5 tips fra Marcel Mirzaei-Fard: Sådan kan du bruge ChatGPT
Marcel Mirzaei-Fard er vært på DR-podcasten Prompt om kunstig intelligens, hvor han hver uge dykker ned i forskellige emner og nyheder på området. Vi har spurgt, hvordan han selv bruger AI.
1. Gøre det komplekse enkelt
Noget af det, jeg selv bruger den mest til, er at reducere kompleksitet – fx ved at forkorte en tekst. Det er oplagt eksempelvis at tage et brev fra e-boks, som du ikke forstår, og spørge ChatGPT, hvad pointen er. Derefter kan du stille opfølgende spørgsmål som ‘Så, skal jeg selv gøre noget aktivt for, at mine dagpenge fortsætter, eller sker det automatisk?’
2. Finde opskrifter
Chatbots kan også fungere som erstatning for lange Google-søgninger, hvor man ofte falder i et kaninhul og ender med at bruge alt for lang tid. Det kan være til at få lavet en madopskrift ud fra lige præcis det, du har i køleskabet: "Lav asiatisk ret med gulerod, bønnespirer og squash."
3. Finde husmoderråd
Jeg bruger den også til husmoderråd, hvor jeg før endte med at scrolle igennem obskure forumsider. Jeg kan fx spørge den: "Hvordan får jeg mørk plet, forårsaget af en våd kobbergryde, væk fra min egetræskøkkenbordplade?"
4. Give forslag til rejsedestinationer
Indimellem bruger jeg ChatGPT til at hjælpe mig med at finde den rigtige rejseinspiration, ved fx at skrive "Find 10 europæiske storbyer med over 20 grader i dagtemperatur, godt med sol, i februar."
5. Korrekturlæsning - med forbehold
Min erfaring er lidt blandet i forhold til at bruge ChatGPT til korrekturlæsning. Jeg plejer at sige, at chatbots er meget bedre end dem, der generelt er dårlige på skrift, men ikke lige så god som de bedste. Det gælder for det meste af det, de gør. Men ChatGPT kan godt rette korrektur for dig på dansk, og jeg bruger den også sådan. Indimellem fejler den, uden jeg kan regne ud hvorfor.
Marcel Mirzaei-Fard
Marcel Mirzaei-Fard er tech-journalist i DR Nyheder og vært på P1-podcasten Prompt, der diskuterer kunstig intelligens og de konsekvenser det har for den verden, vi lever i.
Snapchats My AI kan være i strid med GDPR-regler
Chatbotten My AI, som er en del af det sociale medie Snapchat, gemmer din data med mindre du aktivt beder den om at slette dem. Forbrugerrådet Tænk har nu bedt Datatilsynet om at vurdere, om det er i strid med GDPR-reglerne.
Det kan du bruge kunstig intelligens til - og det skal du helt undgå
Kunstig intelligens kan hjælpe dig med at forstå, skrive og sortere information – men du skal lære at tale med den på den rigtige måde.
Fordele og farer ved kunstig intelligens
Kunstig intelligens er et værktøj i rivende udvikling, men Forbrugerrådet Tænk advarer mod svindel og kalder på politisk handling.