Hvor god er din mobildækning?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hvor god er din mobildækning?

Mobildækningen i Danmark er blevet meget bedre. Er du bekymret for dækningsproblemer med 4G og 5G, så læs med her, for meget har ændret sig.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 4. juli 2022
Se om du har god mobildækning med 4G og 5G

Mobildækningen i Danmark er blevet væsentlig bedre de seneste år. 4G dækningen var tidligere ikke særlig god flere steder i Danmark. Teleselskabernes mobildækning med 4G var også meget forskelligt, men det er der blevet rettet op på nu.

Der er fart på udrulingen af 5G nettet, vi ser på hvad status er for mobildækningen her.

Problemer med at finde et signal

Uanset om det er 4G eller 5G du er interesseret i, så kan det stadig være et problem visse steder i Danmark. Læs med og bliv klogere på hvordan du finder et teleselskab, som dækker dit område.

Hvilke teleselskaber har bedst dækning, der hvor du bor?

Forbrugerrådet Tænks mobilabonnement test ser på, hvor god 5G og 4G mobildækning du får. Vi får vores data fra Teknologisk Institut, som i 2022 nu måler på muligheden for at få adgang til både 5G og 4G.

4G dækning

Teleselskaberne, som opsætter og ejer mobilmasterne, opnåede alle karakteren ”meget god” i 2021, da de alle dækker næsten hele Danmark med 4G. Lokalt kan der være forskelle

5G dækning

I 2022 har Teknologisk Institut testet 4G og 5G dækning med en 5G telefon. Undersøgelsen viser her, at det ikke er alle teleselskaber, der har lige god dækning endnu, hvis du har en 5G telefon

  • TDC: 'Meget god' 5G/4G-dækning i testen – Dækker 99,3 % af Danmark (99.3 % 5G)
  • Telenor: 'Meget god' 5G/4G-dækning i testen – Dækker 99,3 % af Danmark (28,1% 5G)
  • Telia: 'Meget god' 5G/4G-dækning i testen – Dækker 98,8 % af Danmark (28 % 5G)
  • 3: 'God' 5G/4G-dækning i testen – Dækker 94,6 % af Danmark (55.4 % 5G)

TDC dækker stort set hele landet med 5G. 3 har den næstbedste dækning af 5G, men er også det selskab, hvor Teknologisk Institut har målt, at 5G telefonen går på 3G flest steder, hvis den ikke kan finde et 5G eller 4G netværk.

Mobilselskaber lejer sig ind på master

De næsten 30 forskellige mobilselskaber i Danmark lejer sig ind på et eksisterende mobilnetværk. 

I testen af mobilabonnementer, kan du sortere på netværk, og finde et mobilabonnement som benytter sig af det netværk du ønsker.

5G mobildækning

5G er den femte generation af mobilt netværk. 5G nettet er ved at blive udrullet og er langt fra dækkende for hele landet endnu. Ligeledes kan alle frekvensbånd ikke udnyttes endnu.

Derfor er vi ikke der endnu, hvor der vil være en meget stor forskel i hastigheden på 4G og 5G.

5G kræver, at du har en telefon der understøtter teknologien. Det er kun de allernyeste telefoner, der gør det, det viser vores mobiltelefon test.

Forbrugerrådet Tænks test af mobilabonnementer ser på om abonnementet giver adgang til 5G.

I testen kan du vælge om du vil se på mobilabonnementer som tilbyder 5G.

Mangler du mobildækning?

Har du problemer med mobildækning? Så besøg teleselskabernes hjemmeside, for at finde den bedste dækning i dit lokalområde.

Dækningskort er tilgængelige på teleselskabernes hjemmesider. Her kan du se hvilket selskab som dækker dit område bedst.

Energistyrelsen i Danmark har en hjemmeside, hvor du kan se, hvor alle eksisterende mobilmaster og planlagte mobilmaster er placeret. 

Mobildækning kort
Det hvide område, hvor der ikke er dækning, er Grib Skov i Nordsjælland.

Problemer i grænseområder

Mobildækningen kan være dårlig i grænseområderne ved Tyskland og op langs Øresund, hvor mobilen af sig selv kan skifte til en udenlandsk operatør.

Grænseregionerne har typisk dårlig dækning, for hvis et nabolands antenne har et bedre signal, skifter telefonen simpelthen over til antennen i nabolandet, hvis du har sat den op til at roame.