Sådan beskytter du din computer med antivirus | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Antivirus: Sådan beskytter du din computer

Antivirus, sikkerhedspakke, ransomware, phishing. Der er meget at holde styr på for at beskytte din computer. Her får du svar på de vigtigste spørgsmål.

Foto: Getty Images · 5. marts 2024
Person sidder ved computer med antivirus

Din computer risikerer at blive udsat for angreb, når du er på nettet – uanset om det er en Mac eller Windows-pc.

It-kriminelle bliver bedre og bedre i deres forsøg på svindel, så derfor er det en god ide at have et antivirusprogram til at skærme imod angreb, selv om du er påpasselig i din færden på nettet.

Selv det bedste antivirusprogram vil dog aldrig kunne give dig 100 procent sikkerhed, fordi de it-kriminelle hele tiden finder på nye måder at angribe på.

Men med et godt antivirusprogram, er du godt sikret, og et godt antivirusprogram bliver hele tiden opdateret, så du hurtig bliver beskyttet mod nye typer af angreb.

Hvad betyder malware, ransomware og phishing?

  • Malware og virus er angreb med ond­sindet software, der kan skade din pc. Visse typer kan give kriminelle netværk adgang til at misbruge din computer i hackerangreb og gøre den langsom.
  • Ransomware er uønsket kryptering af data på harddiske, hvor kriminelle kræver løsesum for at give dig adgang til dine ­billeder og filer.
  • Phishing er tyveri af personlige data, for eksempel om kreditkort og NemID-koder.

Vores test viser, at de fleste antivirusprogrammer beskytter imod dette. Kvaliteten af de enkelte antivirus programmer kan dog svinge fra år til år. Sørg altid for at have backup af dine vigtigste data.

Pas på virus der bruger din computers ressourcer

Din computer kan blive inficeret  med en form for virus, der ikke er decideret skadelig for dig, men som tærer på din computers ressourcer og kan benyttes som en del af et samlet cyberangreb. Det skete eksempelvis den 25. februar 2024, hvor prorussiske hackere ved at installere ondsindede koder på mange computere kunne skabe så stort et pres på Københavns Lufthavn, Movia og Trafikstyrelsens hjemmesider, at de gik ned.

Er gratis antivirus-programmer sikre nok?

Gratis antivirusprogrammer kan beskytte lige så godt som betalingsversioner. I nogle tilfælde er kernen den samme, men betalingsudgaven har flere funktioner og support.

Produkter kan være gratis, fordi du typisk betaler med dine data. Og du kan opleve at blive presset og få beskeder i programmet, der prikker til din bekymring, for at få dig til at opgradere til betalingsversionen.

Nogle gratis antivirusprogrammer  installerer ekstra programmer i din browser – så tjek, at du kan fravælge det.

Skal jeg vælge et dansksproget antivirus?

Hvis det er vigtigt for dig at få hjælp på dansk, så tjek, hvad producenterne tilbyder. Kun nogle af programmerne har dansk tekst.

Kontakter du producentens support på mail eller telefon, er kun få af dem dansksprogede.

I vores test, kan du se hvilke antivirusprogrammer, som er på dansk og/eller har dansk support

Skal jeg vælge en sikkerhedpakke?

Sikkerhedspakke lyder som et trygt og godt produkt. I en sikkerhedspakke kan du udover et antivirusprogram også få fx:

  • VPN
  • Password-husker
  • Cloud-løsning  
  • Forældrekontrol.

Men overvej at købe dem hver for sig.

Forbrugerrådet Tænks test viser, at det kan variere fra år til år, hvilke antivirusprogrammer der er bedst. Hvis du vil skifte antiviruprogram, men har gemt alle dine passwords i programmet password-husker, kan det blive meget besværligt at skifte program..

Indholdet af din sikkerhedspakke kan også ændre sig, så du måske skal købe en dyrere pakke for at beholde de funktioner, du bruger.

Kan automatisk fornyelse betale sig?

Producenterne af antivirus gør sig store anstrengelser for at holde på dig med gode tilbud. Men det kan vise sig alligevel ikke at være så attraktivt.

Måske  lokker producenten med lave priser, for at få dig til at forny dit abonnement, når det udlæber efter første år, men i år to kan prisen pludselig være langt højere hvis du har sat det til automatisk fornyelse.

Slå derfor automatisk ­fornyelse fra. Ofte vil prisen for at tegne nyt abonnement falde jo tættere du kommer på gentegningstidspunktet.

Skal jeg tage backup, når jeg har antivirus?

Du skal altid tage backup af din computer. Backup kan redde din computers indhold, hvis den bliver hacket eller din computer går i stykker. Billeder, dokumenter, musik, video og andre filer på din computer kan være uerstattelige. Derfor er det drønærgerligt, hvis de forsvinder, og du ikke kan genskabe dem.

Hvis du jævnligt tager en backup af dine filer, er du ikke så sårbar, hvis du bliver ramt af virus, ransomware eller malware.

Antivirus til Mac: Har jeg brug for det?

Virus-angreb på Apple-computere har været sjældne. Men der kommer flere og flere trusler fra malware og vira.

Selvom virus ikke rammer din egen Mac computer, kan du stadig sprede Windows malware og ransomware til venner og bekendte. Et antivirusprogram beskytter mod dette.