Har du brug for antivirus til Mac? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Har du brug for antivirus til Mac?

Virus-angreb på Apple-computere er et stigende problem. Er antivirusprogrammer til din Mac en god idé? Vi har testet dem.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 5. marts 2024
Person bruger en Mac

Mængden af malware og vira rettet mod Mac er langt mindre end mod Windows.

Men Mac bliver i stigende grad mere og mere populær, og derfor ser de it-kriminelle muligheder i at finde sårbarheder i Apples styresystem. Det gør at du som ejer af en Apple computer ikke længere kan føle dig sikker mod virus og malware.

Mængden af virus mod Mac stiger

Forbrugerrådet Tænk tester hvert år antivirusprogrammer til Mac.

I vores test af antivirus til Mac udsætter vi de enkelte antivirusprogrammer for virus og malware over en længere periode.

Vores testlaboratorium opsætter såkaldte honeypots – honningkrukker – på nettet for at indsamle nye vira og malware, før antivirusproducenterne opdager dem. Vi bruger de ondsindede filer til effektivt at teste antivirusprogrammernes reaktionsevne.

Honningkrukkerne er opsat over hele verden, og selvom det er meget nemmere at finde farlige filer målrettet Windows, så har vores laboratorium over de seneste år været i stand til at finde flere forskellige skadelige filer rettet mod Mac.

Virus og malware mod Mac er altså et stigende problem.

Pas på virus der bruger din computers ressourcer

Din computer kan også blive inficeret  med en form for virus, der ikke er decideret skadelig for dig, men som tærer på din computers ressourcer og kan benyttes som en del af et samlet cyberangreb. Det skete eksempelvis den 25. februar 2024, hvor prorussiske hackere ved at installere ondsindede koder på mange computere kunne skabe så stort et pres på Københavns Lufthavn, Movia og Trafikstyrelsens hjemmesider, at de gik ned.

Macs styresystem beskytter ikke godt nok

Apples styresystem macOS har sin egen indbyggede beskyttelse mod malware. Vores test viser imidlertid, at Macs egen beskyttelse er katastrofalt dårligt til at stoppe angreb og bekæmpe malware. Programmet klarer sig under middel og er det dårligste antivirusprogram til Mac i vores test

Kun få gange under vores test, gjorde macOS opmærksom på, at en ondsindet fil blev sluppet løs på harddisken.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?