Antivirus: Sådan beskytter du din computer
Antivirus, sikkerhedspakke, ransomware, phishing. Der er meget at holde styr på for at beskytte din computer. Her får du svar på de vigtigste spørgsmål.

Din computer risikerer at blive udsat for angreb, når du er på nettet – uanset om det er en Mac eller Windows-pc.
It-kriminelle bliver bedre og bedre i deres forsøg på svindel, så derfor er det en god ide at have et antivirusprogram til at skærme imod angreb, selv om du er påpasselig i din færden på nettet.
100 procent sikkerhed vil selv det bedste antivirusprogram dog aldrig kunne give dig, fordi de it-kriminelle hele tiden finder på nye måder at angribe på.
Men med et godt antivirusprogram, er du godt sikret, og et godt antivirusprogram bliver hele tiden opdateret, så du hurtig bliver beskyttet mod nye typer af angreb.
Hvad betyder malware, ransomware og phishing?
- Malware og virus er angreb med ondsindet software, der kan skade din pc. Visse typer kan give kriminelle netværk adgang til at misbruge din computer i hackerangreb og gøre den langsom.
- Ransomware er uønsket kryptering af data på harddiske, hvor kriminelle kræver løsesum for at give dig adgang til dine billeder og filer.
- Phishing er tyveri af personlige data, for eksempel om kreditkort og NemID-koder.
Vores test viser, at alt dette beskytter de fleste antivirusprogrammer imod. Kvaliteten af de enkelte antivirus programmerkan dog svinge fra år til år. Sørg altid for at have backup af dine vigtigste data.
Er gratis antivirus-programmer sikre nok?
Gratis antivirusprogrammer kan beskytte lige så godt som betalingsversioner. I nogle tilfælde er kernen den samme, men betalingsudgaven har flere funktioner og support.
Produkter kan være gratis, fordi du typisk betaler med dine data. Og du kan opleve et pres og få beskeder i programmet, der prikker til din bekymring, for at få dig til at opgradere til betalingsversionen.
Gratis antivirusprogrammer fra nogle producenter installerer ekstra programmer i din browser – så tjek, at du kan fravælge det.
Skal jeg vælge et dansksproget antivirus?
Hvis det er vigtigt for dig at få hjælp på dansk, så tjek, hvad producenterne tilbyder. Kun nogle af programmerne har dansk tekst.
Kontakter du producentens support på mail eller telefon, er kun få af dem dansksprogede.
I vores test, kan du se hvilke antivirusprogrammer som er på dansk og/eller har dansk support
Skal jeg vælge en sikkerhedpakke?
Sikkerhedspakke lyder som et trygt og godt produkt. Antivirus kan være i en samlet pakke med eksempelvis
- VPN
- Password-husker
- Cloud-løsning
- Forældrekontrol.
Men overvej at købe dem hver for sig.
Forbrugerrådet Tænks test viser, at det kan svinge meget fra år til år, hvilke antivirusprogrammer er bedst. Og så vil det være besværligt, hvis du har samlet dine passwords i en pakke og vil ud af den for at skifte til et bedre antivirusprogram.
Indholdet af din sikkerhedspakke kan også ændre sig, så du måske skal købe en dyrere pakke for at beholde de funktioner, du bruger.
Kan automatisk fornyelse betale sig?
Producenterne af antivirus gør sig store anstrengelser for at holde på dig med gode tilbud. Men det kan vise sig alligevel ikke at være så attraktivt.
Lave priser bliver blandt andet brugt for at lokke dig til automatisk at forny dit abonnement, når det udløber efter 1 år – men i år 2 kan prisen vise sig at være langt højere end det første år.
Slå derfor automatisk fornyelse fra.
Skal jeg tage backup, når jeg har antivirus?
Backup kan redde din computers indhold, hvis den bliver hacket eller går i stykker. Billeder, dokumenter, musik, video og andre filer på din computer kan være uerstattelige. Derfor er det drønærgerligt, hvis de forsvinder, og du ikke kan genskabe dem.
Hvis du jævnligt tager en backup af dine filer, er du ikke så sårbar, hvis du bliver ramt af virus, ransomware eller malware.
Antivirus til Mac: Har jeg brug for det?
Virus-angreb på Apple-computere har været sjældne. Men trusler fra malware og vira bliver flere og flere.
Selvom virus ikke rammer din egen Mac computer, kan du stadig sprede Windows malware og ransomware til venner og bekendte. Et antivirusprogram beskytter mod dette.

Webinar: Sådan beskytter du dine data på nettet
Vil du blive meget klogere på, hvordan du beskytter dine data på nettet og undgår digital svindel? Gense webinaret fra den 10. november, hvor vores eksperter sætter fokus på cookies og digital svindel.

Webinar: Det skal du vide, når du køber julegaver online
Når du køber julegaver eller gode tilbud online, kan du blive udsat for digital svindel. Så hvad skal du være særligt opmærksom på, hvis du vil undgå snyd? Dét sætter vi fokus på i et medlemswebinar den 14. december.

Værd at vide om MitID
MitID er den tjeneste, du bruger til at bekræfte din identitet online. Her kan du blive klogere på tjenesten, og hvad der er rart at vide i forhold til digital sikkerhed.