Sådan kan du bruge ChatGPT
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

5 tips fra Marcel Mirzaei-Fard: Sådan kan du bruge ChatGPT

Marcel Mirzaei-Fard er vært på DR-podcasten Prompt om kunstig intelligens, hvor han hver uge dykker ned i forskellige emner og nyheder på området. Vi har spurgt, hvordan han selv bruger AI.

Sally Jensen · Foto: Getty Images · 13. marts 2024
Hænder skriver på computer med AI symboler

1. Gøre det komplekse enkelt

Noget af det, jeg selv bruger den mest til, er at reducere kompleksitet – fx ved at forkorte en tekst. Det er oplagt eksempelvis at tage et brev fra e-boks, som du ikke forstår, og spørge ChatGPT, hvad pointen er. Derefter kan du stille opfølgende spørgsmål som ‘Så, skal jeg selv gøre noget aktivt for, at mine dagpenge fortsætter, eller sker det automatisk?’

2. Finde opskrifter

Chatbots kan også fungere som erstatning for lange Google-søgninger, hvor man ofte falder i et kaninhul og ender med at bruge alt for lang tid. Det kan være til at få lavet en madopskrift ud fra lige præcis det, du har i køleskabet: "Lav asiatisk ret med gulerod, bønnespirer og squash."

3. Finde husmoderråd

Jeg bruger den også til husmoderråd, hvor jeg før endte med at scrolle igennem obskure forumsider. Jeg kan fx spørge den: "Hvordan får jeg mørk plet, forårsaget af en våd kobbergryde, væk fra min egetræskøkkenbordplade?"

4. Give forslag til rejsedestinationer

Indimellem bruger jeg ChatGPT til at hjælpe mig med at finde den rigtige rejseinspiration, ved fx at skrive "Find 10 europæiske storbyer med over 20 grader i dagtemperatur, godt med sol, i februar."

5. Korrekturlæsning - med forbehold

Min erfaring er lidt blandet i forhold til at bruge ChatGPT til korrekturlæsning. Jeg plejer at sige, at chatbots er meget bedre end dem, der generelt er dårlige på skrift, men ikke lige så god som de bedste. Det gælder for det meste af det, de gør. Men ChatGPT kan godt rette korrektur for dig på dansk, og jeg bruger den også sådan. Indimellem fejler den, uden jeg kan regne ud hvorfor.

Marcel Mirzaei-Fard

Marcel Mirzaei-Fard

Marcel Mirzaei-Fard er tech-journalist i DR Nyheder og vært på P1-podcasten Prompt, der diskuterer kunstig intelligens og de konsekvenser det har for den verden, vi lever i.