kodeord

Forbrugerrådet Tænk mener: Stil krav til producenterne

”Flere og flere produkter i vores hverdag er i dag online. Det er naturligvis smart og bekvemmeligt, men vi skal huske at stille krav til producenterne om it-sikkerhed og forsvarlig datapolitik.

I Forbrugerrådet Tænk kæmper vi for et gennemskueligt marked, hvor virksomhederne tager deres ansvar for vores online sikkerhed alvorligt og forpligter sig til tydelig og klar forbrugerinformation.”

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.